Харківська облрада може присвоїти статус почесного громадянина міністру внутрішніх справ часів Кучми Юрію Смирнову

Харківська облрада може присвоїти статус почесного громадянина міністру внутрішніх справ часів Кучми Юрію Смирнову

26 Червня 2024
1345
26 Червня 2024
17:47

Харківська облрада може присвоїти статус почесного громадянина міністру внутрішніх справ часів Кучми Юрію Смирнову

1345
У 2001 році Смирнов оголосив, що вбивство журналіста Георгія Ґонґадзе нібито не має політичних мотивів і здійснене «з хуліганських міркувань» двома злочинцями.
Харківська облрада може присвоїти статус почесного громадянина міністру внутрішніх справ часів Кучми Юрію Смирнову
Харківська облрада може присвоїти статус почесного громадянина міністру внутрішніх справ часів Кучми Юрію Смирнову

Депутати Харківської облради на XXIV сесії VIII скликання голосуватимуть за присвоєння звання «Почесних громадян Харківщини» сімом кандидатам, зокрема колишньому міністру часів Кучми, голові правління БФ «Правопорядок»  — Юрію Смирнову. Про це йдеться в рішенні Харківської ОВА, опублікованому на сайті відомства.

 

Скриншот бази даних нормативних документів Харківської обласної ради, XXIV сесія, VIII скликання. Проєкти рішень (позначено пункт про розгляд питання про почесних громадян Харківської області)

Окрім Смирнова, серед кандидатів:

  • Архієпископ Харківський і Слобожанський, військовий капелан та доктор філософських наук Архієпископ Митрофан Володимир Бутинський;
  • Директор ТОВ «Агрофірма імені Гагаріна» Анатолій  Гацько;
  • Заступник командувача Сухопутних військ ЗС України генерал-майор Олександр Нестеренко;
  • Колишній командир 92-ї бригади, Герой України Павло Федосенко;
  • Голова Об’єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко;
  • Начальник Військово-медичного клінічного центру Північного регіону (м. Харків) полковник медичної служби ЗСУ, Герой України Едуард Хорошун.

 

Скриншот рішення Про присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області»

Повний пакет документів щодо Смирнова також опублікований на сайті облради.

Зокрема, в листі клубу «Генерал» на запит голови Харківської обласної ради зазначено, що Юрій Смирнов пройшов шлях від слідчого до міністра, а нині очолює благодійний фонд, пов’язаний із чинними та колишніми працівниками МВС, «Правопорядок». За інформацією клубу, цей фонд допоміг військовим на фронті на загальну суму 8 млн гривень, зокрема придбавши 12 безпілотників, а також міношукачі та медикаменти. У харківському клубі «Генерал» переконані, що це свідчить про його «вагомі досягнення у професійній діяльності».

Присвоїти звання «почесного громадянина» Смирнову пропонують «за сприяння діяльності правоохоронних органів, боротьбу зі злочинністю, розвиток благодійної та соціальної сфери регіону».

Зазначимо, що Юрій Смирнов понад 20 років працював на різних міліцейських посадах, був начальником управління міліції на Луганщині.

Пізніше він обійняв посаду заступника міністра внутрішніх справ, а згодом очолив Головне управління МВС у Києві, працював заступником у міністерстві, керівником якого тоді був Юрій Кравченко. Генерал Пукач назвав останнього одним із замовників убивства засновника «Української правди» Георгія Ґонґадзе, разом з Леонідом Кучмою, Володимиром Литвином та Миколою Джигою.

Натомість саме генерал Юрій Смирнов оголосив, що вбивство Ґонґадзе не має політичних мотивів і здійснене «з хуліганських міркувань» двома злочинцями, що загинули у грудні 2000 року. Він стверджував, що ті, хто вбив журналіста, не мали замовників чи організаторів.

За словами Смирнова, журналіст загинув у результаті, як він казав, «спонтанної і раптової ситуації, що не мала політичного підґрунтя». Міністр повідомляв, що нападники на Ґонґадзе самі стали жертвами вбивства і що міліція тримала в ув'язненні тих вбивць.

За словами Смирнова, співробітники правоохоронних органів знайшли трупи убивць Гонгадзе, і при їх ексгумації була виявлена схема місця поховання тіла журналіста. «Ті, хто убивав (убивць Г. Ґонґадзе), затримані і сидять у відповідних місцях», — цитувало міністра «Радіо Свобода». Юрій Смирнов заявляв, що до цієї справи прямо причетний кримінальний авторитет на прізвисько «Циклоп».

За інформацією «Дзеркала тижня», у період з 2000-го до 2012 року понад 50 ветеранів МВС отримали фейкові статуси учасників бойових дій у Косовому, щоб мати право на додаткові пільги. Зокрема, серед цих здобувачів статусу був і Юрій Смирнов.

Фото: скриншот ютуб-відео / Харківський національний університет внутрішніх справ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1345
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду