Операція у Курській області — дуже цікава як комунікаційний кейс

Операція у Курській області — дуже цікава як комунікаційний кейс

12 Серпня 2024
338
12 Серпня 2024
20:31

Операція у Курській області — дуже цікава як комунікаційний кейс

Тетяна Трощинська
головна редакторка «Громадського радіо»
338
Загалом я вважаю, що за останні два з половиною роки в українському інформаційному полі утвердилась точка зору обивателя, яка часто є вихідною точкою для аналізу. Зараз поясню, що я маю на увазі.
Операція у Курській області — дуже цікава як комунікаційний кейс
Операція у Курській області — дуже цікава як комунікаційний кейс

Ютуберами «про війну» стали майже всі, хто має доступ до інтернету. Особливий бонус, я так розумію, якщо ти чоловік, а не жінка, «про війну» ти все розумієш ніби апріорі.

Тим цінніші експертні винятки, про які я скажу наприкінці. Але загалом люди навіть не паряться, чи є їм що сказати і на яку тему. Дехто просто переказує стрічку новин з обличчям інсайдера. А якщо ще можеш англійською читати — ти взагалі носій ексклюзивного перекладу «провідних медіа».

Соцмережі, зі свого боку, переповнені «випускниками Академії Генштабу», які здатні оцінити як окремі операції, так і хід війни в цілому.

Тому, власне, уявлення обиватель/ок рулять. А обивателі ж завжди знають, як що робити правильно. Долати корупцію. Писати новини. Грати у футбол. Вчити дітей. Лікувати. А під час війни — воювати, само собою.

На захист обивательського дискурсу я все ж скажу, що ця війна безпрецедентно прозора і це все так і проситься за звичкою бути «проаналізованим».

На догоду обивателю працюють десятки невтомних ротів. В хаотичних звуках, які лунають звідусіль, в тумані війни, ти не завжди можеш оцінити, що брехня, що факт, хто має експертизу і в чому саме її має, а хто — ні.

А якщо ще додати факапи офіційних комунікацій — від завищених очікувань до невміння говорити про складне і неприємне, — все складається в таку от картину.

І тут сталася Суджа. Було цікаво спостерігати, як розгубилася всі, хто звик коментувати все підряд.

Зрада чи перемога? Наступ чи не наступ? Як оцінити успіх? Яка мета? А звідки ж вам знати?

А хто знає, не скаже. І це нормально. А тепер про цінну експертизу, яку я шаную, ціную і намагаюсь завжди запрошувати на ефіри.

Це експерт/ки та аналітик/ині, які:

  • чесно визнають свої обмеження (чи то доступ до інформації, чи то обмеження в часі, чи то сфера компетенцій, чи то будь-який інший брак даних);
  • не зловживають словом «інсайд» і не називають зливи, плітки і прочитане в газеті інсайдами;
  • аналізують за зрозумілою методологією, можуть назвати критерії аналізу і знову ж таки — вказують на обмеження;
  • готові пропонувати сценарії розвитку подій, а не «істину» в останній інстанції.

От навіть нині, коли інформації мінімум, коли загалом йдеться про висновки на основі відкритих джерел (і то — переважно рос воєнкори і рос джерела), одразу стає зрозуміло, чи то аналіз, чи то бездумний переказ чого завгодно без жодної верифікації.

А особливо тішить, коли експерт/ка не підтримує радісної інтонації пса Патрона, якою знову почали грішити деякі ведучі, а повертають розмову до нормального вдумливого плину.

Тетяна Трощинська, журналістка, радіоведуча, директорка департаменту стратегічного аналізу та розвитку соціально впливового контенту Суспільного

Текст публікується з дозволу авторки, оригінал за посиланням

Ілюстративне фото: Генеральний штаб ЗСУ/фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
338
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду