Зеленський підписав закон про штрафи за сексуальне домагання в інтернеті

Зеленський підписав закон про штрафи за сексуальне домагання в інтернеті

19 Червня 2024
735
19 Червня 2024
15:57

Зеленський підписав закон про штрафи за сексуальне домагання в інтернеті

735
Будь-які образи сексуального характеру чи за статевою ознакою, зокрема з використанням електронних комунікацій, відтепер каратимуться штрафом, громадськими чи виправними роботами або адміністративним арештом.
Зеленський підписав закон про штрафи за сексуальне домагання в інтернеті
Зеленський підписав закон про штрафи за сексуальне домагання в інтернеті

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №8329, який передбачає штрафи та покарання за образливі повідомлення сексуального характеру та інші форми насильства за ознакою статі. Про це свідчить карта законопроєкту на сайті Верховної Ради.

Закон доповнює Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 173-7. 

Згідно із законом, за сексуальне домагання — тобто образливі, принизливі дії сексуального характеру, виражені вербально або невербально (словами, жестами, рухами тіла), у тому числі з використанням електронних комунікацій, передбачені:

  • штрафи розміром від 1360 до 2720 гривень;
  • громадські роботи (від 20 до 40 годин);
  • виправні роботи (один місяць з відрахуванням 20% заробітку);
  • адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Також закон упроваджує відповідальність за будь-які фізичні, психологічні або економічні дії, спрямовані проти конкретної особи через її належність до певної статі, що завдає шкоди її фізичному або психічному здоров'ю.

За такі дії передбачено штраф від 1700 до 3400 гривень, громадські роботи (від 20 до 40 годин), виправні роботи (до одного місяця з відрахуванням 20% заробітку) або адміністративний арешт на строк до 10 діб.

Верховна Рада прийняла цей закон 22 травня, а спікер Руслан Стефанчук підписав його 27 травня. Закон упроваджується у зв’язку з ратифікацією Стамбульської конвенції — Конвенції Ради Європи про запобігання насильству щодо жінок і домашньому насильству. Верховна Рада України ратифікувала Стамбульську конвенцію 20 червня 2022 року.

Фото ілюстративне / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
735
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду