Організатори Олімпіади-2024 вибачилися за скетч з «Таємною вечерею» на відкритті Ігор

Організатори Олімпіади-2024 вибачилися за скетч з «Таємною вечерею» на відкритті Ігор

28 Липня 2024
635
28 Липня 2024
16:43

Організатори Олімпіади-2024 вибачилися за скетч з «Таємною вечерею» на відкритті Ігор

635
Організатори Паризької Олімпіади-2024 попросити вибачення у католиків та інших християнських груп за скетч на церемонії відкриття, який пародіював «Таємну вечерю» Леонардо да Вінчі. Сегмент, що містив дреґ-королеву, трансгендерну модель та оголеного співака, викликав обурення релігійних консерваторів. Організатори наголосили, що не мали наміру проявити неповагу, а хотіли відзначити толерантність і різноманітність.
Організатори Олімпіади-2024 вибачилися за скетч з «Таємною вечерею» на відкритті Ігор
Організатори Олімпіади-2024 вибачилися за скетч з «Таємною вечерею» на відкритті Ігор

Організатори Олімпійських ігор у Парижі 2024 року вибачилися перед католиками та іншими християнськими групами за скетч на церемонії відкриття, який пародіював знамениту картину Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря».

Про це пише Reuters.

У сегменті, який нагадував біблійну сцену останньої вечері Ісуса Христа з апостолами перед розп'яттям, були представлені дреґ-королева, трансгендерна модель та оголений співак, який зображував грецького бога вина Діоніса. Це викликало обурення з боку католицької церкви та релігійних консерваторів у США.

«Звісно, ми не мали наміру проявити неповагу до жодної релігійної групи. Ми намагалися відзначити толерантність у суспільстві. Ми вважаємо, що ця мета була досягнута. Якщо хтось образився, ми щиро перепрошуємо», — заявила речниця Паризької Олімпіади 2024 Анн Декамп на пресконференції.

Як пише агенція, Франція пишається своєю багатою католицькою спадщиною, проте має довгу традицію секуляризму та антиклерикалізму. Богохульство тут не лише легальне, але й вважається багатьма важливою складовою свободи слова. Підтримувачі скетчу похвалили його за послання інклюзивності та толерантності.

Католицька церква у Франції висловила жаль з приводу церемонії, заявивши, що вона «включала сцени насмішок та глузування з християнства». Один із делегатів Єпископів Франції на Іграх зазначив, що деякі французькі спортсмени мали проблеми зі сном через наслідки скандалу.

Архієпископ Чарльз Сіклуна — найвищий католицький чиновник на Мальті та посадовець Ватикану — заявив, що він звернувся до посла Франції на Мальті зі скаргою на «необґрунтовану образу». У повідомленні до посла, опублікованому в соцмережі X, він написав: «Я хочу висловити своє занепокоєння та велике розчарування від образи християн під час церемонії відкриття ... коли група драг-артистів пародіювала Таємну вечерю Ісуса».

Деякі коментатори зазначили, що цей скандал є прикладом культурних воєн XXI століття, які посилюються цілодобовими новинами та соціальними мережами.

Художній керівник та автор церемонії відкриття Томас Джоллі сказав, що релігійна провокація не була його наміром.

«Ми хотіли говорити про різноманітність. Різноманітність означає бути разом. Ми хотіли включити всіх, ось і все», — сказав він журналістам у суботу.

Нагадаємо, ввечері 26 липня в Парижі пройшла церемонія відкриття літніх Олімпійських ігор- 2024.  Замість звичної процесії на головній арені змагань організатори влаштували парад човнів на річці Сена. Трибунами для глядачів стали набережні. Довжина параду, присвяченого відкриттю літньої Олімпіади, сягала 6 кілометрів. Вздовж Сени встановили близько сотні величезних екранів. 7500 спортсменів у 85 човнах пропливли Сеною через центр Парижа до Ейфелевої вежі та фінішували перед площею Трокадеро. 

Фото: Reuters.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
635
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду