Вбивство Фаріон викликає хвилю гніву на росіян, а потім — сварки між собою. Зведення інформаційної війни 20–26 липня 2024 року

Вбивство Фаріон викликає хвилю гніву на росіян, а потім — сварки між собою. Зведення інформаційної війни 20–26 липня 2024 року

29 Липня 2024
631

Вбивство Фаріон викликає хвилю гніву на росіян, а потім — сварки між собою. Зведення інформаційної війни 20–26 липня 2024 року

631
CAT-UA проаналізувала емоції та новини, які їх викликали за тиждень 20–26 липня 2024.
Вбивство Фаріон викликає хвилю гніву на росіян, а потім — сварки між собою. Зведення інформаційної війни 20–26 липня 2024 року
Вбивство Фаріон викликає хвилю гніву на росіян, а потім — сварки між собою. Зведення інформаційної війни 20–26 липня 2024 року

Гнів на росіян тримається, українці трактують вбивство Фаріон, як черговий підступний злочин російського режиму, а потім все ж починаються і сварки щодо мови, на які росіяни розраховували, хоча й тривають вони не так активно. Також аналіз проросійських джерел показує спроби повторити кампанію російського ІПСО кінця 2022 року з нацьковування мешканців сходу та півдня на західні регіони на темі електроенергії. Загалом найбільше радості — через удари по тилах ворога. Але зростає втома на фоні спеки, поганих новин та довгої тривалості війни, дуже тривожно обговорюють ситуацію на фронті.

Україна активізувала удари в тилу ворога, що відбивається і в інфопросторі

Сплеск уваги до ударів по стратегічних об’єктах півдня Росії викликали влучання по НПЗ в Туапсе, аеродромах в Морозовську та Саках (серед уражених об’єктів називають комплекси ППО, а також, ймовірно, склад з боєприпасами), порту «Кавказ»  із кадрами з місць подій. Крім новинних каналів, звістки також активно підхоплюють чоловіки. Підтвердження успіху атаки з боку ГШ додатково підсилює інфопривід та подовжує час його активної комунікації у соцмережах. Також важливий тактичний позитив  підрив автівки А.Торгашова, офіцера військової  розвідки.

Українські та західні аналітики формують очікування на виснаження Росії

Очільник британського Генштабу вважає, що війна може тривати довго: Росія може захопити бажані регіони, але ціною п'яти років та 1,8 млн втрат військових. Українці не прогнозують так далеко, але очільник Нацгвардії анонсує можливий найближчим часом перехід росіян до оборони. Українським соцмережам ці заяви подобаються, вселяють надію, що російська армія залишається слабкою, її успіхи  ненадовго.

Росіяни «наступають» у темі енергетичних протестів

У проросійському масиві фіксуються поки що доволі рідкісні повідомлення про нібито протести людей, обурених «несправедливими» відключеннями світла в українських містах.

Фокус уваги знову на Півдні та Сході, які знову намагаються посварити із західними областями, що нібито відключаються менше. Додаткові акценти  гнів через мобілізацію (зокрема, в Одесі). Цей інструмент росіяни вже намагалися задіяти наприкінці 2022 року, і меседжі тоді були дуже схожими.

Вбивство Фаріон: українці тримають інформаційний тиск

Впродовж тижня центральна теза в некрологах І.Фаріон її вбили за український патріотизм, і це найімовірніше зробила Росія. Цитують, зокрема, однопартійця вбитої О.Тягнибока. Помітний страх від усвідомлення, що людину можна вбити посеред дня. Нерідко цей злочин порівнюють з минулими російськими розправами (Є.Коновалець, С.Бандера, В.Івасюк, І.Білозір). Дехто каже про незгоду з підходами І.Фаріон до українізації, згадує її конфлікт з військовими, але загального висновку щодо провини росіян це не змінює. Поширюють переважно жінки в Західному регіоні та на Київщині.  Але гнів на росіян потім поступово заступається гнівом у сварках між собою через теми, спровоковані вбивством Фаріон, перш за все, щодо мовного питання.

Будується «наративний місток» до позицій Трампа та Китаю

Британський експрем’єр Б.Джонсон рекламує свої поїздки до Д.Трампа і намагання переконати його, що переговори з Росією мають проходити на  вигідних для України та Заходу умовах. Паралельно з’являються новини про «результативну розмову» між Д.Трампом та В.Зеленським, а також про обнадійливий візит Д.Кулеби до Китаю. Міркування максимум викликають лише надію. Втім, Б.Джонсон, попри всю неприйнятність його пропозиції для України, прокладає наративний місток до позиції Д.Трампа, робить можливим не лише тотальне протистояння між різними баченнями завершення війни, а й дрейф від позиції республіканця до більш поміркованої щодо України. Втім, наразі меседжі Б.Джонсона обговорюють не дуже активно, скоріше, з гнівом.

Зростає тривога через ситуацію на фронті

Повідомлення про нові захоплені росіянами села, посилення їхнього тиску і постійне просування додають тривоги: громадяни постійно слідкують за картою DeepState, пронози щодо подальшої ситуації в соцмережах дуже невтішні.

Українська винахідливість додає гумору та надії

Меседж відсічі окупантам значною мірою спирається на заяву ССО про винахідливість бійців – мовляв, ті навчилися збивати вартісні російські дрони-розвідники довгими киями, прикріпленими до FPV-дронів.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів присутні в 32% постів на теми війни в усіх соцмережах. Найбільше гніву на росіян: через обстріли, через постраждалих людей, через повітряні тривоги, обстріли територій, руйнування через обстріли. Вбивство Фаріон викликає спершу велику хвилю гніву на росіян, а потім – сварки між собою через теми, спровоковані вбивством Фаріон. У критиці влади тримається тема ТЦК. Також гнів викликають стаття Джонсона та заяви Павела, в яких вбачають заклики до невигідного миру.

Радість 20%  найбільше радості через удари по російських тилах: морський порт, НПЗ, аеропорт. Також радість через слабкість російської армії: падіння в Росії російського вертольота, збивання російських дронів палицею. Зберігається радість через успіхи ЗСУ, зростання втрат росіян та світову підтримку.

Тривога 18%  найбільше тривоги через ситуацію на фронті, новини з фронту, тривожаться через російські атаки, просування російських військ. Тривожаться також через можливі обстріли, які знову готує Росія, обговорюють літаки, кораблі, з яких можуть стріляти.

Тривожаться через мобілізацію, яку готує Росія, новий наступ, який має бути восени. Під час повітряних тривог слідкують за рухом шахедів.

Сум 10%.

Гордість 7%.

Надія 7%  заяви Сирського щодо Криму та візит Кулеби до Китаю пожвавлюють надію на перемогу, зберігається надія на світову підтримку, нову зброю.

Вдячність 3%.

Сміх 2%.

Втома 1%.

Українці в соцмережах протягом тижня з 20 по 26 липня 2024 р. написали 30% постів з хорошими новинами та 40% з поганими, решта нейтральні.  Таким чином індекс настроїв соцмереж від CAT-UA склав мінус 10 пунктів.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
631
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду