26 медіаорганізацій закликали президентку Єврокомісії надати гарантії свободи преси

26 медіаорганізацій закликали президентку Єврокомісії надати гарантії свободи преси

19 Липня 2024
392
19 Липня 2024
14:47

26 медіаорганізацій закликали президентку Єврокомісії надати гарантії свободи преси

392
Медіаорганізації вважають, що першим кроком буде призначення віце-президента, який опікуватиметься питаннями свободи медіа, захисту журналістів і доступу громадян ЄС до журналістики суспільного інтересу.
26 медіаорганізацій закликали президентку Єврокомісії надати гарантії свободи преси
26 медіаорганізацій закликали президентку Єврокомісії надати гарантії свободи преси

У зв’язку з повторним призначенням Урсули фон дер Ляєн на посаду президента Європейської комісії «Репортери без кордонів» (RSF) і ще 25 організацій у спільному листі закликали лідерку зробити свободу медіа, захист журналістів і доступ громадян ЄС до журналістики суспільного інтересу основними політичними пріоритетами. Про це повідомили на сайті RSF.

Медіаорганізації вважають, що першим кроком буде призначення віце-президента, який опікуватиметься згаданими питаннями.

«Нові європейські амбіції зараз необхідні для продовження роботи, яку протягом останніх п’яти років проводила віце-президентка Віра Йоурова на користь свободи преси та права на інформацію. Президентка фон дер Ляєн має вибрати наступника, який зможе впоратися з викликом і зробити свободу преси пріоритетом, як того закликали глави держав і урядів у своїй Стратегічній програмі, прийнятій на Європейській Раді наприкінці червня, і як вона пообіцяла у своєму вчорашньому зверненні до Європейського парламенту», — заявив директор із адвокації та допомоги RSF Антуан Бернар.

Організації, які підписали спільний лист, закликають надати віце-президенту повноваження, що дозволять:

  • проводити політику на користь свободи та плюралізму медіа шляхом зміцнення ресурсів Генерального директорату комунікаційних мереж, контенту та технологій (DG Connect);
  • зробити європейський медіазакон реальністю (зокрема, забезпечити виконання Європейського акту про свободу медіа для сприяння незалежності, підтримувати суспільні ЗМІ, розбудовувати фінансову стійкість медіа, а також підвищити ефективність Європейської ради медіапослуг);
  • сприяти безпеці журналістів (переглянути Рекомендацію щодо безпеки журналістів 2021 для просування поточних зусиль державами-членами для покращення безпеки журналістів онлайн і офлайн, а також у співпраці зі спільнотою свободи преси надавати підтримку та вказівки всім членам ЄС відповідно до Рекомендацій Комісії щодо безпеки журналістів, Директиви проти SLAPP, Рекомендацій проти SLAPP та рекомендацій з щорічних звітів про верховенство права);
  • зміцнити плюралізм медіа та забезпечити сталість медіа онлайн та офлайн (для цього організації радять використовувати механізми Закону про цифрові послуги та Закону про свободу медіа в Європі, а також розробити спеціальну стратегію забезпечення медіа, включно з новою програмою для журналістики в межах наступної багаторічної фінансової програми);
  • посилити дії ЄС щодо верховенства права.

До заяви долучилися RSF, Albanian Media Institute, Article 19, Association of European Journalists (AEJ Belgium), Cartoonists Rights, Center for Independent Journalism (CIJ Hungary), Committee to Protect Journalists, Community Media Forum Europe (CMFE), European Broadcasting Union (EBU), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Faktograf — The Association for the Informed Public, Free Press Unlimited (FPU), Global Forum for Media Development (GFMD), IFEX,  Initiative for Freedom of Expression-Turkey (IFoX), International Media Support (IMS), International Press Institute (IPI), IPS Communication Foundation/ bianet, Lie Detectors, Media Diversity Institute (MDI), OBC Transeuropa (OBCT), PEN International, Platform for Independent Journalism (P24), Society of Journalists (Warsaw) та South East Europe Media Organisation (SEEMO).

Напередодні ми повідомляли, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн у своїй промові в Європейському парламенті перед голосуванням за її переобрання на посаді пообіцяла боротися із кіберзалякуванням в мережі та протидіяти розвитку дизайну соціальних мереж, що сприяє розвитку залежності від них. Законодавство з регулювання соцмереж стане одним із пріоритетів діяльності Європарламенту у новій каденції.

Фото: RSF

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
392
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду