ІМІ зафіксував у липні 16 випадків порушення свободи слова в Україні

ІМІ зафіксував у липні 16 випадків порушення свободи слова в Україні

5 Серпня 2024
468
5 Серпня 2024
11:34

ІМІ зафіксував у липні 16 випадків порушення свободи слова в Україні

468
З них дев’ять порушень на рахунку російських окупантів, а сім — українських громадян.
ІМІ зафіксував у липні 16 випадків порушення свободи слова в Україні
ІМІ зафіксував у липні 16 випадків порушення свободи слова в Україні

Експерти Інституту масової інформації зафіксували в липні 16 випадків порушення свободи слова в Україні. Про це свідчать дані щомісячного моніторингу ІМІ «Барометр свободи слова».

Дев’ять зафіксованих порушень винили російські окупанти. Це — поранення журналістів, юридичний тиск і трансляція своєї пропаганди.

Внаслідок російських обстрілів отримали поранення троє журналістів. Зокрема, двоє харківських фотографів — під час обстрілу російської артилерії 19 липня в районі Торецького напрямку на Донеччині. Ольга Ковальова дістала осколкове поранення підпахвової, надключичної, надгрудної ділянок та руки, перелом грудної клітки. Її госпіталізували. Владислав Краснощок отримав контузію. Того дня фотографи працювали з артилеристами Збройних сил України.

Під час знімання результатів артилерійського обстрілу житлового кварталу в Херсоні 11 липня поранення отримав відеооператор Херсонської обласної військової адміністрації Ігор Загной.

У Росії суд заочно засудив чотирьох українських медійників: 

  • Дмитра Гордона — до 14 років ув'язнення (суд у Москві визнав винним у справі про: заклики до розв'язання агресивної війни; підбурювання до ненависті із загрозою застосування насильства; публічні заклики до виправдання тероризму; поширення «фейків» про російську армію з мотивів політичної ненависті);
  • Фахрудіна Шарафмала — до семи років колонії, визнавши винним у «розпалюванні ненависті, реабілітації нацизму та закликах до екстремізму»;
  • Олексанра Преподобного — до восьми років колонії за статтею про так звані «фейки» щодо російської армії;
  • Наталію Мосейчук — до п'яти років колонії в справі «про розпалювання ненависті та ворожнечі».

В окупованому Мелітополі Запорізької області почало мовлення пропагандистське релігійне радіо від Російської православної церкви «Вера». Пропагандисти стверджують, що радіостанція «покликана об'єднувати вірян, допомагаючи знайти в житті найголовніше — віру, надію та любов».

Також ІМІ зафіксував сім порушень свободи слова, що не пов'язані з російською війною проти України і за які відповідальні українські громадяни. Це випадки нападів, погроз, перешкоджання журналістам, обмеження доступу до публічної інформації, кібербулінг.

Напади на журналістів сталися в Херсоні та Запоріжжі. Так, у Херсоні невідомий напав на журналістку видання «Мост» Олену Гнітецьку. Вона знімала наслідки російського обстрілу в місті, коли до неї з лайкою підʼїхав чоловік на велосипеді та почав погрожувати розправою, вимагаючи прибрати камеру. На її думку, чоловіка міг роздратувати факт потрапляння в кадр, хоча розгледіти його там було б важко. 

У Запоріжжі учасниця мітингу проти «несправедливих відключень електроенергії» напала на журналістку Катерину Клочко. За словами журналістки, нападниці не сподобалося, що вона не знімає заблоковану мітингувальниками автівку, і жінка вимагала знімати людей, які це зробили. Коли журналістка відмовилася це робити, вона схопила медійницю за руку, штовхнула і силоміць розвернула її до автівки.

Про погрози відправити його на «нуль» заявив журналіст з Одещини, головний редактор видання «Альтернатива.орг» Роман Варшанідзе. Він отримав погрози від невідомого, що назвався співробітником Головного управління розвідки. За словами журналіста, того дня він працював в Овідіопольському медичному закладі, де мав неприємну розмову про робочі питання з головним лікарем. 

У Києві поліція не пускала частину журналістів на територію «Охматдиту» висвітлювати роботу рятувальників після російського обстрілу. Поліцейські відмовилися пояснювати, в чому причина відмови. Водночас закидали журналістам, що вони хочуть на дитячій крові зробити сюжет. Пропустили її на територію лікарні лише після трьох годин очікування.

Нагадаємо, у червні 2024 року експерти Інституту масової інформації в межах моніторингу «Барометр свободи слова» зафіксували в Україні 13 випадків порушення свободи слова.  За червень-липень ІМІ зафіксував п’ять злочинів проти медіа та журналістів, які вчинила Росія: викрадення та поранення журналістів, трансляція російської пропаганди на окупованій території України та юридичний тиск.

Фото: колаж ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
468
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду