Медіа не мали розкривати дані підозрюваного у вбивстві Фаріон, — медіаюристи та медіаексперти

Медіа не мали розкривати дані підозрюваного у вбивстві Фаріон, — медіаюристи та медіаексперти

25 Липня 2024
29225
25 Липня 2024
21:52

Медіа не мали розкривати дані підозрюваного у вбивстві Фаріон, — медіаюристи та медіаексперти

29225
Медіа розкрили деталі, яких не мали розкривати ані за законом, ані з точки зору етики.
Медіа не мали розкривати дані підозрюваного у вбивстві Фаріон, — медіаюристи та медіаексперти
Медіа не мали розкривати дані підозрюваного у вбивстві Фаріон, — медіаюристи та медіаексперти

Сьогодні, 25 липня, журналісти «Слідства.Інфо» та OSINT-відділ «Телебачення Торонто» оприлюднили дані про особу, яку прокуратура підозрює у вбивстві мовознавиці та політикині Ірини Фаріон — вік, ім'я, прізвище та по батькові, фото, місце, де він проживає та навчався. Медіа не тільки розкрили особу підозрюваного, а й зателефонували батьку, який нині, за даними ЗМІ, перебуває на війні, — зокрема, до нього звернулося Суспільне та «Радіо Свобода». «Українська правда» оприлюднила фото підозрюваного, яке раніше не фігурувало в медіа. Багато інших українських видань поширили всю цю інформацію в новинах.

«Детектор медіа» також опублікував новину з даними розслідування колег, разом із тим звернувся по коментар до юристів, щоби з'ясувати, чи не порушуються при цьому права підозрюваного.

Медіаюрист Роман Головенко повідомив, що медіа розкрили деталі, яких не мали розкривати ані за законом, ані з точки зору етики. 

«Щодо фотографії, то це окреме регулюється Цивільним кодексом, 307 та 308 стаття. Якщо людина розшукується, то подають її фотографію, тоді міг би бути сенс і суспільний інтерес. А це фото, яке оприлюднили в медіа, не розповсюджували раніше з метою розшуку. А після того, як людину вже затримано, цивільний кодекс вимагає, щоб фото особи розповсюджували лише за її згодою, бо,  фактично, розкривається особа й ім'я. А стаття 296 Цивільного кодексу передбачає, що поширення таких даних можливе тільки після набуття вироком законної сили. Людину ще тільки затримали, а ім’я вже розголошено і фактично можна говорити, що громадська думка може тиснути на суд, на судовий процес. Ніхто ж із нас не бачив матеріалів справи; наскільки обґрунтовано, що це саме ця людина — і тут вже буде питання, чи зможе суд об’єктивно розглянути справу; щоб суд не був під тиском громадськості», — каже медіаюрист 

«Тут нема такого суспільного інтересу, щоб розкривати його ім'я, розповсюджувати фото і таке інше. Просто медіа діяли як завжди — "хтось побіг і всі побігли" й почали це розповсюджувати. Але це не виправдано ні з точки зору законодавства, ні з точки зору журналістської етики, я вважаю», — говорить Головенко.

Він зауважив також, що медіа мають подавати інформацію більше беземоційно. 

«Проблема ще в тому, що емоційно показали, розкрили деталі, яких не мали розкривати, замість того, щоб більше заглибитись в саму тему і більше відсторонено подавати, не розкриваючи особу. Моє враження, що медіа вирішили, що буде багато заходів на ці матеріали, якщо там розкрито ім'я, якщо там фотографія і таке інше», — підсумував медіаюрист.

Адвокатка Валентина Теличенко також вважає, що медіа порушили права цієї людини:

«Очевидно, що медіа порушують права цієї людини і презумпцію невинуватості. Навіть якщо формулювання коректне, тобто чітко вказано, що він лише підозрюваний, то все одно не можна представляти новину таким чином, щоб особу підозрюваного можна було встановити. Адже в разі, якщо виявиться, що підозра була даремною, то шкоду його репутації та моральний біль його родичам і друзям уже буде завдано. А дзвонити родичам і друзям означає порушувати приватне життя і затриманого, і тих, кому дзвонять. 

Медіа не повинні навіть намагатися відгадати ім'я підозрюваного, а поліції достатньо поінформувати, що є затриманий чи кілька затриманих, але не надавати інформацію в такому обсязі, щоб хтось міг ідентифікувати затриманих. Яскравим неправильним кроком влади й правоохоронців свого часу було оголошення імен підозрюваних у справі Шеремета. Як згодом виявилося, вони зовсім не причетні, і паплюження їхнього життя затриманням та публічним оголошенням імен було незаконним і ганебним для влади й правоохоронців.

Ідеально було б називати в новинах підозрюваного N, можна вказати загальні характеристики: вік, студент, скажімо, але навіть походження вказувати треба узагальнено — львів'янин або мешкає в одному з великих міст на сході України. 

Ще на етапі розшуку поліція мусила ухвалити рішення, чи конче їй необхідно участь широкої спільноти в розшуку того хлопця з фото, чи можна обмежитися вужчими заходами. На мою думку, поліція, оприлюднюючи фото та інформацію про підозрюваного, не стільки дбає про ефективне розслідування, скільки про те, щоб переконати суспільство, що поліція працює», — каже Валентина Теличенко.

Оксана Романюк, директорка ІМІ:

«У нас така ситуація, що потрібно враховувати суспільний інтерес, етичні і професійні стандарти та права людини, які закріплені в Конституції і в українських законах. Це три ключових параметри, і я вважаю, що в даному випадку етичні стандарти і права людини переважають суспільний інтерес, тому що цей хлопець не є політиком, чиновником, і його обличчя, його прізвище, де він вчився, не має жодної цінності для суспільства. Жодної користі суспільної ця інформація не приносить, і навіть поліція каже, що він просто виконавець, а не та людина, яка замислила цей злочин чи має якусь політичну вагу.

Тому я вважаю, що в даному випадку порушено право на приватність, презумпцію невинуватості. Він не був визнаний навіть підозрюваним на момент публікації, і в даному випадку вся ця інформація може призвести до стигматизації його рідних. Ми знаємо, що його батько на фронті. Може, хтось захоче скористатись цієї інформацією, щоб помститися його рідним. А раптом він виявиться невинним, все-таки ще мають відбутись певні процесуальні дії?

Я би рекомендувала, якщо вже це фото потрапило, то публікувати його виключно з блуром, звести прізвище до першої літери і просто думати та зважати на баланс між правом суспільства на інформацію і правами конкретного індивіда, і шукати тут якісь аргументи на користь того чи іншого рішення. І враховувати можливі наслідки, що це психологічний тиск на родину, що це може бути соціальна стигматизація, може хтось захоче помститись, інші негативні наслідки. Тому я б тут обрала шлях все-таки публікування інформації так, щоб вона не порушувати етичні стандарти, приватність і презумпцію невинуватості».

Андрій Куликов, Комісія журналістської етики:

«Це просто неприпустимо. Наскільки я розумію, йому ще навіть підозру не вручено. Його затримали, і в цьому сенсі я вважаю, що "Радіо Свобода" правильно вчинила, написавши, що ми дізнались ім'я, але не оприлюднила його. Інша справа, що там теж треба поставити запитання, як вони перевіряли, коли телефонували батькові, і чи батько вже знав про це чи ні. Тут залишається простір для сумніву. Хоча, звичайно, за деякими даними, наведеними в матеріалі, теж можна цю людину ідентифікувати. Називати прізвище, ім’я, по батькові, рік народження і показувати нерозмите фото — це абсолютно неприпустимо. Медіа потрібно утримуватись від того, щоб назвати ім'я до того, як поліція чи прокуратура не оголосила його, бо можуть бути наслідки. Ця людина, скажімо, зараз під вартою, а для її родичів, друзів, сусідів можуть наставати наслідки, і це може бути неправильно.

Тут загальне питання — це ступінь навіть переповідання того, що каже прокуратура або поліція, коли за дотичними ознаками можна встановити особу. З формального погляду "Схеми" вчинили доволі правильно, але і там залишається лише питання — як у випадку, коли людину поранили або вона загинула, про це має повідомити спеціальна людина, а вже потім інформація опублікується у ЗМІ, і вже потім можна говорити з родичами цієї людини. Так і тут — чи не повідомили самі журналісти батькові інформацію про затримання? Типу "привіт, вашого сина арештували". Спершу потрібно було б дізнатись, чи він про це знає з якихось офіційних джерел».

Нагадаємо, сьогодні, 25 липня, президент Володимир Зеленський повідомив, що в Дніпрі затримали 18-річного підозрюваного у вбивстві громадської діячки та мовознавиці Ірини Фаріон.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко уточнив, що підозрюваний є мешканцем Дніпра. За його словами, є достатньо доказів стверджувати, що саме затриманий стріляв у мовознавицю. 

Напередодні, 24 липня ввечері, російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Фаріон. Як ідеться у відео, відповідальність за вбивство бере на себе «український автономний революційний расист». Фрагменту з нібито вбивством передує майже трихвилинний «Маніфест українського революційного расиста».

При цьому на оприлюдненому ролику є водяний знак російських неонацистів NS/WP. За даними «Радіо Свобода», в середовищі російських ультраправих багато хто переконаний, що NS/WP — це проєкт російських спецслужб.

19 липня у Львові на вулиці Масарика скоїли замах на Ірину Фаріон. Нападник вистрілив мовознавиці та політикині у скроню. Лікарі намагалися зробити все можливе, але врятувати Фаріон не вдалося.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що напад на Ірину Фаріон кваліфіковано як замах на умисне вбивство. За його словами, основні версії, які розглядають: особиста неприязнь, громадсько-політична діяльність пані Фаріон. Не виключають, що вбивство має замовний характер.

Сусіди розповіли правоохоронцям, що підозрілий чоловік років 20 кілька тижнів вистежував жінку біля її будинку.

Фото: Національна поліція 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
29225
Читайте також
19.07.2024 23:32
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
1 317
19.07.2024 20:39
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
1 494
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
13 апостол
2 хв. тому
296 ч. 5 ЦКУ - Ім'я потерпілого від правопорушення може бути обнародуване лише за його згодою. (Фаріон) 296 ч 4 ЦКУ - Ім'я фізичної особи, яка затримана, підозрюється чи обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, або особи, яка вчинила адміністративне правопорушення, може бути використане (обнародуване) ........ та в інших випадках, передбачених законом (розшук, ...). 296 ч 3 ЦКУ - Використання імені фізичної особи з метою висвітлення її діяльності або діяльності організації, в якій вона працює чи навчається, що грунтується на відповідних документах (звіти, стенограми, протоколи, аудіо-, відеозаписи, архівні матеріали тощо), допускається без її згоди. (... автономний расист, ...) 302 ЦКУ: - Стаття 302. Право на інформацію 1. Фізична особа має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію. Збирання, зберігання, використання і поширення інформації про особисте життя фізичної особи без її згоди не допускаються, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини. 2. Фізична особа, яка поширює інформацію, зобов'язана переконатися в її достовірності. Фізична особа, яка поширює інформацію, отриману з офіційних джерел (інформація органів державної влади, органів місцевого самоврядування, звіти, стенограми тощо), не зобов'язана перевіряти її достовірність та не несе відповідальності в разі її спростування. Стаття 307 ЦКУ - Захист інтересів фізичної особи при проведенні фото-, кіно-, теле- та відеозйомок 1. Фізична особа може бути знята на ... плівку лише за її згодою. Згода особи на знімання її на ... плівку. 308 ч 3. Фотографія може бути розповсюджена без дозволу фізичної особи, яка зображена на ній, якщо це викликано необхідністю захисту ... або інтересів інших осіб. ....
Відсіч
1 год. тому
Уявляю як сильно люди підтримували б Медведька, Антоненка та инших підозрюваних, не знаючи їхніх імен, зовнішности й деталей справи. Прозорість роботи різних гілок влади є запорукою демократичного суспільства. Чи журналюгідні читачі лівих методичек хочуть, щоб цю ж інформацію люди отримували з телеграм-каналів, на яких нехтуватимуть презумцію невинуватости й перевірку фактів, через відсутність якісніших джерел та мОвчанку офіційних ЗМІ? Існують офлайн та онлайн-методи для істотного зменшення отримання погроз та ин. Як хто не знає, то поширюйте цю інформацію. А сусіди і так знатимуть усе. А якщо гіпотетично підозрюваний утече й покалічить когось, хто міг би знати його ім'я та зовнішність раніше зі ЗМІ, які натомість промовчали про важливі данні справи з переконливими доказами (за заявами влади)? Ви готові нести відповідальність за людину, чиї батьки не були за антинаталізм, яка решту життя страждатиме через вас, у країні без евтаназії не тільки для тяжкохворих?
Засвіти
7 год. тому
Коли японські журналісти назвали особи підозрюваних у вбивстві, тортурах та зґвалтуваннях Джюнко Фурути, то вони заявили, що людські права не поширюються на наволоч. Ніхто їх не покарав попри закон про неповнолітніх злочинців. Так само одразу після стрілянини на парадах, у школах, коли є занадто переконливі докази, американські журналісти повідомляють особу підозрюваного з усією життєписною інформацією відразу. Клименко теж заявив, що матеріали зібрано серйозні. І так, це є суспільно значуща інформація. Завше була й завше буде, суспільство має знати кого остерігатися, аж до рівня кого конкретно. Є зацікавленість — є суспільна значущість, навіть якщо це лише інтерес до мислення злочинців. А тут навіть явно значно більше, ніж це. Доцільність вище збоченої етики. Не подобається реакція суспільства - не май друзів, не заводь дітей або міняй ставлення суспільства до підозрюваних.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду