«Воєнкора» Сергія Лебедєва засудили до 15 років за державну зраду

«Воєнкора» Сергія Лебедєва засудили до 15 років за державну зраду

11 Липня 2024
5136
11 Липня 2024
20:19

«Воєнкора» Сергія Лебедєва засудили до 15 років за державну зраду

5136
Лебедєв є уродженцем Миколаєва, а восени 2022 року скоригував удар ракетами С-300 по багатоповерхівці в рідному місті.
«Воєнкора» Сергія Лебедєва засудили до 15 років за державну зраду
«Воєнкора» Сергія Лебедєва засудили до 15 років за державну зраду

Суд заочно засудив до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна обвинуваченого в державній зраді «воєнкора» Сергія Лебедєва (псевдонім Лохматий). Про це повідомляють пресслужби СБУ та Офісу генпрокурора.

Лебедєв є уродженцем Миколаєва. З 2014 року він перебуває в тимчасово окупованому Донецьку.

За даними слідства, Лебедєв працює на ФСБ як «позаштатний воєнкор» московського інформагентства «РИА Новости» і виконує завдання російської спецслужби за кількома напрямами.

Він збирав розвіддані про Сили оборони та коригує повітряні атаки на цивільну інфраструктуру України. Для цього Лебедєв залучав інформаторів, яких знаходив на власному телеграм-каналі із загальною аудиторією понад 30 тисяч підписників.

Зокрема, за наведенням одного з користувачів інтернет-ресурсу «Лохматий» він скоригував удар російськими ракетами С-300 по багатоповерхівці в Миколаєві восени 2022 року.

Також Лебедєв залучив до співпраці мешканця Ужгорода, який передавав йому локації військових підрозділів у Закарпатті.

Крім того, за даними слідства, Лебедєв брав участь у підготовці замовних сюжетів для кремлівських телеканалів, де поширював фейки про Сили оборони та обстановку на фронті. Він виступав на підконтрольному російському телеканалі, позиціонуючи себе «координатором миколаївського підпілля». Він публічно підтвердив, що збирає дані у сфері оборони в інтересах Росії, у тому числі щодо діяльності ТЦК та СП у Миколаївській області.

Суд визнав Лебедєва винним за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Йому призначили 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Строк відбування покарання обчислюватиметься з дати фактичного затримання зрадника.

Нагадаємо, за даними правоохоронців, «позаштатний кореспондент» московського інформагентства «РИА Новости» Сергій Лебедєв, відомий за псевдонімом Лохматий, працює на російську спецслужбу і переховується в тимчасово окупованому Донецьку. В червні цього року СБУ викрила його на розвідувально-підривній діяльності проти України і повідомила про підозру в державній зраді.

За вказівкою ФСБ Лохматий дистанційно створив на території Миколаївщини власну агентуру. Серед підписників свого телеграм-каналу він завербував 13 мешканців цього регіону.

Наразі суд виніс уже шість вироків щодо учасників цієї агентурної мережі ФСБ. Зокрема, один з інформаторів Лебедєва отримав дев'ять років позбавлення волі.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5136
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду