Регіональні медіа критично збільшили залежність від донорської допомоги через війну, — дослідження MDF

Регіональні медіа критично збільшили залежність від донорської допомоги через війну, — дослідження MDF

1 Серпня 2024
492
1 Серпня 2024
17:00

Регіональні медіа критично збільшили залежність від донорської допомоги через війну, — дослідження MDF

492
Шукати донорську підтримку регіональні редакції у 2023 році змушувала критичну нестача ресурсів на оплату праці.
Регіональні медіа критично збільшили залежність від донорської допомоги через війну, — дослідження MDF
Регіональні медіа критично збільшили залежність від донорської допомоги через війну, — дослідження MDF

Невеликі регіональні медіа критично збільшили свою залежність від донорської допомоги через повномасштабну війну та наслідки, пов'язані зі зменшенням рекламного ринку. Анкетування 25 регіональних редакцій у західному, центральному, східному, північному та південному регіонах України показало, що частка донорської підтримки у фінансових моделях сягала від 70% до 100% для близько 76% онлайн-медіа у 2023 році. Про це йдеться в дослідженні «Фінансове забезпечення онлайн-медіа в Україні 2023: зарплати та тенденції», представленому сьогодні, 1 серпня, Media Development Foundation.

До вибірки регіональних онлайн-медіа відібрали як найстаріші незалежні медіа в регіонах, так і медіа, що почали роботу після початку російського військового повномасштабного вторгнення, з усіх регіонів країни.

12% регіональних онлайн-медіа повідомили про те, що від 75% до 90% їхніх доходів від комерції. Виявилося, що ефективно використовували у 2023 році комерцію регіональні медіа, розташовані здебільшого на Заході України. Редакції з інших регіонів вказували частку реклами у своїх моделях від 1% до 20%. У 8% регіональних редакцій бізнес-модель містила рівні частки донорської допомоги та комерції.

Анкетування регіональних редакцій показало, що близько 76% онлайн-медіа мають від 70% до 100% донорського фінансування у своїх моделях. Більшість медіа зазначили про свою залежність від грантової підтримки після початку повномасштабної війни у першу чергу, через критичну нестачу ресурсів на оплату праці та низький рівень заробітних плат.

Оплата праці у регіональних онлайн-медіа у 2023 році

У регіонах навантаження на медіаспеціалістів, пов'язані з війною, не зменшилося у 2023 році. Рівень кризовості залишився високим. На рівні регіонів донорська допомога для більшості редакцій стала єдиним способом забезпечувати рівень заробітних плат, усталений в регіонах. Медіа також не можуть забезпечити своїм співробітникам оплату праці, яка відповідає рівню складності роботи, яку вони виконують. Це стосується й тих редакцій, що не залучають грантову підтримку й водночас працюють в зоні високої небезпеки на Сході України та забезпечують доступ до інформації із цих зон, близьких до бойових дій.

Варто відзначити різноманіття способів залучення фінансування серед регіональних медіа, в першу чергу, роботу зі спільнотами. Попри те, що читацька підтримка лише в двох медіа серед 32, які дали відповіді, мала суттєвий вплив на фінансове забезпечення редакцій в регіонах до 20%, робота зі спільнотами була ключовою рисою періоду 2022-2023 років.

Велика кількість медіа вказала частку читацької підтримки на рівні 1-2% завдяки роботі зі спільнотами: від організації благодійних подій та роботи з Patreon, Buy Me a Coffee. Водночас під час глибинних інтерв'ю частина регіональних медіа зазначили, що не закликають аудиторії підтримувати їх внесками, натомість збирають кошти на армію.

Дослідження «Фінансове забезпечення онлайн-медіа в Україні 2023: зарплати та тенденції», здійснене Media Development Foundation, ґрунтується на опитуванні 37 місцевих редакційних команд, проведеному в листопаді — грудні 2023 року, та подальшому тематичному дослідженні з проведенням глибинних інтерв’ю та моделюванням для 15 національних та місцевих медіа.

Дослідженням охоплено:

  • найбільші та найстаріші онлайн-медіа в Україні з високим рівнем фінансової стабільності;
  • середні та фінансово стабільні національні онлайн-медіа;
  • нішеві національні онлайн-медіа;
  • місцеві онлайн-медіа із Заходу, Центру, Півночі і Сходу країни.

Детально ознайомитися з дослідженням та його методологією можна за посиланням.

Фото: Media Development Foundation

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
492
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду