RSF закликала поліцію Кенії розслідувати жорстокі напади на журналістів під час протестів у країні

RSF закликала поліцію Кенії розслідувати жорстокі напади на журналістів під час протестів у країні

9 Серпня 2024
452
9 Серпня 2024
10:46

RSF закликала поліцію Кенії розслідувати жорстокі напади на журналістів під час протестів у країні

452
Міжнародна організація задокументувала шість випадків поліцейського насильства та залякування кенійських журналістів, які висвітлювали антиурядові протести в країні. Наразі жодне з розслідувань, які нібито проводив Незалежний орган нагляду за поліцією (IPOA), не дало результатів.
RSF закликала поліцію Кенії розслідувати жорстокі напади на журналістів під час протестів у країні
RSF закликала поліцію Кенії розслідувати жорстокі напади на журналістів під час протестів у країні

«Репортери без кордонів» (RSF) задокументували шість випадків поліцейського насильства та залякування кенійських журналістів, які висвітлювали антиурядові протести в країні. Міжнародна організація закликала розслідувати інциденти та притягнути винних до відповідальності.

16 липня під час антиурядового протесту в Накуру, місті на північному заході країни, поліцейський поранив гумовою кулею репортерку Kameme TV Кетрін Ванджері Каріукі.

«Я знаю, що я була мішенню як журналістка, тому що я була прямо в центрі групи колег, коли вони стріляли. Цей поліцейський намагався мене вбити», — розповіла RSF Каріукі, яку госпіталізували після поранення.

Журналіст Daily Natio Мачарія Гайто, який висвітлював протести, також переконаний, що зазнав нападу через свою роботу. 17 липня його перехопили у власній машині та насильно доставили до поліцейської відділку в Найробі.

На відеозаписах арешту Гайто, які поширюються в соціальних мережах, видно, як його б’ють люди в цивільному без розпізнавальних знаків та змушують сісти в автомобіль. Ці особи, які назвалися співробітниками відділу карного розшуку (DCI), відмовилися показати свої документи. Зрештою журналіста було звільнено, а поліція оголосила, що це був «випадок помилкової ідентифікації».

Раніше кілька журналістів також постраждали від сльозогінного газу.

«Під час нашого розслідування ми виявили, що кенійська поліція явно вчиняла насильство проти журналістів, щоб перешкодити їм працювати, і погрожувала приховати їхні помилки. Неспроможність органів влади встановити винних, попри випадки, коли їхні акти насильства були зняті на плівку, є безсоромною безкарністю.

Органи влади повинні негайно покласти край цим обурливим насильницьким діям і подальшій безкарності. Ми зв’язалися з поліцією Кенії та попросили її ретельно розслідувати шість випадків насильства проти журналістів, оприлюднити свої висновки та запровадити відповідні санкції проти винних», — заявив начальник відділу розслідувань RSF Арно Фрогер.

Попри зростання насильства, жодне з розслідувань, які нібито проводив Незалежний орган нагляду за поліцією (IPOA), не дало результатів, зазначають в RSF.

Кенія посідає 102-ге місце зі 180 країн у Всесвітньому індексі свободи преси RSF за 2024 рік.

Нагадаємо, нещодавно у Венесуелі низка журналістів зазнала нападів та залякувань під час висвітлення масових протестів у країні.  Щонайменше 41 випадок порушення інформаційних свобод було зафіксовано в 13 штатах країни лише протягом одного дня президентських виборів, 29 липня.

У червні ми також повідомляли про те, що вірменська медіаспільнота рішуче засудила поліцію країни за поранення щонайменше десяти журналістів під час сутичок з протестувальниками, які 12 червня в Єревані вимагали відставки прем’єр-міністра Нікола Пашиняна. Тоді правоохоронці кинули в натовп десятки світлошумових гранат, внаслідок чого щонайменше 83 людини зазнали поранень.

Раніше аргентинські журналісти також провели масовий протест на захист свободи слова і проти політики цензури та регулювання уряду президента Хав’єра Мілея. Медійники протестували проти обмеження доступу до подій, придушення приватних медіа через усунення офіційної реклами тощо.

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
452
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду