«Бабель» розповів людські історії вбитих росіянами в Бучі

«Бабель» розповів людські історії вбитих росіянами в Бучі

1 Липня 2024
1124

«Бабель» розповів людські історії вбитих росіянами в Бучі

1124
Спільно «Бабель» і Thebuchacity ідентифікували 58 людей, які були поховані у братській могилі біля церкви, і розповіли їхні історії.
«Бабель» розповів людські історії вбитих росіянами в Бучі
«Бабель» розповів людські історії вбитих росіянами в Бучі

1 липня видання «Бабель» презентувало спеціальний мультимедійний проєкт «Люди Бучі», присвячений історіям українців, які загинули під час окупації Бучі у 2022 році. Про це «Детектору медіа» розповіли творці проєкту.

«Люди Бучі» — це історії 58 людей, які були вбиті росіянами і поховані у братській могилі біля церкви Андрія Первозваного в Бучі. Проєкт двомовний і доступний українською та англійською.

Головна редакторка «Бабеля» Катерина Коберник, яка редагувала проєкт, розповіла, що його ідея виникла, коли колишній головний редактор «Бабеля» Євген Спірін працював у Бучі відразу після деокупації містечка і займався, зокрема, ідентифікацією жертв. Тоді в нього і в команди виникло бажання ідентифікувати всіх загиблих. Адже багато решток людей були понівечені.

Коберник розповіла, що в підготовці проєкту було чимало труднощів. Дуже довго складали остаточний список жертв, довго працювали слідчі, а імена всіх жертв досі не встановлені. Втім, виданню вдалось отримати список людей, які були поховані у братській могилі біля церкви.

«Ми вирішили розказати короткі людські історії кожного з загиблих. Нам хотілось показати, що ці масові жертви — це насамперед люди, що за ними стоять звичайні людські емоції, переживання, що кожна людина — це окремий світ. Це більше, ніж сухі новини про «30 неідентифікованих тіл».

Коли я редагувала текст про те, як один хлопець хотів от-от освідчитись своїй дівчині, але не встиг, бо його вбили росіяни — я плакала. Нам здається, що якраз такі історії найбільше ілюструють страшні злочини Росії. Це злочини проти людяності — коли росіяни просто заходили  місто і прицільно вбивали мирних беззбройних людей», — розповіла головна редакторка.

Співавторами цього проєкту стали творці бучанського медіа Thebuchacity, зокрема журналістка Вікторія Кондратюк.

«Ми кілька місяців збирали інформацію, надсилали запити та спілкувалися з родичами, щоб створити цей матеріал. Це була складна, але надзвичайно важлива робота. На жаль, навіть, цього не вистачило, щоб висвітлити історії всіх жертв російської армії», — розповів керівник медіа Олександр Остапа.

Над візуальною частиною проєкту працювали артдиректорка Катерина Бандус і дизайнерка Анастасія Лисиця.

Читайте також:

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1124
Читайте також
20.06.2024 13:37
Мар'яна Зінченко
«Детектор медіа»
1 614
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду