У Києві провели фінальний тренінг для жінок-лідерок з протидії дезінформації

У Києві провели фінальний тренінг для жінок-лідерок з протидії дезінформації

17 Липня 2024
463
17 Липня 2024
10:06

У Києві провели фінальний тренінг для жінок-лідерок з протидії дезінформації

463
Це фінальний тренінг проєкту Асоціації інноваційної та цифрової освіти і «Детектора медіа».
У Києві провели фінальний тренінг для жінок-лідерок з протидії дезінформації
У Києві провели фінальний тренінг для жінок-лідерок з протидії дезінформації

В медіацентрі «Укрінформ» у Києві відбувся тренінг для жінок-лідерок з протидії дезінформації та поширенню фейків. Це фінальний тренінг проєкту Асоціації інноваційної та цифрової освіти і «Детектора медіа», повідомляє Укрінформ.

Тренінг провела журналістка та співзасновниця незалежної української організації StopFake.org Ольга Юркова. Вона розповіла історію виникнення проєкту StopFake у 2014 році на тлі початку російської агресії проти України та появи маси антиукраїнських фейків.

За її словами, зараз на сайті проєкту вже  понад 7 тисяч спростованих фейків, а також аналітика щодо того, яким чином вони формують певну точку зору про Україну. Організація також проводить тренінги для медійників, освітян, громадських організацій тощо.

Участь у тренінгу взяли освітянки, активістки громадських організацій, представниці медіа, органів місцевого самоврядування, волонтерки. Учасниці навчились виявляти фейки та меседжі ворожої пропаганди, отримали навички критичного мислення, опанували основи цифрової безпеки тощо.

Найкращі з учасниць отримали гранти по 2 тисячі доларів на реалізацію власних проєктів у сфері протидії дезінформації.

Цей тренінг став останнім заходом в рамках проєкту «Інформаційна безпека», який організували Асоціація інноваційної та цифрової освіти спільно з «Детектором медіа». Аналогічні тренінги раніше також пройшли у Хмельницькому, Тернополі та Луцьку.

За словами організаторів, загалом навчальні вебінари в рамках проєкту відвідали понад 10 тисяч людей. На них практично розбирали реальні приклади пропаганди та фейків. Провели теж багато інших заходів для підвищення медіаграмотності серед українців, насамперед жінок.

Низка тренінгів відбулася також у різних містах та областях для українок, які прагнуть надалі реалізовувати власні проєкти у сфері протидії дезінформації та медіаграмотності.

Крім того, в рамках проєкту створили популярний сервіс «Калькулятор фейків», за допомогою якого українці можуть швидко та точно перевіряти правдивість новин. Цим сервісом вже скористувались понад 30 тисяч людей.

Організатори запевнили, що надалі проєкт буде продовжено.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
463
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду