Макрон засудив кіберпереслідування художнього керівника церемонії відкриття Олімпійських ігор

Макрон засудив кіберпереслідування художнього керівника церемонії відкриття Олімпійських ігор

3 Серпня 2024
759
3 Серпня 2024
17:37

Макрон засудив кіберпереслідування художнього керівника церемонії відкриття Олімпійських ігор

759
Президент Франції Еммануель Макрон виступив на захист художнього керівника церемонії відкриття Олімпійських ігор Томаса Жолі, який зіштовхнувся з погрозами та кіберзалякуванням через критику церемонії. Жолі подав скаргу до поліції після хвилі ненависті, що виникла через сцену, яку консерватори порівняли з «Таємною вечерею» Леонардо да Вінчі.
Макрон засудив кіберпереслідування художнього керівника церемонії відкриття Олімпійських ігор
Макрон засудив кіберпереслідування художнього керівника церемонії відкриття Олімпійських ігор

Президент Франції Еммануель Макрон висловив підтримку художньому керівнику церемонії відкриття Олімпійських ігор Томасу Жолі, який став об'єктом жорсткої критики з боку консерваторів та подав скаргу до поліції через погрози вбивством та кіберзалякування. Паризька прокуратура розпочала розслідування за заявами Томаса Жолі, що було підтверджено виданням Variety.

Зазначається, що Жолі подав скаргу 30 липня, того ж дня, коли й діджейка церемонії Барбара Бутч, яка також заявила про кіберзалякування. Церемонія відкриття, яка отримала схвалення за свою оригінальність та новаторство і стала першою, проведеною на відкритому повітрі, викликала обурення з боку католицької церкви та консерваторів. Вони обурилися через сцену, яка, на їхню думку, наслідувала картину Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря».

В інтерв'ю французькому телеканалу BFMTV Жолі заперечив, що сцена була натхнена «Таємною вечерею», заявивши, що вона була присвячена грецькій міфології. Попри це, суперечки навколо церемонії тривають.

Під час візиту на Олімпійський об'єкт Макрон сказав: «Ніщо не може виправдати загрози на адресу артиста. Французи дуже пишалися цією церемонією. Франція показала своє обличчя — вона продемонструвала свою сміливість і зробила це з необхідною свободою».

У своїй скарзі Жолі зазначив, що став мішенню онлайн-загроз і наклепів, пов'язаних із його сексуальною орієнтацією та неправильно приписаним ізраїльським походженням. Бутч, яка брала участь у церемонії відкриття, оголосила, що зазнала кіберзалякування, зокрема — погрози смертю, тортурами та зґвалтуванням.

Художній керівник церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі Томас Жолі

Художній керівник церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі Томас Жолі

Адвокатка Бутч — Одрі Мселлаті — повідомила, що її клієнтка стала об'єктом численних антисемітських, гомофобських, сексистських і фатфобних образ.

«Барбара Бутч засуджує цю мерзенну ненависть, спрямовану проти неї та того, що вона представляє», — сказала адвокатка.

Реагуючи на критику щодо сцени, яка, за твердженням консерваторів, наслідувала «Таємну вечерю», Жолі пояснив, що метою було показати абсурдність насильства між людьми. Він запевнив, що сцена мала на меті влаштувати велике язичницьке свято, пов'язане з богами Олімпу, а не зображувати релігійну картину.

Як пише видання, нині Жолі готує церемонію закриття, яка відбудеться на стадіоні Stade de France і включатиме трюк за участю Тома Круза та виступи світових зірок.

Нагадаємо, ввечері 26 липня в Парижі пройшла церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор 2024.  Замість звичної процесії на головній арені змагань організатори влаштували парад човнів на річці Сена. Трибунами для глядачів стали набережні. Довжина параду, присвяченого відкриттю літньої Олімпіади, сягала 6 км. Вздовж Сени встановили близько сотні величезних екранів. 7500 спортсменів у 85 човнах пропливли Сеною через центр Парижа до Ейфелевої вежі та фінішували перед площею Трокадеро. 

Згодом організатори Олімпійських ігор у Парижі 2024 року перепросили в католиків та інших християнських конфесій за скетч на церемонії відкриття.

Як виявилося, танцювальний скетч на відкритті Олімпіади в Парижі не був пов’язаний з «Таємною вечерею».

Фото: Getty Images.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
759
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду