Щоденник ОМКФ. День 3. Антинаркотична драма, кам’яне серце та граф Монте-Крісто

Щоденник ОМКФ. День 3. Антинаркотична драма, кам’яне серце та граф Монте-Крісто

15 Липня 2024
535
15 Липня 2024
15:00

Щоденник ОМКФ. День 3. Антинаркотична драма, кам’яне серце та граф Монте-Крісто

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
535
У Києві триває 15-й Одеський міжнародний кінофестиваль.
Щоденник ОМКФ. День 3. Антинаркотична драма, кам’яне серце та граф Монте-Крісто
Щоденник ОМКФ. День 3. Антинаркотична драма, кам’яне серце та граф Монте-Крісто

Про перебіг і структуру фестивалю читайте тут,  тут і тут.

Після початку повномасштабного вторгнення через постійну небезпеку обстрілів ОМКФ вимушено перетворився на мандрівний фестиваль. Торік він проходив у Чернівцях. Цьогоріч відбувається в Києві. На насиченості програми це не позначилося. Поза конкурсом маємо добірку фільмів-призерів Канн і Берлінале, в Європейській конкурсній програмі — роботи режисерів Старого Світу від Грузії та Норвегії до Іспанії та Швейцарії, а в Національному конкурсі заплановані прем’єри 10 повнометражних українських картин. Сеанси проходять у Будинку кінематографістів і в кінотеатрі «Оскар».

Неділю на ОМКФ можна було назвати українським днем: з 12 фільмів, показаних у різних програмах, 9 зняті або нашими авторами, або в копродукції з Україною.

Кадр із фільму «Дім за склом»

Так, зокрема, в Національній конкурсній програмі відбулася фестивальна прем’єра нової картини Тараса Дроня «Дім за склом». Головна героїня — амбітна архітекторка Вікторія. Її донька зникає зі своїм хлопцем, якого звинувачують у торгівлі наркотиками. Вікторія починає розслідування та намагається довести невинуватість доньки, щоб зберегти свою бездоганну репутацію і не втратити важливий проєкт. Героїні доводиться зблизитися з доволі небезпечними людьми та пройти своє власне пекло. Ролі в цій камерній психологічній драмі зіграли Ірма Вітовська, Ірина Островська, Дарія Федина.

Помітна прем'єра в секції «Фільми для дітей» — «Ерік Кам’яне Серце» (режисер — Ільмар Рааґ, Естонія — Україна). 11-річний Ерік переконаний, що в нього кам’яне  серце. Тому він не переймається тим, що його батьки не мають для нього часу, або тим, що у нього немає справжніх друзів. Коли його сім'я переїжджає до вілли, яку вони успадкували від тітки Брунгільди, хлопець виявляє, що там живе інша сім'я — Марія (теж 11 років) і її тато, котрих батьки Еріка хочуть виселити на вулицю. Коли сім'я отримує повідомлення про виселення, Марія починає втілювати свій секретний план, щоб повернути свою зниклу матір і врятувати їх. Діти разом вирушають у фантастичну подорож, котра містить і море, і корабель піратів, і інші пригоди. Місцями це доволі наївне кіно, але в ньому є все, що необхідно для дитячого фільму, зокрема й перетворення головного героя, який виявляє, що його серце не таке вже й кам'яне.

Кадр із фільму «Ерік Кам’яне Серце»

Безумовно, найпомітнішою прем’єрою вечора став показ «Граф Монте-Крісто» (режисери — Матьє Делапорт, Александр де Ла Пательєр).

Хоча класичний роман Александра Дюма був екранізований десятки разів, востаннє його версія для великого екрана виходила у 2002 році — причому здійснена американцями — що, звісно, було викликом для французів.

Продюсери намагалися витиснути максимум із 43-мільйонного бюджету. Костюми, коні, палаци, багатосотенні масовки, вітрильники — повне занурення в атмосферу ХІХ століття. Актори не надо відомі, але з яскравими типажами. Роль Едмона Дантеса, котрий, утікши з тюрми, казково розбагатівши та взявши титул графа Монте-Крісто, виконує ефектний красень П’єр Ніне, що грав раніше Іва Сен-Лорана. На жаль, усі вкладені зусилля відчутно псують шалений пафос, сильний ухил у мелодраму і надмірний, майже 3-годинний хронометраж.

Кадр із фільму «Граф Монте-Крісто»

Хоча прихильність глядачів — річ загадкова, і в прокаті цей фільм може зібрати пристойну суму.

Фото надані ОМКФ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
535
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду