Як журналістам працювати на Херсонщині: покрокова інструкція

Як журналістам працювати на Херсонщині: покрокова інструкція

28 Липня 2024
379

Як журналістам працювати на Херсонщині: покрокова інструкція

379
Покрокова інструкція роботи на Херсонщині.
Як журналістам працювати на Херсонщині: покрокова інструкція
Як журналістам працювати на Херсонщині: покрокова інструкція

Оригінал публікації на сайті «Інституту масової інформації» за посиланням

Питання роботи в Херсоні й деокупованих громадах Херсонщини через довгу закритість напрямку обросло багатьма домислами та міфами. До цього ж багато медійників неуважно читали зміни до наказу головкома №73. Це спричиняє багато непорозумінь та проблем, які забирають у медійників, пресофіцерів, поліції, а інколи й СБУ купу часу, який можна було б витратити раціональніше.

Ми написали покрокову інструкцію роботи на Херсонщині, кожен крок з якої вже випробували на собі.

Інфографіка ІМІ

  • Отже, перше. Мати актуальну акредитацію ЗСУ. Очевидно, почати треба з перевірки, чи є у вас актуальна акредитація Міністерства оборони України. Без цього документа працювати офіційно буде майже неможливо. Винятком можуть стати населені пункти на півночі Херсонщини жовтої зони, але працювати там складно через увагу до медійників з боку поліції і військової служби правопорядку. Отримати або актуалізувати акредитацію нескладно, але готуйтеся, що на це піде багато часу – близько місяця. Докладніше про це можна дізнатися на сайті МОУ
  • Друге. Написати запит на роботу в Херсонській області. Він пишеться в довільній формі на імʼя командувача оперативного угруповання військ “Таврія”. Надіслати його слід на емейл press.pivden.zsu@gmail.com. У документі треба обовʼязково вказати:
  •  
    • населені пункти, в яких ви плануєте працювати;
    • формат роботи (чи передбачається фото- та відеознімання або щось специфічне, що плануєте робити);
    • склад знімальної групи з датою народження та номером прескарти МОУ кожного;
    • відповідального за підготовку кінцевого матеріалу;
    • номер, марку та колір автомобіля, на якому ви плануєте пересуватися.

Примітка! Рекомендуємо вписати сюди дані та контакти вашого водія і не забути вказати, що ви зобовʼязуєтеся дотримуватися вимог безпеки та вимог щодо обмеження стосовно висвітлення інформаційно, що може призвести до обізнаності противника. 

Приклад можна завантажити звідси.

  • Третє. Впишіть до переліку населених пунктів Херсон, навіть якщо ви там не збираєтеся працювати, а тільки переночувати чи просто заїхати. В іншому разі на блокпосту перед вʼїздом до міста, якщо поліція ідентифікує вас як журналіста, вас не пропустять і вам доведеться довго пояснювати, доводити й чекати погодження на вʼїзд. Це стосується навіть херсонських медійників, які їдуть додому. Ми вже мали випадки, коли наших колег просто висаджували з маршрутки посеред поля. Не намагайтеся розібратися, яким документом водночас послуговується працівник поліції. Його не існує, що не заважає поліції перешкоджати вашому пересуванню.
  • Четверте. Отримайте погодження маршруту.  Погодження ви можете очікувати від двох діб до нескінченності. Тож після двох діб рекомендуємо зателефонувати відповідальній особі (+380674883319, Юлія). Саме ця людина в “Таврії” відповідає за ваш запит і саме вона дасть усю вичерпну інформацію щодо його статусу. Також з цією офіцеркою можна спробувати погодити маршрут та проїзд блокпостів, але, як показав досвід, це вам мало чим допоможе.
  • П’яте. Домовтеся зі своїми героями та героїнями й плануйте свою поїздку. Після успішного погодження маршруту або роботи з військовими ви можете домовлятися зі своїми героями на місці або пресофіцерами бригад і готуватися вирушати на Херсонщину.

Тут треба сказати, що погоджений маршрут, дозвіл від командирів будь-якого рівня не дозволить вам проїхати жоден блокпост. Бо поліцію банально якщо й попередять, то, поки ви доїдете, станеться перезмінка і про вас уже ніхто не знатиме: комунікація між поліцією і військовими майже відсутня. Тож перед тим, як вирушити на Херсонщину, звʼяжіться з пресофіцерами, які відповідають за Херсон (+380636309378, Олег Зелінський) або всю іншу частину Херсонської області (+380632928607, Дмитро Горбачик). Саме ці дві людини мають знати, коли й куди ви їдете, і вони мають забезпечити вам проїзд блокпостів та корегувати ваш маршрут відповідно до оперативної ситуації. Вони ж супроводжуватимуть вас до червоної зони, якщо командування погодить вам роботу. Ці офіцери також проконсультують вас, які населені пункти належать до якої зони. 

На практиці, якщо ви їдете, наприклад, до Херсона, треба повідомити пресофіцерів про блокпост, через який ви їхатимете, і час. Якщо ви пересуваєтеся областю, то помічним буде дізнатися в Дмитра Горбачика або колег-журналістів номери пресофіцерів бригад, у зоні відповідальності яких перебуває населений пункт. Це може допомогти пройти блокпости, на яких чергує поліція. Водночас працювати в більшості населених пунктів жовтої зони можна без супроводження.  

  • Шосте. Всі відзняті матеріали ви маєте погодити з пресофіцером.

Цей короткий перелік основних кроків має допомогти вам зекономити час та нерви, а можливо, і встановити непогану взаємодію з пресофіцерами. 

І корисний лайфхак наостанок. Щоб попрацювати в червоній зоні або з цікавими бригадами, можна написати в запиті на роботу, який саме сюжет ви плануєте, і довести, що саме він сприятиме обороні. Тут, як і скрізь у нашій роботі, вам допоможе креативність та винахідливість. 

Сергій Нікітенко, регіональний представник Інституту масової інформації в Херсонській області

Колаж: видання «Мост»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
379
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду