СБУ затримала шістьох проросійських інтернет-агітаторів

СБУ затримала шістьох проросійських інтернет-агітаторів

29 Липня 2024
562
29 Липня 2024
14:55

СБУ затримала шістьох проросійських інтернет-агітаторів

562
Інтернет-агітаторів затримали в Києві, на Закарпатті та Житомирщині.
СБУ затримала шістьох проросійських інтернет-агітаторів
СБУ затримала шістьох проросійських інтернет-агітаторів

Служба безпеки України затримала в трьох регіонах шістьох проросійських інтернет-агітаторів, які поширювали заклики на підтримку війни Росії проти України та виправдовували воєнні злочини росіян. Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними правоохоронців, у Києві затримали псевдоексперта, який активно підтримував збройну агресію Росії на власній фейсбук-сторінці. 

Розслідування встановило, що фігурант має російський паспорт і є автором декількох прокремлівських видань, які були підпільно надруковані за гроші з Москви до повномасштабного вторгнення Росії.

«У цих псевдонаукових працях автор фальсифікує історичні факти становлення та розвитку Української державності на користь Росії. Також фігурант використовував у книгах “тези” кремлівської пропаганди, в яких виправдовує захоплення частини території України», — зазначає СБУ.

На Закарпатті, за даними спецслужби, викрито переселенку з тимчасово окупованого міста Голубівка на Луганщині, яка вихваляла російського диктатора Володимира Путіна та героїзувала «кадирівців».

Ще один фігурант — мешканець Берегівського району, який на своїй фейсбук-сторінці поширював заклики до однієї з національних громад регіону підтримати збройну агресію Росії, зазначає СБУ.

На Житомирщині СБУ викрила трьох агітаторів. Один з них влаштовував штучні конфлікти з представниками ТЦК.

«Під час провокацій фігурант намагався дискредитувати українських військових та закликав оточуючих ухилятися від мобілізації», — йдеться в повідомленні.

Ще один — водій місцевого таксі, який під час поїздок нав’язував пасажирам кремлівські фейки щодо війни проти України. Інша фігурантка в однокласниках закликала молитися за Путіна, зазначає спецслужба.

Затриманим повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч.ч. 2, 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Росії проти України, глорифікація її учасників);
  • ч.ч.1, 2 ст. 110 (зазіхання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Їм загрожує до 10 років в’язниці.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки України зібрала доказову базу на колаборанта Миколу Черкашина — керівника так званого «медіахолдингу “ДНР”». 

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
562
Читайте також
23.07.2024 17:26
Данило Головатий
«Детектор медіа»
3 821
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду