Глибинна держава США проти Дональда Трампа. Моніторинг росЗМІ за 15–21 липня 2024 року

Глибинна держава США проти Дональда Трампа. Моніторинг росЗМІ за 15–21 липня 2024 року

27 Липня 2024
222

Глибинна держава США проти Дональда Трампа. Моніторинг росЗМІ за 15–21 липня 2024 року

«Texty.org.ua»
222
21 липня президент США Джо Байден оголосив про своє рішення не брати участі в наступних президентських виборах. Ця подія стала основою для поширення теорій змови про Deep State (глибинну державу) в США, яка, за твердженням російської пропаганди, нібито змушує Байдена піти з політичної арени, щоб просунути свого кандидата — Камалу Гарріс. Гарріс подається як маріонетка цієї тіньової структури, а Дональд Трамп — як борець проти неї. Усе це перегукується з риторикою самого Трампа.
Глибинна держава США проти Дональда Трампа. Моніторинг росЗМІ за 15–21 липня 2024 року
Глибинна держава США проти Дональда Трампа. Моніторинг росЗМІ за 15–21 липня 2024 року

Оригінал публікації на сайті «Texty.org.ua» за посиланням

Read in English

Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

topics_240715@2x (1)

Джо Байден виходить із перегонів

21 липня президент США Джо Байден опублікував заяву, у якій відмовляється від подальшої боротьби за президентське крісло. У своєму листі він особливо дякує віцепрезидентці Камалі Гарріс та підтримує її. Гарріс стала головною претенденткою на президентську посаду від Демократичної партії.

Російська пропаганда “вибухнула”. Перші тези — вони це давно знали й пророкували саме такий розвиток подій (насправді ні, принаймні широко це не обговорювалося, росЗМІ зосереджувалися на висміюванні Байдена). Інформаційна обслуга Кремля одразу почала працювати над формою, яка дала б змогу висвітлити події у вигідному для Москви ключі.

Байден не герой

Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова одразу опублікувала в соцмережах допис, у якому зазначила, що американські ЗМІ й політики мають покаятися і бути покарані за те, що раніше переконували всіх, ніби Джо Байден здоровий. Нібито ЗМІ та демократи вступили в змову: “Следующим шагом после письменного заявления Байдена о выходе из предвыборной гонки должно быть расследование сговора американских СМИ и политических кругов, которые скрывали истинное положение дел о его ментальном состоянии, манипулируя общественным мнением и подыгрывая одной политической партии”. Це перегукується із заявами трампістів, які вимагають імпічменту Байдена.

Кремлівська пропаганда завжди ж казала, що з Байденом не все гаразд, і ось він сам був змушений зійти з дистанції. У російському інформаційному полі це важко уявити, адже вже старий Путін не пішов на такий крок на своїх “виборах”.

Тому одне з пояснень пропаганди — Байдена змусили. Його відсторонили від виборчих перегонів представники Deep State.

Deep State (глибинна держава) — концепція, згідно з якою в США існує скоординована група або групи державних службовців, які не були обрані, але які впливають на державну політику, незважаючи на демократично обране керівництво. Російська пропаганда пояснює, що Deep State призначає президентів США, вони намагаються керувати глобалізацією світу, насаджують лібералізм та цінності ЛГБТ.

Дональд Трамп, за його власною версією, яка збігається з версією російських пропагандистів, намагається протистояти Deep State, тому глибинна держава США не допустить його до влади. Deep State стоїть за замахом на Трампа. Після невдалої спроби вбити Трампа Deep State, розуміючи, що Джо Байден не здатний перемогти Трампа, зробила ставку на іншу конячку — Камалу Гарріс.

Американський Єльцин

Z-пропаганда почала порівнювати Джо Байдена з Борисом Єльциним. У росЗМІ розганяли повідомлення про Байдена, що супроводжувалися фейковою цитатою, яку приписують Єльцину: “Я устал. Я ухожу”.

Єльцин — негативний герой у сучасній Росії. Актуальна оцінка його персони така: він псував репутацію країни і намагався принести за наказом колективного Заходу демократію в Росію, яка створювала в державі лише хаос. Коли на посаді президента його замінив Путін, це було божественне провидіння. І ось сьогодні це відбувається в США: “Трамп был провозглашен вождем. Более того, он был провозглашен посланцем Господа Бога для спасения Америки. Это не преувеличение. Республиканцы — люди очень религиозные, и они воспринимают Трампа сейчас именно как посланца Бога”.

Замість кволого Байдена президентом стане Дональд Трамп, який налагодить відносини США та Росії й поверне традиційні цінності в США.

Спадщина Байдена

Російська пропаганда завжди виставляла Байдена як злодія та представника імперії брехні. Він ворог Росії, а його спадщина — це початок війни в Україні, війна НАТО проти Росії, економічні обмеження РФ. Байдена довгий час звинувачували в різних гріхах, як-от підрив “Північних потоків”, розпалювання війни на Близькому Сході чи керування європейськими урядами: “Внимание сейчас должно быть сфокусировано не на смешных картинках, как он куда-то падал, невпопад отвечал или вообще не отвечал, а на тех преступлениях, которые были совершены под эгидой его президентства: на бесконтрольных поставках оружия, превращении европейской страны в террористическое государство с террористическим режимом, обрушении экономик стран ЕС, на бесконтрольной миграции, бесконечных политических махинациях, постановке под угрозу существование государств на Ближнем Востоке”.

Американський істеблішмент на порозі війни

Пропаганда розкручує тези, що тепер у таборі Демократичної партії США стався розкол. Що політики від нібито “клану” Обами зчепилися з “кланом” Клінтонів. Вони сваряться за того, хто посяде місце кандидата: “Раскол в Демократической партии между командами Клинтонов и Обамы. Выдвижение Харрис не решено. Байден хочет Харрис. Билл Клинтон и Хилари тоже за Харрис. Но Обама предлагает начать быстрые мини праймериз. И лидеры Демпартии в Сенате и Палате Представителей тоже за новые быстрые праймериз. Сейчас там острейшая борьба”.

Цими тезами російська пропаганда дискредитує демократичні процеси в США, зводячи їх до підкилимної гризні, характерної для так званих башт Кремля (так називають різні групи впливу в керівництві РФ, які за своєю структурою справді схожі на клани). Нібито все вирішують політики, а не виборці.

 Камала Гарріс — новий об’єкт російської пропаганди

Після того як стало відомо, що віцепрезидент в Адміністрації Джо Байдена — головна претендентка на президентських виборах від демократів, російська пропаганда розпочала антигаррісівську кампанію.

Її називають некомпетентною: “Не имеет опыта управления большими структурами, ни административным, ни бизнес. Не имеет международного опыта. Вообще не понимает внешний мир. Не имеет харизмы, не симпатична людям. Не имеет чётких взглядов. Много раз меняла взгляды по важным проблемам исходя из конъюнктуры”.

Гарріс — кандидатка від Deep State: “Имеет имидж марионетки Дипстейта и больших боссов”, а тому вона ручний кандидат. Якщо її оберуть президентом, то керуватимуть представники глибинної держави і “клан” Клінтонів.

А ще Гарріс пов’язана з Джорджем Соросом, тому і він матиме вплив на політику США: “Еще раньше на нее обратил внимание великий и ужасный Джордж Сорос. В бытность Харрис генеральным прокурором Калифорнии он профинансировал ряд ее инициатив в сфере уголовной политики. Когда Камала решила баллотироваться в Сенат, Сорос внес пожертвования в ее избирательную кампанию”.

Про що писали ще

НАТО і США затягують війну в Україні. Пропагандисти звинувачують колективний Захід у затягуванні війни в Україні. Вони наголошують, що саме Росія жертва, тому Москва нікому нічого не зобов’язана: “Он абсолютно неприемлемый. Никакого «должны»! Зеленскому и его хунте Россия точно ничего не должна! И, уверен, не будет принимать участия ни в каких так называемых саммитах на условиях киевских марионеток и их западных хозяев”. Йдеться про Глобальний саміт миру у Швейцарії, організований Україною в червні цього року.

За версією пропаганди, Росія прагне миру і не хоче конфронтації з НАТО: “Россия подчеркивала, что у Москвы нет планов по вступлению в конфликт с НАТО или нападать на какие-либо европейские государства. Президент РФ Владимир Путин считает, что Запад специально раскручивает эту тему для ослабления нашей страны”.

Щоб принести мир на європейський континент, Захід повинен лише перестати підтримувати Україну: “Для прекращения войны прежде всего необходимо, чтобы Запад перестал «накачивать Украину вооружением»”.

Вбивство Ірини Фаріон. У російських ЗМІ також загадали про вбивство Ірини Фаріон. 19 липня невідомий вистрілив у мовознавицю, колишню нардепку України Ірину Фаріон неподалік її будинку і втік. Російська пропаганда одразу відреагувала на злочин. Дезінформатори нагадали про всі скандали довкола Фаріон і заявили, що Росія до вбивства точно не причетна. Нібито вона не мала політичної ваги, та й узагалі від неї була користь для російської інформаційної політики.

Пропагандисти заявили, що Фаріон вбили самі ж українці. Причина — Фаріон ненавиділа російськомовних українців: “Она, свихнувшись на русофобии, оскорбляла солдат ВСУ, которые говорят на русском языке. Учитывая, что даже среди русских есть бандеровцы, фашисты, очевидно, что бандеровцы, какие-нибудь азовцы, в неё и стреляли. Разборки среди русофобов разных оттенков”, “Наиболее вероятно, русскоязычные бандеровцы с фронта грохнули”.

Інші звинувачені — Офіс президента України та особисто Зеленський. Нібито він готується піти на деескалацію конфлікту і виконати російські вимоги, а Фаріон заважала б це робити: “Зеленский настроен обсуждать с Трампом деэскалацию конфликта, но в этом случае против него выступят националисты, а также западная Украина и русофобы, и спикером западноукраинских протестов могла быть Фарион. Почему? Потому что Россия выдвигает требования — русский язык и денацификация, противоречащие мировоззрению таких, как она”.

Методологія

Для здійснення моніторингу дезінформації ми проаналізували близько 500 тис. новинних матеріалів, узятих із ~1000 російських сайтів. Дані для дослідження зібрала й надала нам компанія SemanticForce.

До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних і прикладах абзаців, що стосуються теми, й ґрунтуються наші висновки.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Texty.org.ua»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
222
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду