Щоденник ОМКФ. День 2. Про мистецтво спротиву, секс без сексу і гібридну війну

Щоденник ОМКФ. День 2. Про мистецтво спротиву, секс без сексу і гібридну війну

14 Липня 2024
1320
14 Липня 2024
12:00

Щоденник ОМКФ. День 2. Про мистецтво спротиву, секс без сексу і гібридну війну

Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1320
У Києві триває 15-й Одеський міжнародний кінофестиваль.
Щоденник ОМКФ. День 2. Про мистецтво спротиву, секс без сексу і гібридну війну
Щоденник ОМКФ. День 2. Про мистецтво спротиву, секс без сексу і гібридну війну

Про початок і структуру фестивалю читайте тут і тут.

Після початку повномасштабного вторгнення через постійну небезпеку обстрілів ОМКФ вимушено перетворився на мандрівний фестиваль. Торік він проходив у Чернівцях. Цьогоріч відбувається в Києві. На насиченості програми це не позначилося. Поза конкурсом маємо добірку фільмів-призерів Канн і Берлінале, в Європейській конкурсній програмі – роботи режисерів Старого Світу від Грузії та Норвегії до Іспанії та Швейцарії, а в Національному конкурсі заплановані прем’єри 10 повнометражних українських картин. Сеанси проходять в Будинку кінематографістів і в кінотеатрі «Оскар».

Кадр із фільму «Обережно! Життя триває»

У суботу фільмом документаліста Антона Штуки «Обережно! Життя триває» розпочалася, за визначенням програмного консультанта фестивалю Аліка Шпілюка, найважливіша програма ОМКФ — Національна конкурсна.

Діється у місті Ізюм, яке пів року потерпало від російської окупації. Вуличний художник та ілюстратор, харків’янин Гамлет Зіньківський їде до Ізюма, аби намалювати нові мурали та відновити старі. Під час роботи над композицією «Чим вимірюється наша свобода?» митець знайомиться з містянином Володимиром, який утратив майже всю родину від  російської бомби. Антон Штука додає в оповідь усе нові й нові голоси жителів Ізюму. Те, що починається як  документування мистецького проєкту, перетворюється на приголомшливий портрет міста, травмованого окупацією. Але й у мистецтва тут важлива роль, яку визнають ізюмці — якщо на їхніх побитих осколками стінах з’являються малюнки, значить, надія є.

Кадр із фільму «Секс»

На цьому тлі не надто переконливо виглядав денний фільм із Європейської конкурсної програми — «Секс» (реж. Даґ Йоган Гауґерюд, Норвегія). Власне, це не так про секс, як про складні рефлексії довкола сексу. Двоє норвежців середнього віку працюють сажотрусами, давно одружені з жінками. Але один із них має сексуальний контакт з іншим чоловіком, не сприймаючи це як зраду. Інший бачить себе у нічних снах, де його сприймають як жінку, що викликає у нього збентеження. Це могла б бути цікава історія, якби не загальна млявість режисури та критичний брак енергії в драматургії.

Кадр із фільму «Ігровий майданчик Путіна»

Серйозний потенціал для скандалу в сусідній країні має польська неігрова картина-розслідування «Ігровий майданчик Путіна». Режисер Конрад Шоляйський береться за таку непросту тему, як гібридна війна Росії проти західних країн. Разом зі своєю асистенткою він відстежує агентів ГРУ, які підірвали склади боєприпасів і отруїли противників Москви «Новічком». Вони зустрічаються з двома президентами, прем'єр-міністром, міністром оборони, захопленим російським шпигуном і дюжиною агентів впливу. Поступово Конрад приходить до тривожного висновку: Європа, що надто розслабилася після завершення Холодної війни, дійсно перетворилася на ігровий майданчик Путіна.

Фото надані ОМКФ. Головне фото — кадр з фільму «Обережно! Життя триває»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1320
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду