Польській журналістці висунули звинувачення у шпигунстві за нібито допомогу російському шпигуну

Польській журналістці висунули звинувачення у шпигунстві за нібито допомогу російському шпигуну

15 Серпня 2024
598
15 Серпня 2024
18:39

Польській журналістці висунули звинувачення у шпигунстві за нібито допомогу російському шпигуну

598
Національна прокуратура підтвердила, що журналістку звинувачують у «співучасті в злочині за статтею 130 Кримінального кодексу»
Польській журналістці висунули звинувачення у шпигунстві за нібито допомогу російському шпигуну
Польській журналістці висунули звинувачення у шпигунстві за нібито допомогу російському шпигуну

За допомогу російсько-іспанському шпигуну, який нещодавно брав участь в обміні вʼязнями між Москвою й Заходом, судитимуть польську журналістку.  Про це повідомляє Notes from Poland.

Як зазначає видання, журналістка мала романтичні стосунки зі шпигуном протягом тих двох років, що він прожив у Польщі.

Першим новину повідомило польське розслідувальне онлайн-медіа Frontstory, видання приховало імʼя підозрюваної, але пізніше його оприлюднив інший журналіст.

Шпигун, якому, ймовірно, допомагала журналістка, народився в Росії й мав ім'я Павло Рубцов, але в дитинстві переїхав до Іспанії й називався іспанським журналістом Пабло Гонзалесом.

Його затримали в Польщі в лютому 2022 року разом з партнеркою — місцевою журналісткою.

Frontstory повідомляє, що журналістка з Рубцовим орендували квартиру у Варшаві, де росіянин мешкав щонайменше з 2019 року. Рубцов активно будував звʼязки з журналістами, іноземними кореспондентами й активістами в польській столиці.

Обом висунули звинувачення в шпигунстві. Національна прокуратура підтвердила, що журналістку звинувачують у «співучасті в злочині за статтею 130 Кримінального кодексу», де йдеться про шпигунство.

ЗМІ зазначає, що прокурори не висунули б таких звинувачень, якби не були певні, що дівчина усвідомлювала, що допомагає іноземному шпигуну, адже цей злочин неможливо скоїти ненавмисно.

Рубцов перебував під вартою аж до обміну вʼязнями між Росією й країнами Заходу, а журналістку звільнили ще 2022 року, коли суд відхилив клопотання про її подальше затримання.

Втім, звинувачення проти неї лишились актуальними: як повідомили Frontstory в прокуратурі, «провадження в цій справі триває звичайним чином».

Після звільнення дівчина повернулася до роботи журналісткою – переважно в міжнародні медіа (відомо, що в минулому вона співпрацювала з Euronews, France24 і The Guardian). Вона вела репортажі з парламенту Польщі, кордону з Білоруссю й конференції НАТО.

Нагадаємо, 1 серпня Росія звільнила репортера The Wall Street Journal Евана Гершковича та колишнього морського піхотинця США Пола Вілана в рамках великого обміну ув’язненими із США. 

У межах угоди зі США Кремль звільнив також російського політика та журналіста Володимира Кара-Мурзу, якого раніше засудили до 25 років колонії. 

До списку на обмін також внесли журналістку «Радіо Свобода» Алсу Курмашеву, співголову організації «Меморіал» Олега Орлова, засудженого до 2,5 років колонії, та ще 12 політв’язнів. Натомість до Росії повернули кілера з ФСБ Вадима Красікова, кількох шпигунів та шахраїв, пише The Insider.

Фото: колаж VSquare

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
598
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду