Наступ на Курщині піднімає настрої соцмереж до позитивних значень

Наступ на Курщині піднімає настрої соцмереж до позитивних значень

12 Серпня 2024
265

Наступ на Курщині піднімає настрої соцмереж до позитивних значень

265
CAT-UA проаналізувала новини та емоції українських соцмереж у контексті війни за тиждень 3-9 серпня 2024 р.
Наступ на Курщині піднімає настрої соцмереж до позитивних значень
Наступ на Курщині піднімає настрої соцмереж до позитивних значень

Лише вдруге за рік індекс настроїв соцмереж вийшов з мінусових значень та дорівнював +3, вперше це сталось 6-12 червня. Більшість позитивних емоцій через наступ на Курщині, значно зростають радість і сміх. Також є гнів на росіян та паліїв військових авто. Добрі новини через F-16, атаки аеродромів в РФ, удари по Криму, приклади єдності українців та гордість за українців на Олімпіаді. Погані – тривалі повітряні тривоги, вибухи, тривога через можливе захоплення Покровська, критика влади («не там воює»), посилення російської мобілізації. Неоднозначні – робота ППО, російське військове керівництво обіцяє швидко відбити наступ.

Атака на Курщині повертає Україні ініціативу і на фронті, і в інфопросторі

Атака на Курську область спершу розгортається з посиланням на російські канали і з певним сумнівом, але, попри відсутність офіційних підтверджень, дуже швидко стає ґрунтом для жартів та уважного спостереження за подіями. Коментують вибухи, сміються над російською пропагандою (яка звітує про успіхи росіян по зачистці та потім видаляє ці новини). Пишуть про знищені літаки, а потім – про втечу кадирівців, про полонених, яких захопили українці. Настрій дуже оптимістичний, емоції сильні і дуже радісні.

Для проросійської авдиторії новина топова, але, звісно, з протилежними акцентами. Поранені, вбита цивільна вагітна жінка. Дивним чином українські удари для росіян майже завжди влучають у жінок, дітей та людей похилого віку. Руйнування церкви, мовляв, «немає нічого святого».

Соцмережі критикують російських лібералів

Насамперед в мережі помітні розпачливі думки, що на місці переданих до США та Німеччини політв’язнів (І. Яшин, В. Кара-Мурза та ін.) могли б опинитись «азовці», які вже понад 2 роки в полоні, тож єдиний бенефіціар обміну – це хіба що В. Путін, що зміг виторгувати В. Красікова. Меседжі російської опозиції про необхідність зняти санкції з «простих росіян» викликають однозначно негативну, гнівну реакцію: ліберали досі не визнають колективної відповідальності росіян за розв’язування війни. Пізніше позицію на пресконференції опозиціонерів критикують українські лідери думок, такі, як Забужко. На додачу дуже помітно зросла загальна критика росіян з різних приводів. Також припускається, що ФСБ «провела роботу» з росіянами у в’язниці. До поширення долучаються, іноді дуже емоційно, як чоловіки, так і жінки.

Проросійські канали розганяли «бійку з ТЦК» у Ковелі

Поширення звістки про бійку біля ТЦК у Ковелі було повільним, хоча окремі проросійські канали (А. Шарій, Резидент) дали інформацію оперативно. Лідери думок проукраїнського сегменту цю подію «по гарячих слідах» майже не підсвічували. Проукраїнські канали кажуть про протести лише як про факт, проросійські ж приділяють значно більшу увагу.

 Емоції проукраїнських громадян

Радість зафіксована в 33% усіх постів українців про війну.  Радісні емоції дуже зростають  від 6 серпня, коли приходять перші новини з Курщини: втеча кадирівців, захоплення полонених, паніка серед росіян, поранення Поддубного, знищення колони російської техніки.

До появи новин з Курська раділи через потоплення російського човна, ролик з літаками, які передано Україні, удари по тилах ворога, відключення світла у Волгограді, збиті російські гелікоптери, зростання втрат росіян та збиті російські шахеди під час російських атак.

Гнів – 27% – велика хвиля гніву на паліїв авто, яких викривають, в тому числі – на злочинні мережі, які вербували людей. Гнів на росіян – через шахедні атаки та через удар по Костянтинівці. На початку тижня є гнів на недоречні заяви звільнених ліберальних росіян.

Тривога – 14% – першу половину тижня помітна тривога через наступ росіян на фронті, через ситуацію в Нью-Йорку, але пізніше ця тривога падає, про фронт починають говорити менше, зберігається тривога через нові можливі атаки росіян, які вони готують, та багато повідомлень про повітряні тривоги, особливо в дні великих російських атак.

Сум – 9% – крім військових некрологів багато суму за цивільними жертвами атак росіян на Україну. Є й сум через смерть азовця в полоні.

Гордість – 7%.

Надія – 4% – на світову підтримку, на перемогу, після новин про Курщину є надія на неспокій та переворот в Росії.

Сміх – 3% –  значно зростає в соцмережах: жарти про Поддубного, німецькі танки на російській землі, Курськ за три дні, санітарну зону, яка розширюється, та інша насмішка над російською пропагандою.

Вдячність – 3%.

Загалом, чоловіки більше обговорюють наступ ЗСУ на Курщині, жартують, сміються. Жінки більше волонтерять, більше сумують за цивільними жертвами внаслідок російських атак.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
265
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду