І в горі, і в радості: дослідники назвали 7 найемоційніших днів війни

І в горі, і в радості: дослідники назвали 7 найемоційніших днів війни

12 Червня 2024
472

І в горі, і в радості: дослідники назвали 7 найемоційніших днів війни

«CAT-UA»
472
І в горі, і в радості: дослідники назвали 7 найемоційніших днів війни
І в горі, і в радості: дослідники назвали 7 найемоційніших днів війни

Оригінал публікації на сайті CAT-UA за посиланням

Радість від перемог та горе від трагедій. Війна постійно хитає нас на емоційних гойдалках. Аналітична організація CAT-UA вимірює настрої українців в соцмережах та надає результати військово-політичному керівництву країни. Щодня моніторингова система фіксує від 300 до 500 тис. дописів на теми, які пов’язані з війною у соцмережах. Вони класифікуються аналітиками, і результати надаються органам влади. У цьому матеріали ми пригадаємо ці 7 днів: 3, коли соцмережі найбільше заповнювали погані новини, та 4, коли стрічки соцмереж наповнювалися радістю.

Мабуть не дивно, що всі максимальні значення хороших новин припали на друге півріччя 2022 року, коли Сили оборони України відвойовували наші території. З тих пір співмірного оптимізму не спостерігалося. А більшість найпесимістичніших днів були в околицях минулої зими, коли ми, схоже, пройшли найбільші глибини смутку та апатії”, — пояснює голова ГО CAT-UA Артем Захарченко.

Удар по Києву та Харкову, в якому загинуло 10 людей 

Днем, коли було зафіксовано найбільшу кількість негативних повідомлень в соцмережах, стало 23 січня 2024 року — 61% від усіх дописів. Причиною була атака по Києву та Харкову. Зокрема, в той день в Харкові зафіксували понад ворожих 15 ракет, постраждали понад 70 людей, 10 — загинули. 23-го січня був удар і по Києву, де також були постраждалі. 

Фото: Росія вдарила ракетою по житловому будинку у Харкові 23 січня 2024 року / Патрульна поліція харківської області

Це дуже розгнівало та схвилювало людей, особливо в атакованих регіонах, але також і в багатьох інших частинах України. Перша реакція – переважає саме гнів, ненависть і прокльони. Однак згодом, коли з’являється інформація про жертви, емоції перемикаються на сум та співчуття. 

Цікаво, що більшість негативу тоді поширювали не люди, а різноманітні новинні акаунти: вони активно хайпують на кричущих зображеннях постраждалих людей та майна. Саме завдяки їм і настає перевага суму над гнівом.

Загалом, з початку 2024 року, Росія активізувала кампанію, спрямовану на знелюднення Харкова з метою підірвати економічну спроможність України чинити опір загарбникам. 

Удар по Україні перед Новим роком

На другому місці за сумом — 29 грудня 2023 року — 61% негативу. Тоді, напередодні Нового року, росіяни завдали наймасовішого удару 122 ракетами по нашій країні. Постраждали міста: Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Запоріжжя, Конотоп, Сміла та Львів. Внаслідок удару загинуло 55 людей, 171 особи були поранені. 

Фото: наслідки масової повітряної атаки 29 грудня 2023 року у Шевченківському районі в місті Київ / Національна поліція України

Удар після Нового року 

А вже за кілька днів, 2 січня 2024 року, рашисти завдали нового удару 134 ракетами та БПЛА, атакувавши Київ та Харків. Внаслідок обстрілу загинуло 6 людей і було поранено 131 людина.  Це призвело до того, що 58% повідомлень українців були негативними.  

Харківський контрнаступ

Найрадіснішим днем війни стало 10 вересня 2022 року, коли позитивними були 80% від повідомлень. Причина — несподіваний прорив на Харківщині. 8 вересня український прапор замайорів над Балаклією, тоді також були зафіксовані рекордні 73% позитиву. 10 вересня — звільнено Куп’янськ та Ізюм. Вперше Україна змогла розбити захист росіян та змусити їх бігти з позицій, на що соцмережі відповіли лікуванням.  

Фото: Українські військові біля нещодавно звільненого селища Шевченкове Харківської області 10 вересня 2022 року / Радіо Свобода

Ось про що йшлося в щоденному звіті CAT-UA за той день: «Нестримний оптимізм з приводу наступу триває безпрецедентно довго. Емоція «сміх» вийшла на друге місце. Досі такі ситуації були хіба що під час потоплення «Москви» та затримання Медведчука, але тоді хвилі були короткими, а тепер російські війська цілком втратили репутацію». 

В той день була радість від того, що ЗСУ захоплюють техніку, беруть в полон росіян, наші військові активно наступають та звільняють українські населені пункти. 

Захід та чоловіки тоді були більш стурбовані, ніж Київ та жінки. «Жінки та кияни нестримно радіють, а Західна Україна та чоловіки більше схильні міркувати: чи буде ядерний удар, чи зберуть росіяни нові сили, чи вдасться українцям утримати зайняті території й не мати проблем з логістикою?», — йшлося у звіті, якому за кілька місяців буде вже два роки.  

Було багато сміху та жартів над поганим станом російської армії, її відступом, непереконливими російськими пропагандистами і, загалом, над росіянами. 

День ЗСУ

Другий найпозитивніший день війни — 6 грудня 2022 року  76% постів мали радісні емоції. Це був перший День ЗСУ під час великої війни — він став одним із головних свят року, зокрема у соцмережах. 

Фото: МОУ

Українці масово висловлювали непідробні відчуття гордості за військових, відзначали стійкість українських воїнів, які вже понад 9 місяців стримують повномасштабну агресію сил ворога, який мав перевагу за кількісними показниками. Це був привід подякувати кожному захисникові за його справу, а також висловити сподівання, що ЗСУ звільнять всю Україну. Хвиля позитиву цього дня перевищила за силою аналогічні «подієві» хвилі, як-от: звільнення понад 200 захисників, потоплення «Москви», і навіть святкування Покрови та деокупація Херсону.

Звільнення Херсона

Така рекордна радість на День ЗСУ пояснюється і тим, що лише за місяць до того, 11 листопада 2022 року, через звільнення Херсона рівень позитиву зріз до 73%

Фото: день звільнення Херсона від російських окупаційних військ / Центр національного спротиву

Хвиля радості (лише цієї емоції, без інших позитивних — надії, гордості, вдячності) через перші конкретні повідомлення про Херсон стала рекордною — 40%. Вона перевищила дні, коли відбулися вибухи на Кримському мості  — 28% радості, звільнення Харківщини — 25-28%, потоплення «Москви» — 17%, затримання Медведчука — 14%. 

Також серед українців в той момент був поширений міф, що під час відступу росіяни зазнали шалених втрат.  

Отже, як бачимо, найбільша частка негативних емоцій виникала за останні 6 місяців. Це сталось внаслідок ударів по Україні, коли, як відомо, росіяни традиційно не зважають на жертви серед цивільних. Та більше — використовують терор для залякування та керування емоціями. Цього року рашисти били нарочито в дні новорічних свят, щоб підірвати моральний стан українців. Так, в Одесі атака «Шахедами» та вибухи пролунали рівно в урочистий момент —  о 00:00 годин. При цьому рашистська пропаганда проголошувала, наприклад, щодо Харкова, що метою дій РФ є те, аби українці повністю і самостійно виїхали на захід, а їхні міста займуть росіяни. 

Спостереження CAT-UA за емоціями українців показує, що ми досить вправно перетворюємо біль від терору на злість. Це мотивує до дії, зокрема, донатити на дрони.   

Щодо позитивних емоцій, то їхній пік припав на звільнення Херсону та Харківщини. Тобто у 2022 році, коли українці певним чином адаптувалися до повномасштабного вторгнення, а маятник війни хитнувся в протилежний бік, змусивши знахабнілих росіян нарешті відступати. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«CAT-UA»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
472
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду