Москва «реконструює несправжню війну в Україні»: дайджест пропаганди за 19–21 липня

Москва «реконструює несправжню війну в Україні»: дайджест пропаганди за 19–21 липня

22 Липня 2024
355

Москва «реконструює несправжню війну в Україні»: дайджест пропаганди за 19–21 липня

«Центр стратегічних комунікацій»
355
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 19–21 липня 2024 року.
Москва «реконструює несправжню війну в Україні»: дайджест пропаганди за 19–21 липня
Москва «реконструює несправжню війну в Україні»: дайджест пропаганди за 19–21 липня

Оригінал публікації на сайті «Центру стратегічних комунікацій» за посиланням

  1. Про що свідчить «пляжне» відео з Маріуполя
  2. РФ підробляє мертвих у Бучі та фарбує лікаря з «Охматдиту»
  3. КНУ вказав МДУ щодо «орків» та «кацапів»
  4. Чим небезпечний FleepBot у телеграмі

Про що свідчить «пляжне» відео з Маріуполя

У окупованому Маріуполі 19 липня спалахнув скандал. На місцевий пляж на «Лексусі» в’їхала ціла родина з кадировської Чечні. Коли їх попросили виїхати, чоловік став погрожувати, а його діти — ображати жінок. Конфлікт мало не дійшов до бійки. 

Скандал вийшов за межі «місцевих непорозумінь». На нього був змушений відреагувати командир спецзагону «Ахмат» Апті Алаудінов, пообіцявши вжити «суворі заходи: відправити на «СВО» й т.д».

НАСПРАВДІ, окупований український Маріуполь вже давно став вотчиною «кадировців». На пляжному відео чоловіка впізнали як Ільяса В., уродженця Урус-Мартановського району Чечні та власника будівельної компанії. (Нагадаємо, у лютому минулого року стало відомо, що «відновленням Маріуполя», серед інших, займаються бізнесмени, пов’язані з Кадировим). Отже, цей урус-мартановський будівельник вже почувається господарем у Маріуполі та погрожує тим, хто виклав відео з ним у мережу. 

Це далеко не перший конфлікт маріупольців з «визволителями», які заполонили окуповане місто. «Уже зараз наш Маріуполь не впізнати. На будівництвах працюють вихідці з колишніх республік Середньої Азії, Кавказу. Багато бурятів, тувинців, кадировців. Не можемо останніх назвати чеченцями, бо це саме кадировці. Вони почуваються тут господарями життя. Були випадки, коли на людей кидалися з ножами. Жодна поліція тебе не захистить. І ще вихідці з «ЛДНР», це справжні нелюди», – обурюються місцеві жителі. 

Паралельно у Маріуполі серед місцевого населення триває масова призовна кампанія до ЗС РФ (що заборонено міжнародним гуманітарним правом). Повістки вручають на блокпостах та підприємствах. Дівчина із Маріуполя Вікторія розповіла історію свого брата: «Російські військові наказали йому показати паспорт РФ. Той відповів, що не має його. А вони йому кажуть: тоді ти тим паче маєш служити в російській армії. І вручили повістку. На явку до військкомату дають тиждень».

РФ підробляє мертвих у Бучі та фарбує лікаря з «Охматдиту»

Z-ресурси зняли постановче відео, на якому лікареві Олегу Голубченку з «Охматдиту», який розбирав завали одразу після ракетного удару, нібито наносять донорську кров на медичний халат.

НАСПРАВДІ, цей фейк був одразу розвінчаний багатьма фактчекерами. Якщо коротко, то на відео в актора замазана фарбою ліва штанина. У справжнього Голубченка вона чиста. На халаті останнього шов на спині. У фейкового шва немає. Справжній Голубченко був у заляпаних кроксах, а не кедах.

На просте питання: «якщо припустити, що хтось з української поліції дійсно наносить «донорську кров» на халат Голубченка – навіщо знімати бекстейдж?», відповіді немає. Але на нього спробувала дати відповідь політична психологиня Світлана Чуніхіна: «Росіяни вже котрий день носяться з «доказами» того, що фото з місця розбору завалів в «Охматдиті», які облетіли весь світ, були постановчими. Мовляв, ряджені кияни обливали один одного (чомусь донорською) кров’ю, щоб мати більш жалісний вигляд на передовицях. А до цього вони «підробляли мертвих у Бучі та покалічених у маріупольському пологовому будинку».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не лише удар по лікарні «Охматдит»: воєнні злочини росіян проти українських дітей

«У російському уявленні всі жахливі збитки і руйнування цієї війни — підроблені. Жодного горя тут немає, смертей немає, проте є мобільні бригади злісних русофобів, які негайно виїжджають на місця прильотів для розбризкування фальшивої крові — виключно з метою напаскудити миролюбній нації пушкіністів. Вся їхня війна — реконструкція. Заперечуючи шкоду і горе, які вони вже заподіяли українцям, вони все ще думають, що десь у них у запасі є можливість "справжнього" удару, який одразу зламає весь опір.

Мені здається, що віра росіян у це неіснуюче психологічне вундерваффе, у можливість "справжнього" удару, який у них ще є в запасі, є справжнім паливом цієї війни. І ще в мене немає сумнівів, що десь у надрах їхньої спрощеної й утрамбованої пропагандою психіки ворушиться гігантський жах від катастрофи, яку вони самі створили й благословили. Інакше навіщо витрачати стільки сил на вигадування безглуздих "доказів", що війна — несправжня?» — запитує експертка.

КНУ вказав МДУ щодо «орків» та «кацапів»

На роль головного «русофоба» (після трагічної загибелі Ірини Фаріон, яку Москва, звісно, використала у своїх цілях) нещодавно був призначений ректор Київського національного університету (КНУ) Володимир Бугров. Він, буцімто, випустив наказ, згідно з яким у рефератах, курсових і дипломних роботах замість слів, пов’язаних із РФ і росіянами, студенти мають використовувати терміни «Московія», «кацапи» і «орки».

НАСПРАВДІ, коли цю брехню розповсюджує якийсь «Дядя Слава» (назва телеграм-каналу, де чи не вперше з’явився цей фейк) це одне. Але коли його розганяє спочатку у себе, а потім в етері «Первого канала» В’ячеслав Ніконов, перший заступник голови комітету Держдуми РФ з міжнародних справ, це вже зовсім інше.

 

«Дійсно, у Києві складна ситуація — там усе плавиться. Як там люди зараз живуть, я не знаю. Але явно це якимось чином впливає на мізки київського керівництва. Тому, коли я отримав цю інформацію, то спочатку подумав, що це точно фейк. Перевіряли наші редактори — сьогодні півдня на це витратили. Не фейк», повідомив Ніконов у передачі «Большая игра».

Звісно, що фейк. Центр комунікацій КНУ ще до виходу в етер програми Ніконова, опублікував у Facebook відповідне спростування. В ньому зокрема, вказується: «КНУ – сучасний науково-навчальний центр України. Наші здобувачі пишуть наукові роботи, в яких послуговуються науковою термінологією, а не недолугими вигадками». Комунікаційники КНУ закликають дбати про свою медіаграмотність, не вестись на фейки та перевіряти інформацію на офіційних каналах.

Але декану факультету державного управління Московського державного університету Ніконову (онуку сталінського наркома іноземних справ Молотова) це, звісно, не потрібно. А «редакторам Первого канала» й поготів. Бо тоді розірветься російський «причинно-наслідковий зв’язок» вбивства українців.

Чим небезпечний FleepBot у телеграмі

На багатьох російських та українських телеграм-каналах 21 липня хакери опублікували текст, пронизаний проросійськими наративами. У провокативному дописі невідомі закликають скласти зброю, адже «війна не вирішить проблем». У тексті, який дуже нагадує російські методички, критикують президента України Володимира Зеленського та його дружину Олену «з її сумнозвісним Bugatti».

 

НАСПРАВДІ, медіаконсультант Ігор Пальчиківський пояснив, що українські канали вдалося зламати через російський бот для автоматичних публікацій FleepBot. У більшості випадків його використовують, щоб публікувати рекламні пости. 

«Рекламодавцям все одно, якого бота ти використовуєш. Таких телеграм-ботів для постингу є багато, 95% — це російські сервіси. Жодного українського сервісу такого я не знаю. У всіх, кого зламали, був підключений один і той самий сервіс — FleepBot. Рекламодавець фізично не може на таке вплинути. З ймовірністю 99,9%, це або власники FleepBot, ті, хто його створили. Або їх хтось зламав»,— додав медіаконсультант.

Переважна більшість Telegram-каналів використовують ботів для створення публікацій, каже Пальчиківський. За його словами, наявного функціонала Telegram вистачає для всього, крім однієї лише функції — створення «кнопки». Вона зазвичай використовується у рекламних публікаціях. Коли є картинка, нижче текст, а ще нижче «кнопка»: «Підписатися», «Мені є 18 років», «Підтверди, що ти українець» — що завгодно можна писати. Стандартний функціонал телеграму не дозволяє робити таку "кнопку". А телеграм-боти такі дозволяють».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська «Енігма» ХХІ сторіччя: як Telegram пов’язаний з Кремлем

Згодом і в офіційному телеграм-каналі FleepBot з’явився допис, в якому сказано, що «сервіс зіткнувся із несанкціонованим доступом» та «команда працює над тим, щоб усунути проблему». Також у дописі від адміністрації російського сервісу зазначено, що вони звернуться «до органів, щоб винні понесли покарання».

У Держспецзв’язку України також порекомендували видалити бота FleepBot з адміністраторів каналу і черговий раз наголосили на небезпеці застосування будь-яких програмних засобів країни-агресора, та необхідності ретельно перевіряти походження програмного забезпечення перед його застосуванням.

Як бачимо, росіяни вже не тільки «реконструюють несправжню війну в Україні», а й ілюзію, як з неї вийти. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
355
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду