Удар по «Охматдиту» викликав сум та мобілізацію. Зведення інформаційної війни 6–12 липня 2024 року

Удар по «Охматдиту» викликав сум та мобілізацію. Зведення інформаційної війни 6–12 липня 2024 року

15 Липня 2024
449

Удар по «Охматдиту» викликав сум та мобілізацію. Зведення інформаційної війни 6–12 липня 2024 року

449
Удар по «Охматдиту» викликав сум та мобілізацію. Зведення інформаційної війни 6–12 липня 2024 року
Удар по «Охматдиту» викликав сум та мобілізацію. Зведення інформаційної війни 6–12 липня 2024 року

ГО CAT-UA проаналізувала емоції та новини, які їх викликали за тиждень 6–12 липня 2024. Через масований удар рашистів, зокрема, по лікарні «Охматдит» індекс настроїв соцмереж впав з нуля до мінус 17 пунктів. Було багато суму, хоча в сам день удару українці демонструють стійкість та вже призабуте єднання. Тривога часто виникає через нові очікувані атаки росіян. Радість — через саміт НАТО, який сприймається як успішний. 

Україна витримала інформаційну атаку: удар по «Охматдиту» сум, мобілізація та бажання помсти

Після удару по лікарнях Києва, зокрема, «Охматдиту» чи не вперше трагедія з тотального негативу в той же день вийшла на відчутну частку конструктиву через бажання помсти та самоорганізацію. 

Удар спершу викликав не звичний у таких випадках сум, а величезну хвилю гніву на росіян. Частково ця хвиля пішла на західних партнерів, і (дещо менше) українську владу. Окрема лють на росіян — за спроби їхньої пропаганди представити кейс «Охматдиту» як помилку української ППО. Згодом більшає частка меседжів про відсіч ворогу та волонтерство, які також були просякнуті цим гнівом: донати як помста, снаряди з написами «За Охматдит». Люди в соцмережах дуже гнівно пишуть про мовчання світу на фоні постійних злочинів Росії: світ так і споглядає, не зупиняє терор, не робить рішучих дій, аби зупинити світове зло, Росію і її союзників. Після сплеску єднання наприкінці 8 липня наступний день загалом проходить в песимістичному тренді, оскільки вся комунікація обертається довкола жалоби: помітні особисті історії загиблих, офіційні заходи вшанування тощо. Помітним був скандал з «отруєною водою», деякі люди були дуже емоційні і проклинали своїх. Також проклинали тих, кому «байдуже»: тих, хто цього дня викладав фото з моря, тих, хто мало пише про війну загалом, згадували і «мажорів», які сидять за кордоном, і їм байдуже.

На графіку нижче показово відображається, як змінилися настрої дописів в соцмережах після обстрілу, зокрема, київських лікарень 8 липня. Того дня індекс впав до мінус 42.

 

Успішні інформаційні дії України

Україна контратакує у темі враження аеродромів 

Помітним був меседж командувача ПС ЗСУ М. Олещука про те, що завдяки використанню макетів вдалося захистити аеродроми «Долгінцеве» в Кривому Розі та «Южне» на Одещині від російських «Іскандерів». Вдалим виявився фреймінг «обдурення» росіян, водночас – це гарна антикризова комунікація на тлі інциденту в Миргороді, де вберегти літаки не вдалося. Хоча контратака і є ризикованою, адже частина користувачів обвинуватили спікера у розкритті чутливої інформації.

Глибокі удари по логістиці рашистів інформаційно більш успішні, коли є зображення

Пожежа на Воронізьких збройних складах помітна більше, ніж зазвичай, у тому числі через відео з реакцією місцевих.

Саміт НАТО сприймається позитивно на фоні низьких очікувань

Оскільки українці здебільшого не покладали на Вашингтонський саміт завищених очікувань, соцмережі переважно радіють тим здобуткам, що є: пакети допомоги від різних країн, нові системи ППО (зокрема, Patriot), данські та нідерландські F-16 вже прямують до України тощо. Найбільше обурення викликає не чергове відтермінування запрошення до Альянсу, а відмова дозволити Польщі збивати російські ракети над Україною.

Небезпечна ділянка інфофронту: в Одесі черговий скандал через ставлення до військових

Фіксується дуже гнівне поширення чергового епізоду, коли цивільний накинувся на військового. Знову в цьому контексті фігурує Одеса, тільки замість відвідувача ветеринарної клініки ветерана О.Притули — фітнес-тренер, який назвав військових «рабами» та побажав їм загибелі на фронті.

 

Емоції проукраїнських громадян

Гнів 6–12 липня 2024 року присутній у 30% постів усіх соцмереж — велике зростання гніву після атаки росіян 8 липня. Гнів на Путіна та на заяви російської пропаганди, яка звинувачує Україну в атаці на власний «Охматдит». Гнів на світ, який нічого не робить, мовчки дивиться, як убивають українців. А також — у критиці влади, зокрема через її нібито готовність до мирних переговорів з Росією. «Мирні» заяви російських політиків, Орбана і Путіна теж викликають гнів.

Радість — 19% — найбільше через саміт НАТО та нову допомогу, яку готують для України, радісно обговорюють літаки F16, очікують на їх прибуття.

Також велика радість — через підтримку українців за кордоном, які виходили на мітинги, аби нагадати світу про російський удар по Україні 8 липня. Тримається радість через удари по тилах ворога і зростання втрат росіян.

Тривога — 18%. Її викликає ситуація на фронті: новини про просування росіян на Покровському напрямку, тривожні прогнози про подальший хід війни.

Тримається тривожне очікування на нові атаки росіян. Тривожно обговорюють, що НАТО готується до нових російських атак.

Сум — 15% дуже багато суму через атаку, публікуються фото загиблих і постраждалих, історії і спогади про них.

Надія — 7% тримається надія на світову підтримку, зростає кількість постів-молитов, зберігається надія на перемогу.

Гордість — 6%.

Вдячність — 3%.

Сміх — 1%.

Для довідки. Згідно з методологією дослідження, CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok. 

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент. 

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
449
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду