Затриманому у справі вбивства Ірини Фаріон оголосили про підозру

Затриманому у справі вбивства Ірини Фаріон оголосили про підозру

26 Липня 2024
261
26 Липня 2024
11:47

Затриманому у справі вбивства Ірини Фаріон оголосили про підозру

261
Хлопцю, якого затримали вчора у Дніпрі, оголосили про підозру в умисному вбивстві.
Затриманому у справі вбивства Ірини Фаріон оголосили про підозру
Затриманому у справі вбивства Ірини Фаріон оголосили про підозру

Хлопцеві, затриманому вчора у Дніпрі у справі вбивства Ірини Фаріон, оголосили про підозру. Про це повідомили на брифінгу МВС за участю міністра Ігоря Клименка у Львові.

Затриманому оголосили про підозру з ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу — умисне вбивство. За цією статтею йому загрожує до 15 років ув’язнення.

Правоохоронці також повідомили, що подали до Галицького районного суду Львова клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права внесення застави.

За словами представників МВС, поліція перевіряє інформацію про належність хлопця до неонацистського руху, центр якого зосереджений у Росії. Одна з версій слідства — це причетність російських спецслужб.

Поліція також розповіла, що вже після вбивства Фаріон підозрюваний шукав в інтернеті інформацію про нових потенційних жертв, зокрема місця проведення засідань кількох обласних рад. Міністр Клименко назвав лише одне ім’я з-поміж тих, кого «гуглив» підозрюваний, — нардеп Максим Бужанський.

Як повідомляв «ДМ», учора, 25 липня, у Дніпрі затримали 18-річного розшукуваного у справі вбивства громадської діячки та мовознавиці Ірини Фаріон. Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко уточнив, що він є мешканцем Дніпра. За словами міністра, є достатньо доказів стверджувати, що саме затриманий стріляв у мовознавицю. 

Напередодні, 24 липня ввечері, російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Фаріон. Як ідеться у відео, відповідальність за вбивство бере на себе «український автономний революційний расист». Фрагменту з нібито вбивством передує майже трихвилинний «Маніфест українського революційного расиста». При цьому на оприлюдненому ролику є водяний знак російських неонацистів NS/WP. За даними «Радіо Свобода», в середовищі російських ультраправих багато хто переконаний, що NS/WP — це проєкт російських спецслужб.

Нагадаємо, 19 липня у Львові на вулиці Масарика скоїли замах на Ірину Фаріон. Нападник вистрілив мовознавиці та політикині у скроню. Лікарі намагалися зробити все можливе, але врятувати Фаріон не вдалося.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що напад на Ірину Фаріон кваліфіковано як замах на умисне вбивство. За його словами, основні версії, які розглядають: особиста неприязнь, громадсько-політична діяльність пані Фаріон. Не виключають, що вбивство має замовний характер.

Сусіди розповіли правоохоронцям, що підозрілий чоловік років 20 кілька тижнів вистежував жінку біля її будинку.

Джерела Суспільного у правоохоронних органах стверджують, що до вбивства Ірини Фаріон готувалися щонайменше місяць. Слідство вважає, що воно було замовним, а в зловмисника могли бути спільники. 

Фото: Нацполіція

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
261
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду