Спілка журналістів Британії заявила про насильство проти репортерів, які висвітлюють заворушення в країні

Спілка журналістів Британії заявила про насильство проти репортерів, які висвітлюють заворушення в країні

8 Серпня 2024
300
8 Серпня 2024
12:09

Спілка журналістів Британії заявила про насильство проти репортерів, які висвітлюють заворушення в країні

300
Як повідомляє NUJ, на вулицях на журналістів нападали, залякували та нищили професійне обладнання обидві сторони протестів.
Спілка журналістів Британії заявила про насильство проти репортерів, які висвітлюють заворушення в країні
Спілка журналістів Британії заявила про насильство проти репортерів, які висвітлюють заворушення в країні

Національна спілка журналістів Британії (NUJ) заявила, що насильство проти журналістів, які висвітлюють протести по всій країні, посилюється. Про це повідомляється на сайті NUJ.

Як пише NUJ, більше тижня журналісти перебували на вулицях, повідомляючи про заворушення, під час яких на них нападали, залякували та нищили професійне обладнання.

Спілка наводить у своїй заяві низку прикладів нападів на журналістів як з боку протестувальників, так і контрпротестувальників.

3 серпня на журналістку-фрилансерку Аманду Ферґюсон напали під час висвітлення ультраправих заворушень у Белфасті в Північній Ірландії. Коли Ферґюсон підійшла до демонстранта, який знімав її на відео, той назвав її «зрадницею» і вибив телефон з її руки, пошкодивши його.

6 серпня на автомобіль фотографа Belfast Telegraph Кевіна Скотта, який робив репортаж з місця події на півночі Белфаста, напав натовп людей у ​​масках. Вони пошкодили автомобіль і спробували в нього проникнути.

Фотограф The Guardian розповів, що його вдарив кулаком учасник контрпротестів проти ультраправих, поки той дивився на заворушення в Болтоні 4 серпня крізь об’єктив камери. Він побачив, що це був азіат у балаклаві з групою приблизно з 10 інших азіатів.

Міжнародна федерація журналістів (IFJ) долучилась до заяви британської спілки. Вона закликала роботодавців забезпечити безпеку своїх працівників і вимагає від британської влади притягнути до відповідальності винних.

«В час, коли поширюється неправдива інформація, робота журналістів стає ще більш важливою та залежить від здатності репортерів і фотографів виконувати свою роботу. Ті, хто атакує журналістів, нападають на демократію та підривають право кожного на інформацію. Журналісти повинні бути захищені та охоронятися — так само, як і вразливі спільноти, які є мішенню», — сказав заступник генерального секретаря IFJ Тім Доусон.

NUJ надала екстрений юридичний номер для своїх членів, які висвітлюють протести, і рекомендувала свій Інструментарій безпеки журналістів, який містить поради для репортерів, фотографів і відеооператорів, які висвітлюють заворушення.

Нагадаємо, 4 серпня після вбивства трьох дітей на північному заході Англії в кількох містах Великої Британії спалахнули масові заворушення, які стали найбільшими в країні за останні 13 років. Кілька поліцейських зазнали поранень. Заворушення, у яких взяли участь сотні антиімміграційних протестувальників, почалися після поширення в соціальних мережах неправдивої інформації про те, що підозрюваний у вбивстві дітей в Саутпорті є радикальним мусульманином-мігрантом.

Згодом уряд Британії повідомив, що аналізує роль іноземних держав у поширенні в інтернеті дезінформації, яка сприяла розпалюванню насильницьких протестів. Речник британського прем’єра сказав, що значну частину ботів в інтернеті, які розганяли дезінформацію про іммігрантів, могли задіяти певні «державні суб'єкти».

Фото: АР

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
300
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду