АВС: дезінформація підживлює протести проти іммігрантів у Великій Британії

АВС: дезінформація підживлює протести проти іммігрантів у Великій Британії

4 Серпня 2024
784
4 Серпня 2024
12:34

АВС: дезінформація підживлює протести проти іммігрантів у Великій Британії

784
Дезінформація у соціальних мережах щодо етнічного походження нападника у британському місті Саутпорті, який вбив трьох дітей, спричинила масштабні заворушення по всій Великій Британії.
АВС: дезінформація підживлює протести проти іммігрантів у Великій Британії
АВС: дезінформація підживлює протести проти іммігрантів у Великій Британії

У кількох містах Великої Британії спалахнули заворушення після вбивства трьох дітей на північному заході Англії. Кілька поліцейських зазнали поранень під час масових заворушень, які стали найбільшими в країні за останні 13 років. Заворушення, у яких взяли участь сотні антиімміграційних протестувальників, почалися після поширення в соціальних мережах неправдивої інформації про те, що підозрюваний у нападі у Саутпорті є радикальним мусульманином-мігрантом.

Про це пише австралійський суспільний мовник АВС.

Поліція повідомила, що підозрюваний, 17-річний Аксель Рудакубана, народився у Великій Британії, але протести антиімміграційних і антимусульманських демонстрантів продовжилися, переростаючи у насильство, підпали та грабежі.

Заворушення відбулися в різних містах країни, зокрема в Манчестері, Ліверпулі, Брістолі, Гуллі, Блекпулі, Ноттінгемі, Лідсі та Белфасті. Протестувальники вступали у сутички, кидали цеглини та пляшки, коли антиімміграційні демонстранти зіштовхувалися з групами, які виступали проти расизму.

Багато поліцейських отримали травми, намагаючись стримати кілька сотень протестувальників — переважно молодих чоловіків, які вигукували гасла. У Ліверпулі двоє поліцейських були госпіталізовані з підозрою на переломи, ще одного зіштовхнули з мотоцикла і побили в ході заворушень за участі близько 750 протестувальників та приблизно такої ж кількості контрпротестувальників, повідомила поліція. Щонайменше два магазини в Ліверпулі були розгромлені і пограбовані.

Подібні сцени спостерігалися в південно-західному місті Брістоль, де антирасистські протестувальники перевершили кількісно антиімміграційні групи. У Белфасті деякі підприємства повідомили про пошкодження майна, а одне з них було підпалене.

Поліція по всій Британії арештувала десятки людей за злочини, включаючи насильницькі заворушення, грабежі та нанесення збитків. Додаткові поліцейські сили були розгорнуті по всіх містах, а мечетям по всій країні було рекомендовано посилити охорону після нападу на мечеть у Саутпорті у вівторок.

Прем'єр-міністр Кір Стармер, який зіткнувся з першим серйозним випробуванням з моменту свого обрання місяць тому.

Останні заворушення в Британії відбулися у 2011 році, коли тисячі людей вийшли на вулиці після того, як поліція застрелила чорного чоловіка в Лондоні.

У п'ятницю ввечері сотні антиімміграційних демонстрантів у Сандерленді кидали каміння в поліцію біля мечеті, перевертали автомобілі, підпалили один з них і запалили вогонь біля поліцейської дільниці.

«Це не був протест. Це було непростиме насильство і безлад», — сказав головний поліцейський суперінтендант Сандерленда Марк Холл журналістам у суботу.

На неділю, 4 серпня, заплановані нові протести.

Як повідомляє France 24, неправдиві дописи, розповсюджені в соціальних мережах, звинуватили в нападі мігранта, що призвело до масових заворушень.

Поширення неправдивих чуток

«Насильство здебільшого викликане неправдивою інформацією, що поширюється в Інтернеті про підозрюваного, 17-річного Акселя Рудакубану, британця, обвинуваченого у вбивстві та замаху на вбивство після нападу в Саутпорті. Жертвами стали шестирічна Бібі Кінг, семирічна Елсі Дот Стенкомб і дев'ятирічна Еліс Дасілва Агьяр. Рудакубана також звинувачують у пораненні ще десяти осіб», — пише France 24.

Прем'єр-міністр Британії Стармер засудив тих, хто використовує національну трагедію, щоб сіяти ненависть, і пообіцяв, що всі, хто вчиняє насильницькі дії, будуть суворо покарані. У заяві, зробленій після зустрічі з вищими міністрами, він підтвердив підтримку урядом поліції в прийнятті всіх необхідних заходів для гарантування безпеки на вулицях.

У відповідь на заворушення прем’єр Стармер оголосив про нові заходи, включаючи покращення обміну розвідувальною інформацією, ширше використання технологій розпізнавання облич і накази про заборону кримінальної поведінки для обмеження пересування порушників.

Водночас британські політики з Лейбористської партії звинуватили Ніґела Фараджа, лідера партії Reform UK, у розпалюванні заворушень. Його антиіміграційна партія Reform UK на останніх виборах отримала 14% голосів, що є значним показником для праворадикальної партії у британській політиці.

Нагадаємо, у Британії хочуть запровадити вікові перевірки для користувачів соцмереж. 

Фото: АР.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
784
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
БАНДЕРІВЕЦЬ
2 дн. тому
а тепер скажіть, що ви не кончені підари..... а тепер скажіть, що ви не брехливі лівацькі кончені суки.... етнічний руандієць, батьки - руандійці - де тут дезінформація???? нахуй вас, будьте ви прокляті
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду