Трамп подав до суду на Пулітцерівську премію через нагородження статей про його зв’язки з Росією

Трамп подав до суду на Пулітцерівську премію через нагородження статей про його зв’язки з Росією

22 Липня 2024
883
22 Липня 2024
16:28

Трамп подав до суду на Пулітцерівську премію через нагородження статей про його зв’язки з Росією

883
Йдеться про два матеріали The New York Times і The Washington Post, опубліковані ще 2017 року. Після того, як спецпрокурор не знайшов доказів про зв’язки Трампа з росіянами, експрезидент США подав позов на Раду Пулітцера про наклеп.
Трамп подав до суду на Пулітцерівську премію через нагородження статей про його зв’язки з Росією
Трамп подав до суду на Пулітцерівську премію через нагородження статей про його зв’язки з Росією

Експрезидент США та чинний кандидат на цю посаду Дональд Трамп подав до суду на Раду Пулітцерівської премії через присудження премії двом статтям, які висвітлюють зв’язки передвиборчої кампанії Трампа 2016 року з російським втручанням у вибори. Про це повідомляє The New York Times.

Трампів позов стосується заяви, якою у 2022 році члени Пулітцерівської ради підтвердили своє рішення від 2018 року присудити національну премію в галузі репортажів газетам The New York Times і The Washington Post за висвітлення російського втручання у президентські вибори в США 2016 року та зв’язків передвиборчого штабу Дональда Трампа з Росією. Обидві статті були опубліковані ще 2017 року.

Вже після вручення премії спеціальний прокурор Роберт Мюллер, який розслідував імовірне російське втручання у вибори, заявив, що не зміг знайти доказів того, що Трамп або його помічники координували свої дії з росіянами.

Після цього Трамп закликав Раду Пулітцерівської премії скасувати присудження нагороди.

Проте у своїй заяві 2022 року Рада премії сказала, що два незалежні огляди не знайшли нічого, що дискредитувало б нагороджені статті. В результаті їх аналізу рада дійшла висновку, що «жодні уривки, заголовки чи твердження в жодній зі статей не були дискредитовані фактами, які виявилися після вручення нагороди».

Трамп подав позов на Пулітцерівську раду, стверджуючи, що ця заява є наклепом на нього. Юристи премії натомість стверджували, що заява комісії була думкою, а не констатацією факту, і тому не могла бути наклепом.

У суботу, 20 липня, старший суддя окружного суду Флориди Роберт Пеґґ відмовився відхилити позов Трампа. Це означає, що розгляд справи буде продовжено, а адвокати експрезидента зможуть допитати представників Пулітцерівської премії.

Суддя Пеґґ у своєму рішенні послався на юридичний прецедент про те, що заява може бути наклепницькою, якщо доповідач надає нерелевантний фактичний контекст. Суддя вирішив, що заява Ради від 2022 року містить занадто мало інформації для читачів, щоб оцінити, чи варто зберегти і чи нагороджені статті справді витримують перевірку і заслуговують на присуджену премію.

Трамп не подавав до суду безпосередньо на редакції The Times або The Post через ці статті. Втім, раніше його штаб безуспішно позивався на обидва видання через опубліковані в них колонки на цю ж тему зв’язків кампанії Трампа з російським втручанням у вибори.

Нагадаємо, в січні суддя Верховного суду Нью-Йорка Роберт Рід зобов’язав експрезидента США Дональда Трампа виплатити The New York Times майже 400 тисяч доларів витрат після програного позову проти видання. Трамп подав проти газети та своєї племінниці Мері Трамп позов на 100 млн доларів, звинувативши їх у «підступній змові» з метою нібито отримати його податкові дані. Однак суддя відхилив позов, оскільки твердження Трампа «не відповідають конституційному праву». 

Фото: Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
883
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду