Друзі-медійники, не вставляйте «ножа в спину» пресофіцерам бригад і загалом ЗСУ

Друзі-медійники, не вставляйте «ножа в спину» пресофіцерам бригад і загалом ЗСУ

14 Червня 2024
842
14 Червня 2024
15:45

Друзі-медійники, не вставляйте «ножа в спину» пресофіцерам бригад і загалом ЗСУ

Мирослав Откович
журналіст, офіцер ЗСУ
842
Друзі-медійники, пишу насамперед до вас.
Друзі-медійники, не вставляйте «ножа в спину» пресофіцерам бригад і загалом ЗСУ
Друзі-медійники, не вставляйте «ножа в спину» пресофіцерам бригад і загалом ЗСУ

Якщо дуже хочете хайпанути, не робіть це коштом недосвідчених бійців. Один з телевізійних телеканалів використав юного воїна-ветерана з пораненнями для збільшення кількості переглядів і задоволення власних корпоративних потреб.

Честь і шана бійцеві. Він пройшов важкі бої. А зараз озлоблений через тяганину в медичній системі. Проблеми під час проходження ВЛК відомі всім. І про це якраз треба говорити. І боєць справедливо критикував багато ганебних явищ. Але журналісти вивели його на питання глобальної аналітики, де хлопець без розуміння тактики і стратегії зробив бажаний емоційний вкид: про «м'ясо», і про те, що «хлопців кладуть дарма».

Не дарма. За кожну смерть буде помста!Такі заяви без конкретики та без відповідного фактажу — це хайп і підігрівання ворожому ІПСО.

І відповідальність за це несуть недобросовісні «журналісти». І це відбулось при мовчазній згоді менеджменту одного з телеканалів. Можливо від вас «зради» вимагає корпоративна олігархічна стратегія? Але ж, панове, майте честь і гідність. Якщо критикуєте марафон, то хоч самі тримайте «стрій». Бо виходить, якщо там «тепла ванна», то у вас «чан зі смолою».

Чим ви тоді кращі? Так ми не переможемо. Своїми діями ви не сприяєте вирішенню питань по суті, а стаєте заручниками політичної гри. Ваші дії шкодять мобілізаційним зусиллям війська, шкодять репутації командирів, підривають довіру до ЗСУ. Комусь іншому ви може і розкажете про особливості і труднощі професії, тільки не мені.

Я не так давно (ще якихось два з половиною роки тому) також сидів в комфортному кріслі, пив каву з автомата і літав літаком на зйомки. Але я зробив свій вибір, як і сотні інших журналістів. Хочете помінятись місцями?

Не думав, що державу доведеться захищати не лише від окупанта, але й від журналістів схильних до хайпу. І ніби з тих досвідчених і проукраїнських.  Ви не могли не знати, що для спілкування з пресою у бійця має бути дозвіл від командира. Це обов'язково завжди!

Його можуть вам надати вслід за запитом. І коли його НЕМА, а інтерв'ю Є, не «позичайте очі в сірка» і не відморожуйтесь, що не бачите моїх повідомлень.

Я завжди був проти сегрегації ЗМІ за будь якими ознаками. Але притомність повинна бути у всіх. Тому, я поки не називаю прізвищ і юридичних назв, але прошу офіційно вибачитись за службову недбалість, змінити маніпулятивний заголовок інтерв'ю і в подальшому дотримуватись встановлених правил роботи з військовослужбовцями ЗСУ.

Кому потрібні роз'яснення, я до ваших послуг.

P.S. запрошую всіх журналістів до співпраці. З ким довелось працювати вже знають, що ви отримаєте максимальне сприяння і якісний контент. Дякую крутим репортерам і розслідувачам, які аргументовано піднімають важливі теми і сприяють реальному вирішенню проблем. А тим, хто «лізе у вікно», замість «постукати в двері», хочу нагадати: є час «розкидати каміння», прийде час його і «збирати».

Мирослав Откович, журналіст, офіцер ЗСУ

Текст публікується з дозволу автора, оригінал публікації за посиланням.

Ілюстративне фото: Esther Vargas/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
842
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду