«Східний варіант» опрацював уже 100 звернень на гарячій лінії для жителів прифронтових і тимчасово окупованих територій

«Східний варіант» опрацював уже 100 звернень на гарячій лінії для жителів прифронтових і тимчасово окупованих територій

28 Червня 2024
579
28 Червня 2024
16:37

«Східний варіант» опрацював уже 100 звернень на гарячій лінії для жителів прифронтових і тимчасово окупованих територій

579
Мешканці з тимчасово окупованих територій України звертаються на гарячу лінію з питаннями щодо українських пенсій на ТОТ, евакуації, а також з побоюваннями на тему примусової паспортизації. Людям також було важливо поділитися своєю історією або одержати моральну підтримку.
«Східний варіант» опрацював уже 100 звернень на гарячій лінії для жителів прифронтових і тимчасово окупованих територій
«Східний варіант» опрацював уже 100 звернень на гарячій лінії для жителів прифронтових і тимчасово окупованих територій

Команда гарячої лінії HelpPrint від онлайн-медіа «Східний варіант» від лютого опрацювала вже сотню звернень, зокрема від мешканців тимчасово окупованих територій України. На гарячу лінію звертаються з питаннями щодо українських пенсій на ТОТ, евакуації, а також з побоюваннями на тему примусової паспортизації. Про це повідомила пресслужба видання. 

Координаторка гарячої лінії Валерія Круподеря опрацювала звернення та надала запитувачам контакти організацій, що зможуть посприяти вирішенню питань. Також координаторка перебуває на зв’язку з українцями та українками, які планують евакуюватися з тимчасово окупованих територій і території Росії, щоб відстежувати просування питання і допомагати в комунікації з відповідними службами чи організаціями. 

Упродовж цього часу на гарячу лінію також зверталися люди, яким важливо було поділитися своєю історією або одержати моральну підтримку. Наприклад, пані Людмила (ім'я змінено з міркувань безпеки. — Ред.), яка живе на тимчасово окупованій території, поділилася своїми хвилюваннями та зізнавалась, наскільки важливо мати зв’язок з українцями на вільній території.

Ще вона розповідала, що тримає її моральний стан в умовах російської окупації: «Читаю гумористичні дописи, жваво цікавлюсь новинами. Інколи чую вибухи, стрілянину вночі. У такі моменти я радію, бо розумію, що це до українських військових нарешті дійшла обіцяна зброя. А стрілянина вказує на те, що активізувались наші партизани, або пролітав безпілотник. Знаю, що українцям значно важче, ніж мені. Серце крається, коли читаю, як вони страждають. Дякую, що почули мене, бо для мене ці розмови, ніби психотерапія. Чекаємо наших! Бережіть себе теж».

Видання також розповіло про звернення від маріупольця Андрія (ім'я змінено з міркувань безпеки. — Ред.), якому вдалося виїхати на вільну територію України. Чоловікові було вкрай важливо поділитися своїми свідченнями про депортацію та знущання російських військових над цивільними в Маріуполі. 

«Солдати РФ били мене кийками, одягали білий пакет на голову, і весь цей час я перебував у наручниках, сидячи на стільці. Після чого забрали всі мої документи і сказали, що вони мені більше не знадобляться. І додали, що мене потрібно вивезти в ліс і розстріляти. Утім, замість лісу повезли в якесь інше відділення “поліції”, де мене кинули в камеру. У камері я просидів добу, пізніше окупанти відвезли мене назад до школи», — написав він у чатбот.

Координаторка гарячої лінії зазначила, що команда медіа цінує довіру читачів і розуміє всю відповідальність обережного поширення чутливих історій. Саме тому завжди питає, чи готові запитувачі до публікацій своїх історій на сайті «Східного варіанта» зі збереженням повної анонімності. 

Після кожного звернення координаторка повертається до запитувачів, щоб дізнаватися про прогрес вирішення їхніх питань і давати розуміння, що українці не залишаються самі у своїй біді.

Нагадаємо, запущена в лютому гаряча лінія видання «Східний варіант» забезпечена сучасними засобами комунікації, зокрема підключенням через основні месенджери, такі як Telegram,  Viber, WhatsApp, а також через телефонну лінію за номером +38 091 48 18 150. Звернутися можна і через чатбот видання.

Фото: «Східний варіант» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
579
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду