США працюють над дедоларизацією Росії: дайджест пропаганди за 13 червня

США працюють над дедоларизацією Росії: дайджест пропаганди за 13 червня

14 Червня 2024
341

США працюють над дедоларизацією Росії: дайджест пропаганди за 13 червня

«Центр стратегічних комунікацій»
341
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 13 червня 2024 року.
США працюють над дедоларизацією Росії: дайджест пропаганди за 13 червня
США працюють над дедоларизацією Росії: дайджест пропаганди за 13 червня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

  1. Медведєв «видав базу» гібридної війни
  2. Як Москва керує «джонами дуганами»
  3. Чому США раніше не запровадили санкції проти Мосбіржі
  4. Україна може виставити Росії екологічний рахунок

Медведєв «видав базу» гібридної війни

Експрезидент РФ, який напередодні втратив акваторію Баренцового моря, 13 червня видав великий істеричний пост на тему, як має відповісти Росія на нові американські санкції. Головний посил – «Нехай у них все зупиниться, все зіпсується, все полетить у тартарари!».

НАСПРАВДІ, цього разу не було жодних погроз застосування ядерної зброї (як і наказав Путін своїм пропагандистам на ПМЕФ). Натомість Медведєв видав, що називається, «базу» диверсійних заходів проти країн Заходу. Серед них:  «дезорганізація влади»,  «паралізація роботи компаній та державних установ», «нещадне завдавання ударів по найважливіших технологіях», «знищення енергетики, промисловості, транспорту, банківських та соціальних послуг»,  «наведення страху неминучим колапсом усієї критичної інфраструктури».

Окремі пункти присвячені медіасфері. Посадовець закликав перетворити життя ворогів РФ в «суцільне божевільне жахіття», використовуючи фейки для розпалювання соціальних вибухів.

За цей пост (фактично: явку з повинною) Медведєва вже можна сміливо вести до Міжнародного кримінального суду. Весь арсенал гібридної війни Росії проти держав, що підтримують Україну, він видав сповна.

Як Москва керує «джонами дуганами»

Реалізацію подібних заходів видно ледь не щодня. Починаючи з інцидентів у Європі і завершуючи різноманітними «джонами дуганами».

Ева Мейтленд з видання NewsGuard, яке провело розслідування щодо ексшерифа з Флориди Джона Дугана, каже в інтерв’ю «Голосу Америки»: «З моменту переїзду до РФ він стає все більш важливою частиною російських операцій з дезінформації. Дуган брав інтервʼю в російських посадовців, прокремлівських осіб в Україні та робив нібито документальні відео, просуваючи прокремлівські наративи, наприклад, що США мають низку біолабораторій в Україні.»

З’ясувалося, що Дуган імовірно стоїть за мережею у приблизно 167 ресурсів, які позиціюють себе як національні чи локальні вебсайти в США та Великій Британії, але НАСПРАВДІ керуються з Москви.

На них виявлено щонайменше 19 окремих неправдивих історій 16-ма різними мовами, які отримали загалом 37,7 млн переглядів. Один із цих фейків був про те, що президент України Володимир Зеленський купив замок, який належить королю Великої Британії Чарльзу (1,3 млн переглядів). А звинувачення на адресу Зеленського у придбанні двох суперяхт – повторювалось американськими конгресменами як аргумент, щоб відмовити Україні в продовженні допомоги.

Мережа Дугана розповсюдила інформацію, начебто Зеленський купив віллу нацистського міністра пропаганди Геббельса. І ця дезінформація була багатошаровою: мала коріння від відео на YouTube, в якому людина, яка представила себе як співробітник компанії з нерухомості, заявила, що уряд ФРН продав віллу Геббельса Зеленському. Цитувались сфабриковані документи, а потім це відео як «доказ» розповсюдилось різними прокремлівськими акаунтами та в росмедіа.

Технологія банальна: все починається з відео в YouTube, де інформатор чи журналіст нібито викриває якийсь злочин або корупцію від українських чи американських посадовців і цитує якийсь нібито документ. Потім відео з цього облікового запису (з дуже малою кількістю підписників – як правило в районі 10-ти) підхоплюють російські та проросійські західні видання.

Було і кілька досить дивних матеріалів, опублікованих у лютому 2024 року. Тоді один із сайтів заявив, що кінокомпанія Paramount Pictures об’єднала зусилля з українською студією, яка пов’язана із Зеленським, щоб робити фільм про нього вартістю $115 млн. Для цього було використано навіть відео Чака Норріса та Дольфа Лундгрена, яких обдурили через платформу Cameo (де люди можуть заплатити зіркам, щоб ті записали короткі відео). Їм обманом попросили записати відео, в яких вони дякують комусь за роботу над фільмом. Відео змонтували так, ніби вони дякують Зеленському.

Кількість різного роду західних дуганів, які переїхали до Росії, зростає. Серед них: Тара Рід, колишня співробітниця уряду США, яка звинуватила Джо Байдена у сексуальному насильстві, або британський YouTube-блогер Майк Джонс. Крім цих людей, які перебувають у Росії, є й інші, як, наприклад, західні прокремлівські журналісти, яких Кремль використовує протягом багатьох років.

Під час дослідження знайшлась програма (яка фінансується Москвою) під назвою «Експат Росія», яка пропонує імміграційні і юридичні сервіси для представників Заходу, які хочуть переїхати до РФ та стати частиною машини прокремлівської пропаганди.

«З мого досвіду,  – каже Ева Мейтленд, – типові російські наративи дезінформації часто покладаються на якийсь один «доказ», якусь неправдиву інформацію чи сфабриковані документи або постановчі кадри, чи допис прокремлівського Telegram-каналу. Дуган використовує різні тактики, щоб поширювати фейки та наративи і надати їм більше авторитетності. Як у тому ж випадку з наративом про фільм Paramount».

Чому США раніше не запровадили санкції проти Мосбіржі

Повернемося до Медведєва та його посту про «нехай тепер все летить в тартарари». Приводом для нього стали нові фінансові санкції США проти Московської валютної біржі та Національного клірингового центру. 

Центробанк РФ повідомив, що готувався до цього. Тому тепер «біржовий курс юань/рубль задаватиме траєкторію для всіх інших валютних пар, зокрема євро та долара».

Питання: чому США не запровадили санкції проти Мосбіржі та НКЦ у 2022 році, а зробили це тільки зараз, – звісно, на поверхні.  Як вважають профільні експерти, американці вивчали ситуацію і зрозуміли, що для російської економіки НАСПРАВДІ, страшний долар не по 200 рублів, а навпаки по 50. Бо валюту, отриману від  експорту (у середньому від $800 млн до $1 млрд щодня), реалізовували саме на Мосбіржі. Найбільшими її покупцями були банки-нерезиденти. Це було зручно, оскільки американці забороняють угоди з підсанкційними російськими фінустановами. Тепер купувати валюту безпосередньо у банків-нерезидентів не можна. Таким чином, експортери не зможуть продавати виторг і відповідно федеральний бюджет, з якого Путін і субсидує війну в Україні, втратить доходи.

Саме тому західні санкції запроваджуються порціями. Сенс – у виявленні «дірок» і  їхньому максимально щільному закритті. Потім запроваджується нова серія санкцій, що руйнує чергову «дірку». Так, ця стратегія повільна (особливо з погляду України), але при цьому дієва. Насамперед, своєю системністю. Страх та невизначеність ризиків стали інструментом Заходу фінансового управління Росією (що й довів пост Медведєва, який своїми істериками регулярно псує картину «все йде за планом»). При цьому Заходу не потрібно «знищити Росію» (про що волають «патріоти» в етерах у Соловйова, закликаючи голову Центробанку РФ Набіулліну відправити на фронт).

Бо Росії ще субсидувати війну проти себе. Про що й домовились лідери країн G7. Поки що на рівні $50 млрд за рахунок відсотків від заморожених активів РФ до кінця року. Далі – більше.

До речі, на руках у росіян, за даними Банку РФ, знаходиться близько $105,4 млрд. Якось не дуже дедоларизація Росії (політику якої проголосили в Москві), працює. Але, знаючи радянсько-російські реалії, у Кремлі неодмінно щось вигадають аби витягнути американські долари з 3-літрових російських банок.

Україна може виставити Росії екологічний рахунок

До майбутніх компенсацій росіян Україні може додатися ще $32 млрд. Міжнародна ініціатива з обліку вуглекислого газу оприлюднила оцінку впливу війни Росії проти України, яка охоплює період з лютого 2022-го по лютий 2024 року. Дослідники вважають, що війна безпосередньо викликала (або створила умови) для викиду в атмосферу 175 млн тонн вуглекислого газу. (Ця цифра включає відновлення, яке ще має відбутися). Ще третина викидів є прямим наслідком воєнних дій, найбільшу частину з них становить використання палива.

НАСПРАВДІ«йдеться про мільярди літрів палива, що використовується військовими машинами, майже мільйон спалених гектарів полів та лісів, сотні підірваних нафтових та газових споруд та величезну кількість сталі та цементу, що використовуються для зміцнення лінії фронту», – пояснює Newscientist.

Оцінка в 175 млн тонн еквівалентна річному обсягу викидів, що виробляються 90 млн автомобілів, або всією Голландією за рік. Близько 14% від загального обсягу викидів пов’язано з тим, що авіакомпанії змушені змінювати маршрути, щоб оминати РФ та Україну. Наприклад, рейси з Токіо до Лондона тепер пролягають над Канадою, а не Росією, що збільшує час польоту з 11 до 15 годин. Близько 13% пов’язано зі збільшенням кількості ландшафтних пожеж. Це пов’язано не лише з обстрілами, що спричиняють пожежі, але й з припиненням управління ними на ТОТ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як довести в суді екоцид України

Україна має намір додати ці та інші витрати до переліку збитків, за які несе відповідальність Росія, і буде вимагати компенсації. «Це стане важливим елементом у справі про відшкодування збитків, яку ми будуємо проти Росії», – заявив міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
341
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду