СБУ знешкодила агентурну мережу «віцеміністра інформполітики» окупованої Херсонщини

СБУ знешкодила агентурну мережу «віцеміністра інформполітики» окупованої Херсонщини

16 Серпня 2024
382
16 Серпня 2024
13:07

СБУ знешкодила агентурну мережу «віцеміністра інформполітики» окупованої Херсонщини

382
Одним з керівників агентурної мережі був місцевий блогер Костянтин Шульга.
СБУ знешкодила агентурну мережу «віцеміністра інформполітики» окупованої Херсонщини
СБУ знешкодила агентурну мережу «віцеміністра інформполітики» окупованої Херсонщини

Служба безпеки України знешкодила агентурну мережу ФСБ в Херсоні. Її куратором був окупаційний «перший заступник міністра інформаційної політики» на тимчасово захопленому лівобережжі Херсонщини. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Як повідомляється, в результаті спецоперації в Херсоні затримали трьох учасників ворожого осередку, які діяли окремо один від одного, але були під контролем єдиного куратора з Росії. Ним виявився росіянин Олександр Костін — окупаційний «перший заступник міністра інформаційної політики» на тимчасово захопленому лівобережжі Херсонщини.

Костін залучив двох своїх підлеглих з окупаційного «мінінформполітики» як резидентів (керівників) агентурної мережі, яку вони намагалися створити в Херсоні.

Як повідомляє представник ІМІ в Херсонській області, одним із них, скоріш за все, був місцевий блогер Костянтин Шульга. Його фото є на інфографіці, оприлюдненій Офісом генпрокурора.

На фото Костянтин Шульга посередині в першому ряду / колаж ОГП

Костянтин Шульга до листопада 2022 року жив у Херсоні, не мав певного місця роботи і тривалий час позиціонував себе як блогер. Під час окупації Херсона він швидко набув популярності завдяки публікації відео з міста на своєму ютуб-каналі.

У зйомках йому допомагав нинішній начальник окупаційного управління Херсонської області Євген Бриков. Очевидно, що діяти без погодження з окупантами вони не могли, пише ІМІ.

Після втечі з міста в листопаді 2022 року Шульга заявляв, що він продовжить публікувати відео з Херсона, де в нього залишилося багато друзів і соратників. Відео з Херсона на каналі публікували до березня 2023 року.

Агенти планували залучити максимальну кількість «однодумців» з правобережної частини регіону. Для цього вони створили телеграм-канал, який функціонував нібито від імені проросійського підпілля в Херсоні. Потенційних учасників адміністратори каналу закликали «зливати» туди координати Сил оборони та персональну інформацію про українських захисників.

До складу своєї мережі вони дистанційно завербували трьох мешканців Херсона. За вказівкою резидентів агенти розвідували місця базування та переміщення Сил оборони на території Херсона й передавали їх росіянам для підготовки ракетно-дронових ударів.

Також вони шпигували за посадовцями обласної військової адміністрації. Отриману інформацію ФСБ планувала використати для залякування представників ОВА через особисті погрози фізичної розправи.

Під час обшуків у затриманих вилучено мобільні телефони та комп’ютерне обладнання з доказами злочинних дій.

Наразі слідчі Служби безпеки оголосили їм підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст.111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 2 ст.114-2 (несанкціоноване поширення інформації про рух, переміщення або розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану).

Зловмисники перебувають під вартою. Їм загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Злочинні дії Костіна заочно кваліфіковано як посягання на територіальну цілісність та недоторканність України (ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу), а двом його спільникам-резидентам ФСБ заочно повідомлено про підозру в державній зраді, вчиненій за попередньою змовою групою осіб.

Нагадаємо, раніше громадянину Росії, який обіймав посаду окупаційного «міністра освіти і науки Херсонської області», заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності та виправдовуванні окупації частини України з використанням засобів масової інформації. 

Головне фото: пресслужба СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
382
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду