Під санкції Євросоюзу потрапили три білоруські топ-пропагандисти

Під санкції Євросоюзу потрапили три білоруські топ-пропагандисти

5 Серпня 2024
439
5 Серпня 2024
13:56

Під санкції Євросоюзу потрапили три білоруські топ-пропагандисти

439
Серед них — генеральна директорка державного інформагентства БелТА, ведучий телепрограми і колишній керівник пресслужби Лукашенка.
Під санкції Євросоюзу потрапили три білоруські топ-пропагандисти
Під санкції Євросоюзу потрапили три білоруські топ-пропагандисти

Рада Євросоюзу в понеділок запровадила санкції проти ще трьох пропагандистів режиму Лукашенка в Білорусі. Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Раду ЄС.

Як пише «ЄП», під санкції потрапила група давніх прихильників Лукашенка, які отримували вигоду від режиму.

Серед них:

  • генеральна директорка найбільшого державного інформаційного агентства «Білоруське телеграфне агентство» (БелТА) Ірина Акулович,
  • ведучий телепрограми «Сенат» на каналі СТВ і голова Молодіжної ради при Національних зборах Білорусі Микита Рачиловський,
  • колишній керівник пресслужби Лукашенка і багаторічний генеральний директор БелТА Дмитро Жук.

«Ці пропагандисти режиму охоче надавали білоруській громадськості неправдиву інформацію про репресії, що їх здійснює державна влада, поширювали дезінформацію, вироблену як білоруською, так і російською владою, і сприяли розпалюванню ненависті до демократичної опозиції та громадянського суспільства», — заявили у Раді ЄС.

Активи тих, хто потрапив до списку сьогодні, підлягають заморожуванню, а громадянам і компаніям ЄС заборонено надавати їм кошти. На фізичних осіб додатково поширюється заборона на в'їзд на територію ЄС, в тому числі на проїзд транзитом.

Загалом санкційні списки поповнили 28 представників та прихильників режиму Лукашенка за їхню роль у внутрішніх репресіях та порушеннях прав людини в Білорусі. Це, зокрема:

  • два заступники начальника Головного управління боротьби з організованою злочинністю і корупцією Міністерства внутрішніх справ Білорусі — одного з головних органів, відповідальних за політичні переслідування в країні, включаючи довільні і незаконні арешти і жорстоке поводження, тортури проти активістів та представників громадянського суспільства;
  • прокурори і численні судді, які виносили політично вмотивовані вироки, зокрема проти громадян, які протестували проти фальсифікації президентських виборів 2020 року або просто висловлювали свою думку проти режиму Лукашенка;
  • керівники різних виправних установ (в'язниць і слідчого ізолятора).

Назагал обмежувальні заходи ЄС проти Білорусі наразі застосовуються до 261 фізичної та 37 юридичних осіб. Нинішній пакет санкцій прийнятий напередодні четвертої річниці фальсифікації президентських виборів у серпні 2020 року.

Нагадаємо, раніше самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко закликав білоруські медіа посилювати пропаганду, контрпропаганду та ідеологічну роботу. Він закликав «не соромитися цих слів» і «не годувати його байками про незалежні ЗМІ та демократичні цінності».

Фото: Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
439
Читайте також
01.08.2024 13:44
Данило Головатий
«Детектор медіа»
300
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду