У критиці влади зростає небезпечний тренд на політизацію військових. Зведення інформаційної війни 27 липня - 2 серпня 2024 року

У критиці влади зростає небезпечний тренд на політизацію військових. Зведення інформаційної війни 27 липня - 2 серпня 2024 року

5 Серпня 2024
211

У критиці влади зростає небезпечний тренд на політизацію військових. Зведення інформаційної війни 27 липня - 2 серпня 2024 року

211
CAT-UA проаналізувала новини та емоції українських соцмереж за тиждень 27 липня - 2 серпня 2024 р. Роковини теракту в Оленівці збурюють вир емоцій: сум за загиблими, гнів на росіян, тривогу за долю полонених. Удари по тилах лишаються ключовим драйвером радості. Індекс настроїв соцмереж у порівнянні з попереднім тижнем трохи піднявся з -10 до -7. Помітні згадки про акцію «Азову» на Майдані в Києві, а також інтерв’ю Романа Червінського, які можуть трактуватися як політизація військових.
У критиці влади зростає небезпечний тренд на політизацію військових. Зведення інформаційної війни 27 липня - 2 серпня 2024 року
У критиці влади зростає небезпечний тренд на політизацію військових. Зведення інформаційної війни 27 липня - 2 серпня 2024 року

Інформаційну оборону забезпечують: удари по тилах РФ, натяки на українські спецоперації проти росіян в світі, позитив від F-16 та надії на звільнення Криму 

Помітними залишаються удари по території РФ, зокрема каскад уражень авіації (Ту-22М3, Су-34, гелікоптери), НПЗ та нафтобаз (як-от «Польова» в Курській області), заводів (одночасно вибухи в Єкатеринбурзі та Ростові), що справляють гарантоване позитивне враження й пом’якшує погані новини впродовж тижня.

Новинні спільноти та медіа, масово підхопили новину про ліквідацію «вагнерівців» повстанцями в Малі й подали це як сенсацію. Окремо тішаться ймовірній ліквідації, за повідомленнями росмедіа, командира штурмів Соледара і Бахмута «Лотоса». Особливий сплеск уваги стається, коли ГУР натякає на причетність українців до цих подій.

Після заяв Сирського кілька днів тому в соцмережах пожвавилась і досі тримається надія на звільнення Криму. Пізніше сподівання щодо деокупації Криму підживлює К.Буданов своєю заявою про реалістичність знищення Кримського мосту до кінця року.

Новина, що F-16 вже в Україні, помітно збурює соцмережі. Одразу є пости з надією, що тепер Крим звільнити стане легше.

Тема завершення війни: влада частково повертає контроль над порядком денним, але критики шукають найменші ознаки планів влади на капітуляцію

Найбільше новинні канали цитують тезу В.Зеленського про розробку мирного плану до кінця листопада з інтерв’ю японському NHK. Помічають і фразу К.Буданова: «Війна точно закінчиться, це закономірний процес» із промови перед випускниками КШЕ.

Тим часом клікбейт щодо «мирних» заяв, з одного боку, викликає зайві надії «втомленої» авдиторії, з іншого – критику патріотичної, бо ж швидкі переговори з РФ скоріш за все не стануть виграшними для України. Тому опозиція аналізує промову А.Єрмака з деталями щодо другого Саміту миру, експерти-історики коментують неможливість переговорів на даному етапі, адже вести їх можна лише з позиці сили. Опозиційні ж спікери та спільнота побоюються "здачі" України.

Проблемний напрямок: небезпечний тренд на політизацію військових

Інтерв’ю Р.Червінського УП послугувало черговим поштовхом до згадування деталей невдалих операцій і щодо затримання «вагнерівців» (пролунала теза про знищення даних у цій справі ГУР за вказівкою А.Єрмака), і щодо переманювання на свій бік російського літака. Знову звучать претензії до керівництва держави щодо можливої співпраці з росіянами або звичайної необачності (або й обох цих чинників разом). В.Цибулько розмірковує про акцію «Азову» на Майдані в Києві щодо полонених, вбачаючи там претензії до влади, яка, мовляв, не займається звільненням «азовців». Тим самим створює враження, ніби тут знову військові висувають політичні вимоги.

Ще два потужні приводи для критики влади податки й тендери

Спочатку критикують ідею підвищення податків на тлі візиту П.Прітцкер, яка вказала на проблему нереформованої митниці й загалом тіньових схем. Пізніше до критики за те, що влада «наживається на хворих дітях», додалась критика через повідомлення про тендер на будівництво військового кладовища.

Обмін в’язнями між РФ та Заходом – ключова подія для експертів

В обміні вбачають ґрунт перед початком переговорів щодо заморожування війни в Україні. Втім, пізніші перші виступи російської опозиції після звільнення з в’язниць розчарували (зокрема, в контексті заяв, що «карати треба винуватців війни, а не всіх росіян»).

На окупованих територіях мертві діти масово експлуатуються російською пропагандою

Акції пам'яті проходять на окупованих територіях та в РФ, нагадується про обстріл Горлівки й «Донбаську Мадонну», яким виповнилося вже 10 років, дітей називають янголами, а жалобні заходи проходять навіть у дитячих садочках.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів присутній в 28% усіх постів щодо війни – на росіян за обстріли, теракт в Оленівці, утиски на ТОТ, фейки; у критиці влади (корупція на «Охматдиті», переговори з ворогом, утиски опозиції та ін.). Гнів викликають також зрадники (зокрема, з УПЦ МП), недостатня світова підтримка (зокрема, замало F-16 та пілотів).

Радість – 22% – найбільше додають удари по тилах РФ (ТУ-22М3 на аеродромі «Оленья», низка нафтобаз та підстанцій, завод «НВО Автоматика» в Єкатеринбурзі); також історії знищення окупантів, доконаний факт передачі F-16, знищення «вагнерівців» у Малі; традиційно у зведеннях ГШ та волонтерських звітах.

Тривога – 19% – поза повітряними тривогами, найбільше тривожить наступ росіян на Донеччині (окремо на Покровськ як головну ціль ворога вказує В.Зеленський); також хвилює доля полонених, зокрема «азовців».

Сум – 10% – найбільше у некрологах захисників та звістках про цивільні жертви; на другому плані – згадки теракту в Оленівці (принагідно до роковин), повернення в Україну 250 тіл загиблих, смерть «азовця» О.Іщенка у полоні, важка ситуація у прифронтових містах.

Гордість – 8% – пишаються медиками з нагоди професійного свята; військовий С.Куліш здобув медаль зі стрільби на Олімпіаді.

Надія – 6% – на завершення війни в осяжній перспективі (В.Зеленський анонсує план досягнення миру до кінця листопаду); на примус РФ до миру наступним президентом США (надія на обох кандидатів).

Вдячність – 4%.

Сміх – 1%.

Чоловіки значно більше обговорюють відсіч ворогу, світову підтримку, дещо активніше критикують владу. Жінки більше комунікують волонтерство, критикують зрадників/негідників, поширюють некрологи.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
211
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду