«Слідство.Інфо» й «Телебачення Торонто» ідентифікували підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон

«Слідство.Інфо» й «Телебачення Торонто» ідентифікували підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон

25 Липня 2024
1563
25 Липня 2024
18:56

«Слідство.Інфо» й «Телебачення Торонто» ідентифікували підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон

1563
Як встановила команда «Торонто», підозрюваний підписаний у телеграмі на численні ультраправі пабліки і залишав коментарі, близькі за змістом до «Маніфесту революційного расиста», який оприлюднили нібито організатори вбивства Фаріон.
«Слідство.Інфо» й «Телебачення Торонто» ідентифікували підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон
«Слідство.Інфо» й «Телебачення Торонто» ідентифікували підозрюваного у вбивстві Ірини Фаріон

Журналісти «Слідства.Інфо» та OSINT-відділ «Телебачення Торонто» ідентифікували особу, яку прокуратура підозрює у вбивстві мовознавиці та політикині Ірини Фаріон.

За даними журналістів, нею виявився 18-річний мешканець Дніпра В’ячеслав З., повідомляють «СІ» та «ТТ» в соцмережах.

Як пише «Торонто», з відкритих джерел відомо, що він навчався  в одній з гімназій міста, грав у футбол.

Аналітики «Торонто» також ідентифікували акаунт підозрюваного в телеграмі. Він підписаний на численні ультраправі пабліки, зокрема і російські. Там В’ячеслав залишав антисемітські та расистські коментарі.

При цьому в січні цього року згадував про російське неонацистське угруповання NS/WP (National-Socialism / White Power), яке взяло на себе відповідальність за вбивство Ірини Фаріон.

«Телебачення Торонто» відзначає, що відео під назвою «Маніфест українського автономного революційного расиста», яке оприлюднили нібито організатори вбивства Фаріон, містить фрази, близькі за змістом із коментарями, які залишав В’ячеслав.

Раніше «Українська правда» отримала в розпорядження фото 18-річного затриманого, якого правоохоронці підозрюють у вбивстві Ірини Фаріон.

За даними джерел «УП», підозрюваний дніпрянин приїхав до Львова потягом, а після вбивства залишив місто таким же способом. До скоєння злочину він готувався з травня.

Як розповіла речниця Офісу генпрокурора Надія Максимець у коментарі «УП», у Дніпрі правоохоронці завершують процесуальні дії щодо 18-річного затриманого, після цього його доставлять до Львова.

Нагадаємо, сьогодні, 25 липня, президент Володимир Зеленський повідомив, що в Дніпрі затримали 18-річного підозрюваного у вбивстві громадської діячки та мовознавиці Ірини Фаріон.

Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко уточнив, що підозрюваний є мешканцем Дніпра. За його словами, є достатньо доказів стверджувати, що саме затриманий стріляв у мовознавицю. 

Напередодні, 24 липня ввечері, російські телеграм-канали опублікували відео нібито вбивства Фаріон. Як ідеться у відео, відповідальність за вбивство бере на себе «український автономний революційний расист». Фрагменту з нібито вбивством передує майже трихвилинний «Маніфест українського революційного расиста».

При цьому на оприлюдненому ролику є водяний знак російських неонацистів NS/WP. За даними «Радіо Свобода», в середовищі російських ультраправих багато хто переконаний, що NS/WP — це проєкт російських спецслужб.

19 липня у Львові на вулиці Масарика скоїли замах на Ірину Фаріон. Нападник вистрілив мовознавиці та політикині у скроню. Лікарі намагалися зробити все можливе, але врятувати Фаріон не вдалося.

Міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко повідомив, що напад на Ірину Фаріон кваліфіковано як замах на умисне вбивство. За його словами, основні версії, які розглядають: особиста неприязнь, громадсько-політична діяльність пані Фаріон. Не виключають, що вбивство має замовний характер.

Сусіди розповіли правоохоронцям, що підозрілий чоловік років 20 кілька тижнів вистежував жінку біля її будинку.

Джерела Суспільного у правоохоронних органах стверджують, що до вбивства Ірини Фаріон готувалися щонайменше місяць. Слідство вважає, що воно було замовним, а в зловмисника могли бути спільники. 

ДОДАНО: в новині були вказані прізвище, фото та деталі біографії підозрюваного, які оприлюднили інші медіа. Але згодом «Детектор медіа» прибрав ці дані, щоб не порушувати права підозрюваного. 

Фото та скриншоти: «УП», «Слідство.Інфо» «Телебачення Торонто», Нацполіція

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1563
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду