80 країн та 4 організації підписали спільне комюніке за результатами Саміту миру

80 країн та 4 організації підписали спільне комюніке за результатами Саміту миру

16 Червня 2024
1063
16 Червня 2024
16:44

80 країн та 4 організації підписали спільне комюніке за результатами Саміту миру

1063
Комюніке не підписала низка країн, зокрема Таїланд, Індія, Мексика, ПАР, Бразилія, Об'єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія.
80 країн та 4 організації підписали спільне комюніке за результатами Саміту миру
80 країн та 4 організації підписали спільне комюніке за результатами Саміту миру

80 країн і чотири організації, - зокрема, США, Велика Британія, Японія, Південна Корея, всі країни Євросоюзу, Сербія, Туреччина, Аргентина, Чілі, Перу, Уругвай, Гватемала, Грузія, Ізраїль, Катар, Косово, Йорданія, низка країн Африки, Рада Європи, Європейська комісія, Європейська рада і Європейський парламент, — підтримали спільне комюніке за підсумками Глобального саміту миру. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Низка країн не підписала комюніке, серед них Таїланд, Лівія, Індонезія, Бахрейн, Вірменія, Колумбія, Індія, Мексика, ПАР, Об'єднані Арабські Емірати та Саудівська Аравія. Також не підписали комюніке присутні в якості спостерегачів Ватикан і Бразілія. 

Сам документ опублікований на сайті Президента України.

Головні пункти комюніке:

1) Будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, надійно охоронятися та не шкодити довкіллю. Українські атомні електростанції та установки, включаючи Запорізьку атомну електростанцію, повинні працювати безпечно та захищено під повним суверенним контролем України і відповідно до принципів МАГАТЕ та під його наглядом.

Будь-яка загроза або використання ядерної зброї в контексті війни в Україні є недопустимими. 

2) Глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання харчових продуктів. У зв'язку з цим вільне, повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів є критично важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти і цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними.  

3) Усі військовополонені мають бути звільнені шляхом повного обміну. ​​Всі депортовані та незаконно переміщені українські діти, а також усі інші українські цивільні особи, які були незаконно утримувані, мають бути повернуті в Україну. 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що комюніке буде відкрито для підписання країнами до і після завершення саміту.

Нагадаємо, перший Глобальний саміт миру за ініціативою України проходить 15–16 червня у швейцарському Бюрґенштоці. У ньому взяли участь 101 країна та міжнародна організація.

Фото: «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1063
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду