У вбивстві Ірини Фаріон російська пропаганда звинуватила «російськомовних азовців» або Зеленського. Зведення інформаційної війни 13–19 липня 2024 року

У вбивстві Ірини Фаріон російська пропаганда звинуватила «російськомовних азовців» або Зеленського. Зведення інформаційної війни 13–19 липня 2024 року

22 Липня 2024
568

У вбивстві Ірини Фаріон російська пропаганда звинуватила «російськомовних азовців» або Зеленського. Зведення інформаційної війни 13–19 липня 2024 року

568
ГО CAT-UA проаналізувала емоції та новини, які їх викликали, за тиждень 13–19 липня 2024 року. Гнів на росіян у кінці тижня посилює вбивство Ірини Фаріон, на владу він зумовлений значною мірою законотворчістю. Радість підтримують удари по тилах та світова підтримка, на останню також основна надія; ворожий наступ дедалі більше тривожить. Індекс настроїв соцмереж піднявся з мінус 17 до мінус 13 пунктів.
У вбивстві Ірини Фаріон російська пропаганда звинуватила «російськомовних азовців» або Зеленського. Зведення інформаційної війни 13–19 липня 2024 року
У вбивстві Ірини Фаріон російська пропаганда звинуватила «російськомовних азовців» або Зеленського. Зведення інформаційної війни 13–19 липня 2024 року

Ворожий інфонаступ: росіяни розігрують мовне питання та слабкість Зеленського в контексті вбивства Ірини Фаріон

В українській частині соцмереж — активне обговорення замаху, значна частина людей одразу звинувачує росіян. Зокрема, пишуть, що росіяни таким чином намагаються розділити українців, і закликають лишатися свідомими.

Пропагандистські проросійські пабліки швидко підхоплюють новину, вправляються в згадуванні біографічних деталей ексдепутатки. Пригадують, зокрема, висловлювання на адресу російськомовних «українських бойовиків», скандал з російськомовними дітьми в садочку. Через те підозрюють, що вбивці — «російськомовні азовці», також причини були у «англосаксів» (англійську мову Ірина Фаріон теж критикувала), а у Володимира Зеленського — нібито це послання всім іншим «нацистам» перед «мирними переговорами», в яких ті, нібито, можуть заважати.

Мобілізація: цей напрям інформаційного фронту стабілізовано

До і після 16 липня Міноборони знову вдається пожвавити суспільне обговорення правил обліку та мобілізації. Російська пропаганда натомість лякає штрафами, примусовими затриманнями й мобілізацією навіть попри сплачені штрафи.

Зате через Мар'яну Безуглу ще більше дестабілізується питання мирних переговорів

У тему ймовірних «мирних переговорів» включається звичний подразник суспільних настроїв — Мар'яна Безугла. Вона порушує тему звільнення головкома, мовляв, мовляв, той, хто не вірить у перемогу, має піти. Також вона заграє з ухилянтами, говорячи, що бусифікація – наслідок «старого підходу», а будь-яка «нова команда» це змінить. Риторику про «симетричне мислення» Сирського підхопив і проросійський сегмент, використовуючи у своїй агітації.

Тактичні інформаційні перемоги:

  1. Соцмережі радіють тому, що російські кораблі покинули Крим. Новину про це поширюють як сторінки медіа, так і прості люди. Помітні радість та зловтіха.
  2. Також помітна радість через повернення полонених: зворушливі відео та фото, радісні хвилини зустрічі в Україні.
  3. Третій непересічний позитив — зустріч Зеленського та Залужного у Великій Британії викликала радість через нову появу ексгенерала у публічному просторі.

Гарячі точки інфополя:

  1. Значно зростає тривога через ситуацію на фронті. Українці тривожно говорять про просування росіян на фронті, слідкують за змінами на карті DeepState (чоловіки). Відчувається потреба в простому поясненні для людей, що відбувається на фронті, які є складнощі, а що дає надію.
  2. У соцмережах стривожені й обурені новим можливим віцепрезидентом США Джей Ді Венсом, обговорюють його позицію щодо війни в Україні, озвучують його як додаткову загрозу в разі обрання президентом США Трампа. Проте Зеленський бере ініціативу в свої руки, не полишаючи надії на пошук спільної мови навіть з Трампом.
  3. Однією з помітних новин стало голосування у ВР за посилення оподаткування. Втім  потенційний негатив через підвищення податків амортизує розуміння необхідності фінансувати оборону.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів присутній в 29% усіх дописів в соцмережах в контексті війни  — на росіян за обстріли, воєнні злочини (протипіхотні й замасковані під іграшки міни), в кінці тижня — за вбивство Ірини Фаріон; у критиці влади (традиційні приводи; кейсово — мобілізація та справа Романа Червінського, недопуск за кордон делегації «ЄС»); викликають гнів також зрадники, недбальство командирів, недостатня протидія РФ. На початку тижня Угорщина — позиція щодо України в НАТО, також наміри Польщі не збивати російські цілі.

Радість — 21% — відсіч ворогу (історії локальних перемог, зведені втрати), удари по тилах (Курська та Ростовська обл., Крим); підтримка світу (передусім обіцяні поставки зброї); у волонтерських звітах; в середині тижня сплеск через повернення полонених. Згодом радість викликає зустріч Володимира Зеленського та Валерія Залужного в Лондоні.

Тривога — 21% — передусім через триваючий російський наступ, зокрема на Донеччині та Харківщині; також викликає Дж.Д.Венс, доля полонених.

Сум — 12% — у некрологах захисників, звістках про цивільні жертви; також сплеск через вихід з Кринок; на другому плані — втома від війни.

Гордість — 6% та Вдячність — 3% — пишаються з нагоди Дня Державності, окремими героїчними вчинками («херсонські рибалки збили дрон рибою»); дякують найбільше волонтерам.

Надія — 5% — на світову підтримку, поставки зброї (передусім авіації) та виробництво її в Україні (зокрема, з допомогою Чехії); на долучення українців до оборони (в жіночих ФБ-акаунтах вірусилося відео).

Сміх — 2% — історія пораненого окупанта, що скочив та побіг від дрона; вкид роспропаганди про «донецьких котів, які їдять людей»; кримський «сенатор» Цеков закликав США розглянути версію причетності України до замаху на Д.Трампа.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
568
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду