Tribuna знайшла в очільника Міжнародної федерації боротьби Ненада Лаловича російський паспорт

Tribuna знайшла в очільника Міжнародної федерації боротьби Ненада Лаловича російський паспорт

24 Липня 2024
579
24 Липня 2024
19:15

Tribuna знайшла в очільника Міжнародної федерації боротьби Ненада Лаловича російський паспорт

579
Автор матеріалу Станіслав Орошкевич розповів, що провести розслідування йому помогли колеги з NGL.Media.
Tribuna знайшла в очільника Міжнародної федерації боротьби Ненада Лаловича російський паспорт
Tribuna знайшла в очільника Міжнародної федерації боротьби Ненада Лаловича російський паспорт

Українське спортивне видання Tribuna.com виявило, що очільник Міжнародної федерації боротьби (UWW) Ненад Лалович має російський паспорт. Про це йдеться у розслідуванні видання.

65-річний серб Ненад Лалович поєднує відразу три топові спортивні посади — президента Міжнародної федерації боротьби, члена виконкому Міжнародного олімпійського комітету (МОК) та члена правління Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA).

Журналістам Tribuna.com вдалося з’ясувати, що у Лаловича є активний індивідуальний податковий номер РФ та російське громадянство. Серія та номер російського паспорта на його ім’я та дату народження пробиваються на офіційному сайті Федеральної податкової служби Росії. Індивідуальний податковий номер Ненада Лаловича досі дійсний, що підтверджує виписка з Єдиного державного реєстру платників податків РФ.

Також Tribuna.com розшукала документи, завдяки яким стало відомо, що Лалович мешкав в Росії у 2005 році. Зокрема, його московська адреса фігурує в документах бельгійської компанії.

Крім того, журналісти з’ясували, що донька Лаловича Ніна у 2012–2015 роках працювала у сербській NIS Srbija, дочірній компанії російського «Газпрому».

Журналісти відзначають, що сам Лалович став президентом UWW на позачерговому Конгресі у Москві у 2013 році. У 2014-му він публічно взаємодіяв з російським диктатором Путіним та подарував йому високу нагороду Міжнародної федерації боротьби «Золоте намисто».

В очолюваній Лаловичем федерації, як пише Tribuna, керівні чи представницькі посади мають 13 росіян, більшість з яких відкрито підтримують чинну владу Росії та війну. Це, зокрема, президент федерації боротьби Росії, полковник російської армії, член Центрального клубу армії РФ Михайло Маміашвілі, який публічно підтримує окупацію території України; директор Центру спортивної підготовки збірних Росії Георгій Брюсов, який публічно підтримав висування Путіна на посаду президента на останніх «виборах» в РФ тощо.

Журналісти також описують, як на своїй посаді Лалович послідовно лобіює інтереси Росії, зокрема протидіє відстороненню росіян від міжнародних змагань.

Автор матеріалу Станіслав Орошкевич у коментарі «Детектору медіа» розповів, що ідея зробити розслідування про те, як Росія через міжнародні спортивні федерації впливає на світовий спорт, виникла у нього ще торік, коли він стажувався в NGL.Media за програмою Media Development Foundation. Надалі NGL.Media помагали йому провести дослідження, показуючи необхідні інструменти тощо.

«Ми знали позицію Лаловича щодо Росії. Так, федерація боротьби допускала росіян до змагань під нейтральним прапором, називали їх хедлайнерами чемпіонату світу. І загалом помітно, що вся медійна активність федерації була дуже прихильною щодо росіян. Погодьтеся, що така відверта промоція росіян не може бути ініціативою окремих медійників федерації. Тому я почав шукати коренів цієї тенденції», — розповідає журналіст.

Орошкевич розповів, що провів OSINT-пошук усіх членів федерації з Росії і виявив, що чимало з них публічно підтримували війну проти України.

«Очевидно, що Лалович дуже близький до Росії. Лишалося знайти докази. Перша гіпотеза в нас виникла — що він має бізнес в Росії. Ми знайшли в американських реєстрах, що компанія зі схожою назвою до тієї, яку він створив у США, створила дочірню фірму в Росії. Проте ця гіпотеза до кінця не підтвердилась, бо не вдалося розкрити бенефіціарів швейцарської компанії з тією ж назвою», — пояснив Станіслав.

Журналіст розповів, що якраз під час цього пошуку виникла інша гіпотеза — що Лалович має російські документи. Її вдалось підтвердити через ті офіційні ресурси РФ, які не закрили відкритого доступу до своїх даних.

За його словами, під час попереднього дослідження йому вдалось знайти ще чимало росіян в інших спортивних федераціях. Проте про ці кейси редакція зробить матеріал трохи пізніше.

Фото: Tribuna.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
579
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду