«Телебачення Торонто» знайшло авторів дипфейків, які дискредитують Збройні сили України

«Телебачення Торонто» знайшло авторів дипфейків, які дискредитують Збройні сили України

8 Липня 2024
11343

«Телебачення Торонто» знайшло авторів дипфейків, які дискредитують Збройні сили України

11343
Дипфейки про українських військовослужбовців у соцмережах націлюють на західну аудиторію, щоб послабити підтримку України країнами-партнерками.
«Телебачення Торонто» знайшло авторів дипфейків, які дискредитують Збройні сили України
«Телебачення Торонто» знайшло авторів дипфейків, які дискредитують Збройні сили України

Російські військові, використовуючи технологію дипфейків, продукують для соцмереж відеоролики, які мають дискредитувати українських військових в очах західної аудиторії: нібито бійці ЗСУ ображають російськомовних дітей, знущаються з побратимів та обговорюють повалення влади. Створення таких дипфейків відбувається під контролем російського головного управління російської розвідки. Про це йдеться в розслідуванні «Телебачення Торонто».

За словами розслідувачів, такі відео спеціально роблять емоційними, щоб людина обурилася, і через це поширила фейк далі. У тіктоку дипфейки можуть ставати вірусними.

До прикладу, в одному з таких фейкових відео йдеться про Воху — нібито українського військовослужбовця із синдромом Дауна, із якого знущаються побратими. Це відео підхопила західна аудиторія на платформі Reddit. Частина користувачів повірила в цю російську дезінформацію. Також відео про Воху підхопив американський і проросійський пропагандист Алекс Джонс, на якого в соцмережі X підписано 2,4 млн користувачів.

Обговорення дипфейку про Воху 

«Мабуть, це найкращий дипфейк росіян. Подумайте тільки: в армію України мобілізували хлопця із синдромом Дауна. Звісно, це викликає справедливе обурення. Ми знайшли в російських пабліках ще кілька відео про Воху. Як виявилося, там уже цілий серіал», — розповів ведучий «Телебачення Торонто» Анатолій Остапенко.

Розслідувачі повідомили, що такі дипфейки поширюють у нібито проукраїнських каналах, де підтримують Україну. При цьому їх ведуть нібито колишні українські військовослужбовці. Проте журналісти зʼясували, що цього типу телеграм-канали повʼязані з російськими пропагандистськими каналами та знімають постановочні відео, щоб переконувати читачів у правдивості своїх фейків.

Перше відео про Воху було залите наприкінці 2023 року на нібито проукраїнський телеграм-канал «Розвідник». Друге відео з’явилося на російському телеграм-каналі «Рядовой на передовой». Інші відео — на російському телеграм-каналі «Степной ветер». Усі три канали пов’язані й постійно репостять одне одного.

«Ми дослідили контент цих трьох каналів і виявили ще десятки діипфейків та постановок, які потім розповсюджують через Z-канали з великою кількістю підписників», — розповів Анатолій Остапенко.

Канал «Розвідник» зараз перейменували на «Верон». У його першому пості вказано, що автор каналу нібито колишній український військовий. Більшість постів на каналі залишаються проукраїнськими, але серед них часто зустрічаються дипфейки й постановки.

«Розвідник-Верон» має сторінки в інших соцмережах. Серед трьох підписників групи у фейсбуку є Дмітрій Єрмолов. Його сторінка не заповнена, але в адресній стрічці забули змінити нікнейм і там відображається ім’я «Ден Бутрік». Це Денис Бутрік із Луганська, громадянин України, який після окупації Луганська залишився в місті. Закінчив підконтрольний росіянами університет імені Даля й отримав «червоний» диплом так званої ЛНР за спеціальністю «програміст».

Автор дипфейків про українських військових Денис Бутрік із фейкової «ЛНР»

Своїм телеграм-акаунтом Бутрік часто рекламує в коментарях канал «Степной волк», що пов’язаний із його каналом «Розвідник» («Верон»), входячи в одну інформаційну сітку російської пропаганди.

Автор дипфейків про українських військових Філіп Назаров із фейкової «ЛНР»

Щодо автора каналу «Степной волк», то якщо зайти в його чат, можна побачити список учасників, їх 63. Серед них є акаунт адміністратора — такий собі «Феофан». Цей акаунт створений 5 років тому й прив’язаний до двох електронних пошт із назвою «Філіп Назаров». На одну з цих пошт зареєстровано п’ять телеграм-акаунтів, один із яких має нікнейм «KENTAVO». Під цим ніком журналісти знайшли сторінку в російському вконтакті. Вона належить мешканцю Луганська Філіпу Назарову. Філіп — еленерівський сепаратист, який служить у пресслужбі так званої народної міліції. Бутрік і Назаров — друзі, знайомі щонайменше із 2014 року. Ймовірно, вони разом навчалися.

Листування адміністраторів псевдопроукраїнських телеграм-каналів


«Вони — представники пресслужби "ЛНР", які ведуть телеграм-акаунти "Степной ветер" й "Верон". Такий собі boys band, що продукує фейки»
, — підсумували в «Телебаченні Торонто».

Фото: скриншот дипфейка про нібито українського військовослужбовця із синдромом Дауна / «Телебачення Торонто»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11343
Читайте також
22.06.2024 16:45
Юлія Поліковська
«Детектор медіа»
0
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду