Українці сподіваються на мир, але його можливі умови тривожать. Настрої українців у соцмережах  29 червня — 5 липня

Українці сподіваються на мир, але його можливі умови тривожать. Настрої українців у соцмережах 29 червня — 5 липня

8 Липня 2024
342

Українці сподіваються на мир, але його можливі умови тривожать. Настрої українців у соцмережах 29 червня — 5 липня

342
Дослідники з громадської організації CAT-UA проаналізували емоції та новини, які їх викликали за тиждень 29 червня — 5 липня. Індекс настрою соцмереж за тиждень підріс з мінус 4 до нуля. Хороших і поганих новин була однакова кількість: по 38%.
Українці сподіваються на мир, але його можливі умови тривожать. Настрої українців у соцмережах  29 червня — 5 липня
Українці сподіваються на мир, але його можливі умови тривожать. Настрої українців у соцмережах  29 червня — 5 липня

Серед поганих — гнів на росіян за воєнні злочини та знеструмлення, критика влади – за Миргород. Підтримка світу викликає радість та надію. Великий сум за цивільними жертвами. Українці сподіваються на мир, але його можливі умови тривожать.

Зеленський намагається знову очолити тему допомоги Україні

Одними з найпопулярніших меседжів Володимира Зеленського на тижні були пояснення, що просто ще більше Patriot для захисту від КАБ недостатньо, їх неможливо збити: потрібно знищувати носії КАБів на території РФ, тобто бити по аеродромах. Володимир Зеленський повертається на дипломатичний трек з активними вимогами: отримати далекобійні ракети і дозвіл на їх вільне застосування. Саме цей меседж з усього інтерв’ю Зеленського поширювався найкраще, а на додачу фігурував і в щоденному зверненні. При поширенні цих меседжів переважає надія, критики за них не помітно.

Військові та опозиція нарощують критику ідеї переговорів з РФ

Військові реагують на меседжі влади про ймовірну підготовку перемир’я з РФ, Богдан Кротевич заявляє, що краще треба провести системні зміни у війську, дати ключові військові посади офіцерам нової генерації, так, як це вже сталося з відставкою Юрія Содоля, інакше — жодних шансів на перемогу. Опозиційний спікер з неоднозначною репутацією Сергій Кривонос підключився до хвилі обурення владою за бажання переговорів з РФ. Це відбувається паралельно з наростанням тривоги через те, що Дональд Трамп після виборів планує змусити Україну до поступок, це підсилюється і комунікацією української влади, і витоками даних про плани Дональда Трампа, і на додачу — заявами Віктора Орбана під час візиту до Києва.

Трагічні обстріли території України нашаровуються

Обстріли Дніпра переходять на стадію проживання суму: увагу привертають пошуково-рятувальні роботи. Розповідають про обстріли інших прифронтових регіонів. Щодо Харкова, то акцент — на застосуванні КАБів, зокрема у виступах Володимира Зеленського.

Саміт НАТО викликає у українців песимізм

Поштовхом до негативу стали, зокрема, меседжі Politico про план Дональда Трампа — нерозширення НАТО на схід, територіальні поступки – та можливі конфлікти всередині Альянсу щодо необхідності застосування 5-ї статті, що наштовхує на заклики «не протягувати міст» Україні до НАТО.

Лукашенко спробував наступати в інфопросторі, але не отримав «підкріплення» від росіян

У Білорусі знов є «карта нападів з України». Генштаб у Мінську повідомляє про нібито стягнення сил ЗСУ до спільного кордону, зокрема на Житомирщині, мовляв, помічена американська техніка, а білоруський повітряний простір порушується українськими дронами. Українські прикордонники реагують: загрози нападу з цього напрямку поки що не бачать, але наперед попереджають про відсіч. Українці цього разу зовсім не налякані, а також цікаво, що російська пропагандистська машина приділяє мало уваги меседжам Лукашенка.

Удар по аеродрому Миргорода: невдачі в повітряній боротьбі виливаються у прикрощі на інформаційному фронті

У проукраїнському сегменті соцмереж вимагають відповідей на питання, чому «три години Орлан кружляв над Миргородом…». Помітні вимоги, аби хтось відповів за страшну недбалість. Принагідно з’явилася цікавість до стану укриттів для авіації й спроможності захистити F-16, на які дуже сподіваються (що, до речі, висміюють у проросійському сегменті).

Ганебний вчинок у ветеринарній клініці в Одесі провокує потужне обурення

Окрім новинних ресурсів (перш за все одеських), опис негідної поведінки відвідувача клініки щодо ветерана помітно підхоплюють жінки, які дуже співчувають ветеранові та обурені «зрадником», емоційно реагують на деталі події, подані в новинах.

 

Емоції проукраїнських громадян

Гнів — 26% дописів в соцмережах — на росіян за обстріли, знеструмлення, катування полонених.  На союзників РФ — Лукашенко вдається до ескалації. На те, що РФ та Китай спільно розробляють БПЛА. Гнів присутній і у критиці влади (окрім традиційних приводів — готовність до переговорів та халатність що призвела до удару по Миргороду). Також гніваються на зрадників та негідників, зокрема, брутальна лайка на ветерана в Одесі. На партнерів за нерішучу підтримку (саміт НАТО не наблизить Україну до Альянсу).

Радість — в 21% дописів — викликають удари по ворожих тилах (масована атака по Криму, блекаут на Білгородщині тощо), світова підтримка (пакет від США, Нідерланди дозволили експорт F-16); звіти волонтерів.

 

Тривога — в 20% — зростає через просування росіян, передусім на Донеччині; РФ готує диверсію в Північному морі (The Times); мирний план Трампа може бути неприйнятним для України; помітно хвилюються за полонених.

Сум — 14% — переважає у звістках про обстріли з жертвами (найбільше Дніпро, помітні Харків та Вільнянськ); у некрологах; сум за мирними часами.

Надія — 6% — на саміт НАТО (нова зброя, гарантії підтримки, наближення України до членства); побільшало молитов за перемогу/мир; на завершення війни; на долучення українців до волонтерства.

Гордість — 6% — з нагоди Дня Нацполіції; у звітах волонтерів, у частині некрологів.

Вдячність — 3% — традиційно дякують ЗСУ та волонтерам; США за підтримку з нагоди їхнього Дня Незалежності.

Сміх — 2% — з бомбувань росіянами власних міст; також викликає застаріле озброєння (гвинтівки зразка 1891 р.) та путінська програма просування ветеранів «СВО» в політику.

Загалом хороші новини це: зведення щодо ворожих втрат, поліпшення темпів мобілізації, молитви за Україну і її світова підтримка, виробництво власної зброї та її застосування, відбиття атак окупантів і удари по їхніх тилах — Ростов, Нижній Новгород, мис Фіолент тощо. 

Для довідки. Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — загалом понад 300 тис. дописів, за 50 ключовими пошуковими словами — у мережах Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok. 

Із цього масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент. 

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
342
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду