Росія зменшує використання «інформаційного алібі» в пропаганді, — ЦПД

Росія зменшує використання «інформаційного алібі» в пропаганді, — ЦПД

9 Серпня 2024
1990
9 Серпня 2024
18:44

Росія зменшує використання «інформаційного алібі» в пропаганді, — ЦПД

1990
Центр протидії дезінформації презентував звіт про російські превентивні спроби виправдання злочинів проти українців
Росія зменшує використання «інформаційного алібі» в пропаганді, — ЦПД
Росія зменшує використання «інформаційного алібі» в пропаганді, — ЦПД

8 серпня відбулась презентація аналітичного звіту «Використання російськими ресурсами інформаційного алібі» від Центру протидії дезінформації.

Презентували результати звіту заступниця керівника ЦПД РНБО України Анаїт Хоперія та заступник керівника департаменту протидії інформаційним загрозам національній безпеці Кирило Вікторов

Експерти Центру  проаналізували, як Росія використовує «інформаційне алібі» — тактику пропаганди, за якої країна-агресор превентивно звинувачує  Україну в діях, які будуть вчинені самою Росією. За повідомленням спікерів, таким злочинами проти українців, як удар по Маріупольському драматичному театру, ракетний удар по залізничному вокзалу в Крамоторську, масове вбивство українських військовополонених в Оленівці, передували повідомлення в російських телеграм-каналах про те, що «київський режим готує провокації». 

Зокрема, аналітики Центру наводили приклад повідомлення в російському телеграм-каналі «Русский тарантасъ», де за чотири дні до авіаційного удару по Маріупольському драматичному театру було опубліковано повідомлення про підготовку провокацій Україною. Так, нібито «українські вояки разом з адміністрацією драмтеатру зібрали маріупольських жінок, дітей та літніх людей в будівлі театру, щоб в зручний момент їх підірвати, щоб кричати на весь світ, що це зробила авіація Росії і терміново потрібно закрити небо». 

Після скоєння злочину Росія розпочала дезінформаційну операцію з перекладання відповідальності за удар по драматичному театру на Сили оборони України. Російським пропагандистським виданням було опубліковано статтю з інтерв’ю «біженки з Маріуполя», яка стверджувала про причетність військовослужбовців «Азову» до нібито підриву будівлі театру. Експертами з ЦПД в співпраці з Osint-агенцією Molfar було ідентифіковано жінку, яка дала таке інтерв’ю, а також визначено, що її батько за даними бази «Миротворець» є «пособником бойовиків незаконного угруповання “Сомалі”».

Іншим прикладом використання тактики «інформаційного алібі» експерти з ЦПД називають повідомлення в російському телеграм-каналі «Незигарь» про підготовку ракетних обстрілів трьох об’єктів з РСЗВ HIMARS, одним з яких називали табір військовополонених в Оленівці. Це повідомлення з’явилось за 24 дні до терористичного акту держави-агресора на території колонії №120 в Оленівці. Після атаки Росія розпочала дезінформаційну операцію з дискредитації Президента України, який буцімто віддав наказ завдати удару по Оленівці, щоб військовополонені не свідчили проти влади. 

Дослідники Центру також відзначили спад кількості застосувань тактики «інформаційного алібі» з кінця 2022 року:

«На початку повномасштабного вторгнення Російська Федерація намагалась побудувати собі імідж миротворця. Головна мета пропаганди тоді – створити російським військам імідж миротворця. Тоді цих кейсів було набагато більше. Але з часом увесь світ побачив, якою є Росія, якою є її пропагандисти і їм все важче переконувати когось, в тому, що злочини вчинили не вони, а Україна. Тобто цей спад можна зафіксувати з 2022 по 2024 рік», — розповів Кирило Вікторов.

Ці намагання звинуватити Україну у власних злочинах пропаганда потім ретранслює на Захід: «Такі повідомлення в першу чергу з’являються в російських телеграм-каналах, які направлені на російську аудиторію. Але після здійснення злочину ці меседжі починають виходити з російського інформаційного простору, з’являтись в українському та міжнародному. 

Наприклад, таку ситуацію ми могли спостерігати з Охматдитом, коли росіяни почали стверджувати, що це буцімто ракета «Patriot». І ці меседжі про ракети ми могли побачити у багатьох інфлюєнсірів на Заході. Люди в це вірять, особливо на заході. Деякі повідомлення про ракету «Patriot» найбільше 6 млн переглядів. 

Тобто інформаційне алібі може розпочинатись виключно в російському інформаційному просторі, але потім переходити і в український і міжнародний», — розповів Кирило Вікторов «Детектору медіа».

Анаїт Хопері повідомила, що ЦПД передає дані дослідження в Офіс Генерального прокурора, а також міжнародним партнерам, що стане однією зі складових доказової бази щодо скоєних Росією злочинів і випадків застосування інформаційного алібі. 

Ознайомитися з аналітичним звітом про використання Росією механізму «інформаційного алібі» для виправдання власних воєнних злочинів можна тут.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1990
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду