Путін прив’язав «дим над ЗАЕС» і «курську аномалію» до переговорів: дайджест пропаганди за 12 серпня

Путін прив’язав «дим над ЗАЕС» і «курську аномалію» до переговорів: дайджест пропаганди за 12 серпня

13 Серпня 2024
189

Путін прив’язав «дим над ЗАЕС» і «курську аномалію» до переговорів: дайджест пропаганди за 12 серпня

«Центр стратегічних комунікацій»
189
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 12 серпня 2024 року.
Путін прив’язав «дим над ЗАЕС» і «курську аномалію» до переговорів: дайджест пропаганди за 12 серпня
Путін прив’язав «дим над ЗАЕС» і «курську аномалію» до переговорів: дайджест пропаганди за 12 серпня

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Чим відрізняються реалії на землі від реалій на росТБ
  2. Дешева вистава на ЗАЕС не вдалася
  3. СКР приховує злочини ЗС РФ і вигадує фейки про ЗСУ
  4. Чи остаточно Google деактивував російський YouTube?

Чим відрізняються реалії на землі від реалій на росТБ

Лише на 6-й день «ситуації в Курській області» Путін нарешті публічно сказав щось більш-менше конкретне. Краще б не виступав, і в етер цього не випускали. Бо всі почули, як Путін не дав т.в.о. губернатора Курської області договорити про «глибину і ширину  ‎просування противника»‎.

НАСПРАВДІ, Путін просто не хотів, щоб відмінні від МО РФ дані озвучували під час трансляції. Але й без цього росіяни та весь світ дізнались, що «ситуація складна», «під контролем противника зараз 28 населених пунктів», «невідома доля 2 тисяч осіб», «із прикордонних районів виїхали 121 тисяча мирних жителів».

Крім того, в прямому етері було заявлено, що «противник проник в область вглиб на 12 км і завширшки 40 км», «чіткої лінії фронту немає», «в області посилять охорону мостів і залізничних доріг», «викопано протитанковий рів довжиною 40 км», «будують 90 взводно-опорних пунктів» та ще багато чого цікавого. 

І це, зауважимо, лише публічні дані. Про те, що вони розходяться з «реаліями на землі», відомо ще з часів «Київ за три дні». Головнокомандувач ЗСУ Сирський на всяк випадок озвучив ситуацію в Курській області станом 12 серпня: «Наразі під нашим контролем перебуває близько 1000 квадратних кілометрів території РФ. Угруповування військ виконують поставлені завдання, бої йдуть по всій лінії фронту. Ситуація знаходиться під нашим контролем»‎.

Дешева вистава на ЗАЕС не вдалася 

Путін заявив, що «противник прагне до поліпшення своїх переговорних позицій у майбутньому. Але про які переговори взагалі може йти мова з тими, хто без розбору завдає ударів по мирних людях, цивільній інфраструктурі, намагається створити загрозу для об’єктів ядерної енергетики».

НАСПРАВДІ, про «переговорні позиції з боку противника» відомо давно і вони незмінні: вихід  російських військ поза міжнародно визнані кордони України.

Щодо «без розбору завдають ударів по мирних людях», за 6 днів так і не з’явилося жодного фото чи відео свідчень цього. Навіть на «Мосфільмі» за цей час вже можна було відзняти щось схоже. Єдиним «свідченням» є відеодопит чолов’яги, якого у Москві видають за «взятого в полон українського десантника», який каже, що «їм доручили стріляти «мирним» по ногах, спускати їх в підвали» й т.д. Тобто – відповідно до методик, якими керувалися самі окупанти в Бучі, Ізюмі й т.д.

На особливу увагу заслуговує «загроза для об’єктів ядерної енергетики». Лише напередодні ввечері з’явився ефектний «дим над ЗАЕС». Щось подібне очікувалося напередодні. Народна російська прикмета мовить: у будь-якій незрозумілій ситуації лякай чимось ядерним: зброєю, або електростанцією. Спочатку спробували розхитати тему Курської АЕС, але зрештою зупинились на окупованій Запорізький.

Про український БПЛА, що буцімто спричинив пожежу на ній, волали всі, починаючи від спікера МЗС РФ Захарової та до Ліхачова (очільник «Росатому»). Зрештою й Путін пов’язав воєдино «дим над ЗАЕС», «курську аномалію» і «переговори з противником».

Але фарс вийшов дешевим. «Градирні не працювали вже досить довгий час. Зараз, оскільки всі блоки в холодному стані, вони не працюють взагалі, там горіти взагалі нема чому. Якщо окупанти туди щось не нанесли, що може горіти. Там виключно металеві конструкції й залізобетонні. До діючих енергоблоків, ядерних установок там досить суттєва відстань – близько км до найближчого енергоблока. Тому з погляду якихось ядерних радіаційних небезпек, їх немає», – зазначив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) також визнає, що «пошкодження градирень безпосередньо не впливає на безпеку енергоблоків під час зупинки. Однак будь-яка пожежа на об’єкті або поблизу нього становить ризик поширення небезпеки».

Експерти МАГАТЕ вже їх оглянули й не знайшли жодних слідів БПЛА. Що остаточно розвіює дим від російської дешевої вистави.

СКР приховує злочини ЗС РФ і вигадує фейки про ЗСУ

Пропаганда наразі бурхливо поширює свідчення «очевидців» з Курської області в стилі «розіп’ятого хлопчика». Були вже новини, як «противник розстріляв 24-річну вагітну жінку» або про «ієромонахів Горнальського чоловічого монастиря, які провели дві доби під обстрілом» і т.д. Слідчий комітет РФ (СКР) вже й «фіксує факти цілеспрямованого посягання ЗСУ на життя мирних жителів Курської області та вказує імена командирів 22-ї окремої та 88-ї окремої десантно-штурмової бригад, яких підозрюють у скоєнні теракту, вбивстві та замаху на вбивство».

НАСПРАВДІ, СБУ вже попередила, що «наразі російська сторона створює та поширює різноманітні фейки та інформаційні вкиди, щоб безпідставно звинуватити українських військових у вчиненні воєнних злочинів». Ну, а поки пропагандисти завзято цим займаються, а СКР «шиє» чергову кримінальну справу проти українських командирів, він сам же й проколовся – зі злочинами російських командирів. І що цікаво – проти своїх же підлеглих.

Командир 6-ї мотострілецької дивізії ЗС РФ віддавав накази затримувати й катувати підлеглих. Принаймні сімох військовослужбовців убили з метою приховування факту катувань, пише «Суспільне» на підставі відповідної постанови СКР, інформації про загибель військових з відкритих джерел і розмов із родичами загиблих.

Військовослужбовці з 6-ї дивізії почали скаржитися на погане поводження ще навесні 2023 року. Її командир полковник Марат Оспанов (міжнародне розвідувальне співтовариство InformNapalm ще у вересні 2022 року ідентифікувало його як воєнного злочинця), наказав затримувати таких.

У справі – 19 постраждалих, усіх їх у різний час утримували в підвалах будинків на окупованій Луганщині. У приміщеннях, де їх тримали свої ж «товариші по службі», не було туалетів, спальних місць, їх також катували. 11 бранців звільнили на початку вересня 2023 року – після початку розслідування; ще одного відправили на фронт. Це його і врятувало від загибелі разом з рештою сімома, яких Оспанов визнав «такими, що не підлягають виправленню».

А вбили їх просто: повезли в село Бахмутське Донецької області, завели в підвал одного із будинків, закидали гранатами Ф-1 і добили зі стрілецької зброї. У березні цього року проти Оспанова та його поплічників порушено кримінальну справу за статтями про перевищення службових повноважень, незаконне позбавлення волі та вбивство. Але зараз усі дані про це на сайті СКР приховані.

До речі, ще ватажок ПВК «Вагнер» Пригожин свого часу розповідав, «що під Кремінною у полковника Оспанова та його 6-ї дивізії був напад патологічного боягузтва і підлості. Натомість за ті злочини, які він вчинив, що називаються «дезертирство», він отримав якісь там високі ордени-медалі, бо має добрі стосунки зі своїм керівництвом. Рука руку миє – ніхто не відміняв». 

Ось так одною рукою СКР приховує злочини своїх командирів, а іншою – вигадує фейки про українських. Хоча у будь-якому разі, Оспанову нічого не буде. В гіршому випадку повторить долю «героя Росії» Магасумова, який вбив у Луганську Дарину Кисельову.

Чи остаточно Google деактивував  російський YouTube?

Google вирішив повністю вимкнути монетизацію YouTube-блогерам із РФ. «Ми деактивуємо всі акаунти AdSense, країною розташування яких вказана Росія», — йдеться в повідомленні Google Payments.

НАСПРАВДІ, заробіток за липень буде останнім для російських YouTube-блогерів. Тепер вони не отримають доходи за рекламу, навіть якщо її подивляться користувачі з-за кордону. Це позначиться не тільки на блогерах: заробіток втратять і всі власники російських вебсайтів, де розміщувалася реклама з мережі AdSense.

Нагадаємо, ще навесні 2022 року через початок повномасштабної війни в Україні команда YouTube повністю вимкнула монетизацію для російських користувачів, але блогери знайшли способи заробляти на рекламі та за допомогою донатів.

А наприкінці липня стало відомо, що російська влада рекомендувала всім провайдерам знизити швидкість роботи YouTube. З початку серпня користувачі в Росії почали скаржитися на збої в роботі відеохостингу. Симоньян, нагадаємо, пояснила це просто – «ибо неча».

Те, що Кремль використає рішення Google як привід «дотиснути» повне закриття YouTube із пропозицією перейти на якусь «Платформу» Симоньян – зрозуміло. Але ця історія – чергова з серії про те, як роки витрачених зусиль і вкладень для тисяч росіян, які заробляли в YouTube непогані гроші (деякі по сотні млн рублів), одномоментно вилетіло в трубу путінської «аномалії».  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
189
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду