Media Development Foudation дослідила рівень зарплат в регіональних онлайн-медіа

Media Development Foudation дослідила рівень зарплат в регіональних онлайн-медіа

1 Серпня 2024
612
1 Серпня 2024
19:27

Media Development Foudation дослідила рівень зарплат в регіональних онлайн-медіа

612
Дослідження показало, що у регіональних редакціях на Заході, Сході та Півдні середні показники зарплат журналістів нижчі, ніж у Центрі та на Півночі.
Media Development Foudation дослідила рівень зарплат в регіональних онлайн-медіа
Media Development Foudation дослідила рівень зарплат в регіональних онлайн-медіа

У межах дослідження «Фінансове забезпечення онлайн-медіа в Україні 2023: зарплати та тенденції» Media Development Foundation проаналізував рівень зарплат у регіональних онлайн-медіа. У дослідженні взяли участь представники 37 регіональних медіа в усіх регіонах України.

Дослідження виявило, що новинарі мають заробітні плати до 10 тис. грн у 27% редакцій, від 10 до 15 тис. грн у 46% редакцій, у 3% від 15 до 20 тис. грн. Не мають у своєму штаті новинарів 24% опитаних регіональних редакцій.

Журналісти / автори найчастіше отримують від 10 до 15 тис. грн у 38% редакцій, від 15 до 20 тис. грн у 32%, до 10 тис. грн у 14% опитаних редакції. Отримують понад 20 тис. грн зарплати у 8% редакцій. Тим часом 5% редакцій не співпрацюють із журналістами на умовах повної зайнятості.

З кореспондентами та репортерами не співпрацюють на постійній основі понад 50% регіональних редакцій. Оплата таких спеціалістів дуже різниться, в 11% редакцій до 10 тис. грн, в 16%  від 10 до 15 тис. грн, у 10% від 15 до 20 тис. грн, у 8% понад 20 тис. грн.

Редактори у 51% редакцій отримують від 10 до 20 тис. грн, у 21% редакцій понад 20 тис. грн, а в 5% менш як 10 тис. грн.

СММ-спеціалісти у майже 60% редакцій отримують заробітну плату в діапазоні від 10 до 20 тис. грн.

SEO-спеціалістів найчастіше залучають на фріланс-основі одноразово для аудиту вебсайтів  73% опитаних редакцій. У 16% редакцій, де вони залучені на постійній основі, отримують до 10 тис. грн.

Відеоспеціалісти найчастіше отримують від 10 до 15 тис. грн., йдеться про 35% редакцій, а 32% редакцій не співпрацюють з відеоспеціалістами на постійній основі.

З дизайнерами не співпрацює на постійній основі 51% редакцій. У 21% редакцій вони отримують до 10 тис. грн, у 16% від 10 до 15 тис. грн.

56% регіональних редакцій мають у штаті менеджерів з реклами, заробітна плата яких розсипана між категоріями до 10 тис. грн та від 15 до 25 тис. грн.

Бухгалтери у 30% редакцій мають оплату до 10 тис. грн., у 41% від 10 до 20 тис. грн.

Головні редактори у 27% медіа отримують від 15 до 20 тис. грн, у 43% редакцій від 20 до 30 тис. грн. Заробітна плата керівників розділилася подібними частинами між усіма категоріями. У 41% редакцій головний редактор отримує від 20 до 30 тис. грн.

На графіку не показані редакції, які не дали відповіді на питання щодо заробітних плат своїх працівників.

Також ми відзначили відмінності у регіональному розподілі заробітних плат. Порівняння заробітних плат журналістів/авторів в регіональному розрізі, відповідно до базування редакцій, показало, що Захід, Схід та Південь мають менші середні показники заробітних плат, ніж Центр та Північ.

Виявилося, що на регіональному рівні 82% редакцій витрачають понад 75% своїх доходів на оплату праці співробітників, 36% редакцій понад 90%. Більшість редакцій зазначила намір працювати над тим, щоб навантаження зарплатного фонду на доходи редакцій ставало меншим.

Суб'єктивна оцінка заробітної плати на регіональному рівні перебуває у діапазоні від 10 до 40 тис. грн, де понад 50% організацій вважають 15-20 тис. грн середнім на ринку. 24% редакцій вважають середньою 10-15 тис. грн, ще 16% редакцій 20-25 тис. грн. 11% редакцій вважають, що середня заробітна плата журналіста від 20 до 30 тис. грн.

Порівняння реальних показників із власною суб`єктивною оцінкою середньої зарплати в журналістиці показало, що 35% редакцій вважають зарплати у своїх редакціях ринковими та відповідними рівню як всеукраїнському, так і регіональному.

43% регіональних редакцій вважають зарплати у своїх організаціях дещо меншими, ніж рівень по Україні, та 30% дещо меншими за регіональний рівень. 19% редакцій вважають свої заробітні плати суттєво меншими за рівень по Україні та 8% суттєво меншими за регіональний рівень.

24% редакцій вважають свій рівень заробітних плат дещо більшим за регіональний, та 3% дещо вищими за рівень по Україні. 8% редакцій вважають рівень своїх заробітних плат суттєво більшим за регіональний.

Дослідження «Фінансове забезпечення онлайн-медіа в Україні 2023: зарплати та тенденції», здійснене Media Development Foundation, ґрунтується на опитуванні 37 місцевих редакційних команд, проведеному в листопаді  грудні 2023 року, та подальшому тематичному дослідженні з проведенням глибинних інтерв’ю та моделюванням для 15 національних та місцевих медіа.

Дослідженням охоплено:

  • найбільші та найстаріші онлайн-медіа в Україні з високим рівнем фінансової стабільності;
  • середні та фінансово стабільні національні онлайн-медіа;
  • нішеві національні онлайн-медіа;
  • місцеві онлайн-медіа із Заходу, Центру, Півночі і Сходу країни.

Детально ознайомитися з дослідженням та його методологією можна за посиланням.

Фото: умовне / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
612
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду