«Чи скоює Росія геноцид?»: в Україні створили фільм-розслідування «Знищити повністю або частково»

«Чи скоює Росія геноцид?»: в Україні створили фільм-розслідування «Знищити повністю або частково»

6 Липня 2024
725

«Чи скоює Росія геноцид?»: в Україні створили фільм-розслідування «Знищити повністю або частково»

725
Головна мета розслідування полягає в тому, щоб виявити, чи є геноцидний намір у діях російських військових та чиновників, а також в російській пропаганді.
«Чи скоює Росія геноцид?»: в Україні створили фільм-розслідування «Знищити повністю або частково»
«Чи скоює Росія геноцид?»: в Україні створили фільм-розслідування «Знищити повністю або частково»

Центр громадянських свобод та The Kyiv Independent запрошують усіх охочих до перегляду та обговорення фільму-розслідування «Знищити повністю або частково».

Про це повідомили на фейсбук-сторінці української правозахисної організації.

Фільм є спробою знайти обґрунтовану відповідь на це питання, чи скоює Росія геноцид в Україні.

Автор фільму, журналіст відділу розслідування воєнних злочинів в Kyiv Independent Данило Мокрик спілкується з академіками та правниками, які вивчають тему геноциду, а також з п'ятьма українцями, які стикнулися з російськими воєнними злочинами на власному досвіді.

«Кремль вже скоював геноцид в Україні — Голодомор 1932-1933 років, — який почали офіційно визнавати на міжнародному рівні лише нещодавно. Нинішня агресія росіян проти українців також має ознаки геноциду, і саме тому важливо досліджувати це питання вже зараз», — каже Данило Мокрик.

Де і коли?

  • Дата: 18 липня 2024 року
  • Час: 18:0020:00

Герої фільму — українці, які стикнулися з російськими воєнними злочинами, розповідають про власний досвід: вдова чоловіка, якого вбили біля їх будинку в Бучі; жінка, сестру-близнючку якої вбили в Скадовську; підліток, якого депортували в Крим, де він на власні очі спостерігав за спробами русифікувати українських дітей; а також двоє чоловіків, яких арештували під час окупації Херсона.

У зніманні взяли участь академіки та правники з протилежними поглядами. Вільям А. Шабас, один з найвидатніших дослідників в цій сфері, налаштований скептично, а Юджин Фінкель ще у 2022 році написав колонку, в якій стверджував, що Росія скоює в Україні геноцид. Український правник Дмитро Коваль наголошує, що неможливо повноцінно зрозуміти війну росіян проти українців, якщо не називати її геноцидом.

У фільмі також представлене походження терміну «геноцид», визначення якого сформулював Рафаель Лемкін, та ряд ознак наявності геноцидний намір з боку Росії в минулому та сьогоденні України.

Тривалість фільму — 60 хвилин. Опісля перегляду відбудеться обговорення стрічки з автором фільму. Фільм транслюватиметься українською мовою.

Захід відбудеться в межах Українського тижня міжнародного кримінального правосуддя. Вхід безплатний за умови попередньої реєстрації.

Зареєструватися можна за посиланням.

Фото: Center for Civil Liberties / Центр громадянських свобод.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
725
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Перець
89 дн. тому
Безумовно - це геноцид. Росія не захоплює міста - вона їх знищує до щебня. Разом з будинками і людьми. Після кацапських обстрілів залишається місячний пейзаж. Що ж тоді геноцид, як не це?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду