Суд у Великій Британії вперше виніс тюремний вирок за дописи у соцмережах

Суд у Великій Британії вперше виніс тюремний вирок за дописи у соцмережах

10 Серпня 2024
652
10 Серпня 2024
13:17

Суд у Великій Британії вперше виніс тюремний вирок за дописи у соцмережах

652
Суд Лідса ухвалив перший тюремний вирок за розпалювання ненависті у Facebook. Британець Джордан Парлор був засуджений до 20 місяців ув'язнення за заклики до нападів на готель, де проживали біженці та шукачі притулку.
Суд у Великій Британії вперше виніс тюремний вирок за дописи у соцмережах
Суд у Великій Британії вперше виніс тюремний вирок за дописи у соцмережах

Королівський суд Лідса ухвалив перший тюремний вирок за розпалювання расової ненависті в соцмережі Facebook на тлі заворушень у Великій Британії.

Про це повідомляє SkyNews.

Зазначається, що 28-річний Джордан Парлор став першим, хто підлягає ув'язненню за розпалювання расової ненависті в інтернеті під час громадських заворушень. Його термін ув'язнення становить 20 місяців.

Парлор опублікував у Facebook допис, у якому закликав «розгромити готель Britannia у Лідсі», де проживали 210 біженців. Його пости призвели до нападів на готель, під час яких розбили вікна та кидали снаряди, змусивши адміністрацію запровадити режим «локдауну». Суддя Гай Керл зазначив, що Парлор навмисно поширював свої повідомлення, щоб спровокувати насильство.

Також Тайлер Кей — 26-річний житель Нортгемптона — був засуджений до 38 місяців ув'язнення за підбурювання до расової ненависті через соцмережі. Він закликав до масової депортації та підпалів готелів, де проживають мігранти, а також публікував повідомлення, що розпалювали ненависть до мігрантів. Суддя зазначила, що його пости відображають «фундаментально расистське мислення».

Ще одним засудженим став Річард Вільямс з Флінтшира, який отримав три місяці ув'язнення за заклики до заворушень у місцевій групі у Facebook. Він став першим жителем Уельсу, засудженим за подібні правопорушення.

Як пише видання, уряд Британії розглядає можливість перегляду законодавства щодо регулювання контенту в соцмережах, що підбурює до насильства або ненависті. Однак високопрофільні фігури в США, такі як Ілон Маск і Джо Роган, критикують дії британської поліції щодо переслідування порушників у соцмережах, порівнюючи це з «радянською Росією».

Наприкінці липня 2024 року масові протести спалахнули у багатьох містах Британії після нападу 17-річного підлітка на дітей із ножем у місті Саутпорт. Тоді троє дітей загинули, ще кілька дітей та двох дорослих було доставлено до лікарні в критичному стані.

Акції протесту переросли у зіткнення з поліцією та масові заворушення після чуток про те, що винуватець нападу — біженець. Пізніше стало відомо, що підліток народився у Британії у сім'ї мігрантів з Руанди. Сотні людей були затримані, десятки поліцейських постраждали під час заворушень, організованих прихильниками ультраправих угруповань. Низка британських ЗМІ стверджувала, що до розпалювання протестів була причетна Росія.

Нагадаємо, Ілона Маска можуть викликати до британського парламенту через роль X у заворушеннях.

Фото: Getty Images. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
652
Читайте також
Коментарі
0
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду