КЖЕ пропонує медіа затвердити Політику гендерної рівності в медійному контенті

КЖЕ пропонує медіа затвердити Політику гендерної рівності в медійному контенті

15 Липня 2024
486
15 Липня 2024
19:30

КЖЕ пропонує медіа затвердити Політику гендерної рівності в медійному контенті

486
Документ містить загальну частину, пункти щодо зображення жінок і чоловіків в контенті, подолання сексизму, висвітлення домашнього та гендерно зумовленого насильства, висвітлення сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, а також втілення цієї політики в редакції.
КЖЕ пропонує медіа затвердити Політику гендерної рівності в медійному контенті
КЖЕ пропонує медіа затвердити Політику гендерної рівності в медійному контенті

Комісія з журналістської етики (КЖЕ) як орган саморегуляції журналістів і редакцій в Україні спільно з ГО «Жінки в медіа» пропонують типову політику гендерної рівності в медійному контенті. Відповідний файл оприлюднили на сайті КЖЕ.

«Медіаорганізації потрібно заохочувати до ухвалення саморегуляторних заходів, внутрішніх кодексів етики та внутрішнього нагляду, розвитку стандартів медійного мовлення, яке сприяє гендерній рівності, для сприяння належній внутрішній політиці та створення умов праці. В Україні в Законі "Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків" 2005 року наголошувалося, що медіа можуть ухвалювати кодекси професійної етики та інші корпоративні стандарти з метою запобігання насильству за ознакою статі, у тому числі всім формам насильства стосовно жінок», — зазначили в документі.

Державна стратегія забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2030 року вимагає забезпечення висвітлення медіа інформації у гендерно чутливий спосіб. Щоб це стало звичною практикою, КЖЕ та ГО «Жінки в медіа» пропонують усім медіа, незалежно від способу поширення інформації, прийняти повну або ж інтегровану у вже чинні документи політику гендерної рівності в контенті та неухильно її дотримуватися.

Вона складається із загальної частини, зображення жінок і чоловіків в контенті, подолання сексизму, висвітлення домашнього та гендерно зумовленого насильства, висвітлення сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, а також втілення цієї політики в редакції.

Над політикою працювала голова ГО «Жінки в медіа», членкиня Комісії з журналістської етики Ліза Кузьменко. Рецензент — медіаексперт, голова Незалежної медійної ради Отар Довженко. Видано за підтримки Програми підтримки ОБСЄ для України.

Завантажити та детальніше ознайомитися з документом можна на сайті КЖЕ.

Читайте також: 

Фото: скриншот обкладинки/КЖЕ 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
486
Читайте також
03.07.2024 18:40
Катерина Городнича
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду