Індекс настроїв соцмереж показує падіння протягом повномасштабної війни

Індекс настроїв соцмереж показує падіння протягом повномасштабної війни

11 Липня 2024
906

Індекс настроїв соцмереж показує падіння протягом повномасштабної війни

906
В настроях українців, які вони висловлюють у соцмережах щодо війни, помітна суттєва зміна тональності: від яскравого оптимізму в перший рік повномасштабного вторгнення до суттєвого збільшення негативних новин та емоцій через два з половиною роки великої війни.
Індекс настроїв соцмереж показує падіння протягом повномасштабної війни
Індекс настроїв соцмереж показує падіння протягом повномасштабної війни

Про це свідчить дослідження CAT-UA індекса настроїв українців. Це різниця між частками хороших та поганих новин та повідомлень у дописах українців в усіх соцмережах на теми війни, зі шкалою від +100 до - 100. Отже за 10 місяців 2022 року він в середньому складав +20. В 2023 році було зменшення до +5. А за перші 5 місяців 2024 року він мав від’ємне значення: -12.   

«З графіка помітно, що падіння настроїв драматичне, — говорить Артем Захарченко, керівник CAT-UA. — В перший рік війни і влада, і суспільство виступали таким собі єдиним інформаційним «кулаком», що опирається будь-яким провокаціям. Цей стан суспільства дослідниця Зізі Папачаріссі називає affective public, коли під час потужних суспільних збурень люди починають діяти як одне інформаційне ціле. З часом втома від війни та відчайдушний тиск російських ІПСО не могли не вплинути на суспільні настрої. Водночас переважання негативу в соцмережах більш природне для довгої війни, коли слід готуватися до тривалого протистояння і жити в цих умовах. Індекс настроїв — це невеличка, показова частка даних, які ми збираємо для органів влади про поведінку українців у соціальних мережах». 

Дослідники CAT-UA пригадали основні інформаційні події великої війни. Отже, вже в листопаді 2022 року стали виникати ще досить дрібні конфлікти в суспільстві (на кшталт обговорення доцільності еротичного календаря 5 каналу для збору коштів на ЗСУ), відчутною була атмосфера сварок і ліній розділення, що почали поглиблюватися — між людьми зі світлом і без, біженцями й тими, хто залишився, вірянами УПЦ МП та прихильниками її заборони. 

А через рік великої війни, на початку 2023 року відео з конфліктами між ТЦК та цивільними першими стали розганяти проросійські ресурси — з очевидними намірами зірвати мобілізацію в Україні та розхитати українське суспільство. 

Динаміка свідчить, що переламним моментом став період остаточного краху надій на швидкий перебіг війни і її завершення на умовах України. Він припав на осінь 2023 року, після невдалого контрнаступу. Настав період дезорієнтації та деморалізації суспільства. 

Новини про чергові перемоги в цей період — успішні влучання по російських тилах, збиття рідкісної ворожої техніки, дипломатичні прориви на кшталт американської допомоги — лише виступають амортизатором суспільних настроїв, але не виводять його ще остаточно з гніву та зневіри. 

Український інформаційний простір за понад 2 роки війни пройшов шлях від безпрецедентного рівня радості за кожну річ, що наближала перемогу, до помірного песимізму — через невизначеність щодо перебігу війни, в умовах зникнення табу на критику влади (і навіть військових командирів). Рутиною в щоденних масивах повідомлень стали повітряні тривоги, обстріли та некрологи. 

Зневірою на тлі відсутності чіткої картинки кінця війни й участі людей в наближенні перемоги користується російська пропаганда.  Відбулося повернення до класичної схеми змішування правди з вигадкою: Росія в такий спосіб масштабувала історії про неправомірність дій ТЦК (через цілеспрямоване поширення відео з конфліктами), корупцію, конфлікти між цивільною та військовою владою (зокрема, нібито про політичні амбіції Валерія Залужного). 

Якщо в період єднання в 2022 році маніпулювати українцями ззовні було складно й марно, то вже пізніше настав час поглиблення наявних ліній розколу між цивільними та військовими, фронтом і тилом, пересічними громадянами та чиновниками, українцями вдома та українцями за кордоном. І на цьому тлі росіянам стало значно легше нацьковувати людей одне на одного та завалювати конспірологічними теоріями або й просто юридичною казуїстикою (на кшталт тез про відсутність стану війни в Україні, що унеможливлює саму мобілізацію). 

Роз'єднане суспільство, яке пережило період гіркого усвідомлення неминучості життя в довгій війні, є вразливішим до занепадницької риторики. І саме таку «нішу» вмить заповнила Росія, ставши кінцевим бенефіціаром усіх конфліктів, навіть конструктивної критики.

Попри те варто відзначити незмінність настрою українців зупинити та перемогти окупанта, який порушив норми людського співіснування. Навіть попри коливання настроїв, залишилися переконаність в екзистенційному характері війни, паралелі з біблійним протистоянням Давида та Голіафа.

Довідка 

Методика дослідження. Щодня з загального масиву повідомлень у соціальних мережах, автори яких ідентифікували себе як мешканці України, випадковим чином виокремлювалося 1050 дописів, що складали приблизно 0,25% від загальної кількості — понад 300 тис. постів у соціальних мережах Facebook, X (екс-Twitter), Instagram, YouTube, TikTok, VK та Odnoklassniki. Під час кодування релевантними вважалися лише користувачі, що мешкають в Україні. 

Кожному повідомленню аналітик під час кодування, зокрема, присвоює статус: хороша новина, погана новина, неоднозначне повідомлення, зважаючи на те, чи наближає зміст повідомлення перемогу з погляду користувача, чи віддаляє. Різниця між позитивом і негативом за добу і є індексом настроїв соцмереж. Фактично — це статистика, що демонструє, наскільки хороші новини випереджають погані в інформаційному просторі й докладаються до формування порядку денного. 

Про ГО CAT-UA. Організація проводить дослідження для боротьби з маніпуляціями, оманливим впливом та інформаційними спецопераціями. Місія організації – прозорі та сучасні принципи й формати комунікації в Україні, а також за кордоном – щодо України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
906
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду