Міноборони виявили три фейкові додатки «Резерв+»

Міноборони виявили три фейкові додатки «Резерв+»

5 Серпня 2024
2552
5 Серпня 2024
08:26

Міноборони виявили три фейкові додатки «Резерв+»

2552
Міноборони закликає користуватись тільки офіційним сайтом «Резерв+» і не переходити за посиланнями, що імітують його назву з іншими закінченнями.
Міноборони виявили три фейкові додатки «Резерв+»
Міноборони виявили три фейкові додатки «Резерв+»

Росіяни розповсюджують вебдодатки, які імітують вигляд офіційного застосунку Міноборони «Резерв+», щоб збирати персональні дані українців. Про це повідомила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко.

За її словами, Міноборони працює над забезпеченням захисту даних українців.

Черногоренко просить українців бути уважними та перевіряти джерела, на які вони переходять. Зокрема, потрібно користуватись тільки офіційним сайтом «Резерв+»: reserveplus.mod.gov.ua.

Не варто переходити за посиланнями, що імітують назву reserveplus.mod.gov.ua і закінчуються на .top, .website, .org тощо.

При завантаженні застосунку потрібно обов’язково перевіряти, чи розробником є Міністерство оборони України (MINISTERSTVO OBORONY UKRAINY).

(ДОПОВНЕНО) Згодом заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко в етері телемарафону повідомила, що Центр реагування кіберінцидентів Міноборони виявив цілих три підробки веб-застосунку «Резерв+».

Усі вони були на стадії розробки і їх розсилка ще не почалася.

«Ми встигли вчасно. Наші спеціалісти виявили цю загрозу, і ми дуже оперативно вирішили повідомити про неї нашим громадянам, щоб люди не втрачали пильність і знали, як розпізнати цю підробку», — сказала Черногоренко.

За словами Черногоренко, росіяни створюють такі псевдосайти, щоб зібрати персональні дані українських військовозобов'язаних, використати їх для можливих атак або інформаційно-психологічних операціях, щоб дискредитувати роботу Міністерства оборони України. 

«Ми вважаємо, що наша головна цінність — зберегти дані наших громадян, тому вийшли з таким повідомленням, щоб попередити цю зловмисну діяльність», — розповіла Черногоренко.

Нагадаємо, раніше у фейсбуці виявили фейкову сторінку «Укренерго», на якій розповсюджують посилання нібито для запису в електронну чергу до ТЦК.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2552
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
81 дн. тому
Брехня. Не існує ніякого сайту Резерв+, якщо я не можу зайти туди з компьютера. Мобільний додаток - не варіант, смартфону в мене немає. Для прикладу - в електронний кабінет податкової служби я заходжу без проблем, потрібен тільки цифровий підпис. А сайту Резерв+ як такого не існує, називати електронним кабінетом додаток до смартфону - взагалі безграмотно. Якщо вже взялися зробити ще один державний портал - так зробіть так, щоб туди можна було зайти хоч з праски. Чи мені треба витратити 5000 грн на смартфон, щоб туди сходити? Не жирно?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду