Щоденник ОМКФ. День 7. Планета Параджанова, драма сірої зони та феміністичний горор

Щоденник ОМКФ. День 7. Планета Параджанова, драма сірої зони та феміністичний горор

19 Липня 2024
704
19 Липня 2024
16:00

Щоденник ОМКФ. День 7. Планета Параджанова, драма сірої зони та феміністичний горор

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
704
У Києві триває 15-й Одеський міжнародний кінофестиваль.
Щоденник ОМКФ. День 7. Планета Параджанова, драма сірої зони та феміністичний горор
Щоденник ОМКФ. День 7. Планета Параджанова, драма сірої зони та феміністичний горор

Про перебіг і структуру фестивалю читайте тут, тут, тут, тут,  тут,  тут і тут.

Після початку повномасштабного вторгнення через постійну небезпеку обстрілів ОМКФ вимушено перетворився на мандрівний фестиваль. Торік він проходив у Чернівцях. Цьогоріч відбувається в Києві. На насиченості програми це не позначилося. Поза конкурсом маємо добірку фільмів-призерів Канн і Берлінале, в Європейській конкурсній програмі — роботи режисерів Старого Світу від Грузії та Норвегії до Іспанії та Швейцарії, а в Національному конкурсі заплановані прем’єри 10 повнометражних українських картин. Сеанси проходять у Будинку кінематографістів і в кінотеатрі «Оскар».

У четвер у Національній конкурсній програмі був показаний явний фаворит — новий фільм Дмитра Мойсеєва  (раніше творця повнометражних драм «Такі красиві люди» й «Час хризантем») — екранізація роману Андрія Куркова «Сірі бджоли».

Кадр із фільму «Сірі бджоли»

Тут двоє героїв героїв-пенсіонерів. Вони не дуже люблять одне одного, але змушені співіснувати, адже їхнє село розташоване в «сірій зоні» АТО, і там із цивільних не лишилося нікого, окрім них. Один тримає пасіку, другий просто бере те, що погано лежить. Намагаються жити своїм відносно мирним життям, але все руйнується, коли біля села з’являється російський снайпер. Головні ролі в цьому мінімалістичному і точно знятому фільмі зіграли Віктор Жданов і Володимир Ямненко.

Кадр із фільму «Сентиментальна подорож до планети Параджанова»

Новий документальний фільм у програмі «Спеціальні покази» приваблював уже самою назвою — «Сентиментальна подорож до планети Параджанова». Нова картина Тараса Томенка («Будинок Слово», «Терикони») є біографічним дослідженням життя й творчості Сергія Параджанова з нагоди сторічного ювілею від його народження. Занурення у світ великого режисера виконане в цікавій естетиці: зокрема, унікальні архівні матеріали поєднуються з ляльковою анімацією.

Кадр із фільму «Субстанція»

І, нарешті, правдивий ажіотаж супроводжував вечірню прем’єру британсько-французького горору «Субстанція» (реж. Корал Фаржа, програма «Гала-прем’єри»). Головна героїня на ім’я  Елізабет Спаркл (Демі Мур) — колишня суперзірка та володарка премії «Оскар» — веде популярне фітнес-шоу, аж допоки продюсер не вирішує, що 50-річній ведучій прийшов час для виходу на пенсію. І тоді в житті Елізабет з’являється «Субстанція» — загадковий препарат для реплікації клітин, що тимчасово створює молодшу, кращу версію пацієнтки. Так народжується прекрасна юна Сью (Маргарет Кволлі). Але наслідки існування двох жінок з однією свідомістю є дуже непередбачуваними. Фаржа називає одним зі своїх прикладів для наслідування Девіда Кроненберга — і видно, що вона багато чого в нього навчилася. У фільмі вистачає страшних, кривавих і фізіологічно відразливих сцен — так, як і годиться для боді-горору (жанр моторошних трансформацій тіла). Зал не раз здригається як від жаху, так і від захоплення і навіть сміху. Але, при всьому цьому гіньйольному атракціоні, «Субстанція» у своїй глибині дуже сумна історія про те, як жінки нищать себе, намагаючись відповідати стандартам краси, нав’язаним патріархальним суспільством.

Фото надані ОМКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
704
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду