До чого призведе російська інтеграція з афганською «міграцією»: дайджест пропаганди за 11 червня

До чого призведе російська інтеграція з афганською «міграцією»: дайджест пропаганди за 11 червня

12 Червня 2024
386

До чого призведе російська інтеграція з афганською «міграцією»: дайджест пропаганди за 11 червня

«Центр стратегічних комунікацій»
386
Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки зібрав фейки та наративи пропаганди за 11 червня 2024 року.
До чого призведе російська інтеграція з афганською «міграцією»: дайджест пропаганди за 11 червня
До чого призведе російська інтеграція з афганською «міграцією»: дайджест пропаганди за 11 червня

Оригінал публікації на сайті Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки за посиланням

  1. «Медійно-топографічні кроки звільнення України»
  2. Швейцарія для Кремля стала «ворожою державою»
  3. Інциденти в Європі, з яких стирчать російські вуха
  4. Навіщо Москві мігранти з Талібану

«Медійно-топографічні кроки звільнення України»

«Звільнення російською армією села Рижівка на Сумщині є поки що медійно-топографічним кроком, спрямованим на провокування противника». Так в Росії з’явився новий перл-евфемізм для словника пропагандистської новомови.

НАСПРАВДІ, жодну Рижівку російські війська, звісно, не звільняли. Про її нібито захоплення, нагадаємо, нещодавно повідомив Кадиров, якому в перерві між черговим нагородженням та призначенням міністрами своїх дітей так і кортить хоч щось «звільнити» в Україні. Тому й довелося Z-ресурсам викручуватися, називаючи це «медійно-топографічним кроком».

Український військовий аналітик Олександр Коваленко пояснює: «Мабуть, цьому дону давно не було чим поділитися у своїх соцмережах, тому він наказав героїчним борцунам зі світлофорами, парканами та бордюрами захопити абсолютно порожнє село на кордоні з Росією. За фактом, воно з 2022 року у сірій зоні, українських військових та місцевих мешканців в ньому практично немає. Це село вхідні ворота в російське Тьоткіне, яке в свою чергу вхідні ворота в Рижівку. Загалом, не сталося нічого феноменального, оскільки російські ДРГ заходили до неї не раз, після чого отримували там від наших контр-диверсантів… і село знову опинялося у сірій зоні. Але тоді це все проходило без пафосу та піару рівня дона».

Схоже, що саме такий медійно-топографічний крок зробив на нещодавньому ПМЕФ і Путін, коли заявив, що «війська Росії з початку року звільнили 47 українських населених пункти».

Швейцарія для Кремля стала «ворожою державою»

«Гроші, гроші та ще раз гроші — ось що рухає президентом Швецарії Віолою Амхерд» — стверджує ведуча російського федерального телеканалу. Відеоряд — від нещодавно замовленого американського винищувача F-35 до величезних банківських сейфів — закладає емоційну основу, а експерти та дійові особи (наприклад, швейцарський рокер), підтверджують висновки ведучої — «Амхерд перебуває у владі сатаністів у Бюргенштоці».

НАСПРАВДІ, ця програма, нещодавно показана на російському державному телебаченні, — один із продуктів гібридної хвилі нападок на Швейцарію. «Москва посилає отруєні стріли в бік Берна за різними напрямками», — пише з цього приводу Neue Zürcher Zeitung

З того часу, як у січні президент Амхерд оголосила про проведення «мирного саміту» з президентом України Володимиром Зеленським, нейтральна Швейцарія в очах Кремля стала «ворожою державою».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як Москва намагається дискредитувати Саміт миру

Подібні випади саме проти Швейцарії знову доводять — Саміт миру напружує Кремль та загрожує його претензіям на одноосібне визначення умов припинення війни з Україною.

Мета Бюргенштока — досягти консенсусу серед якомога більшої кількості держав за ключовими параметрами того, що президент Амхерд називає «всеосяжним, справедливим і міцним миром». Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав Саміт «рослиною, яку зараз поливають, щоб вона стала садом, що розквітне». Цей намір діаметрально протилежний кремлівській концепції заміни заснованого на правилах світового ладу правом сили.

Не варто нагадувати, що всюди, де бере участь Москва, діалогу немає. Ця тенденція виявилася ще задовго до лютого 2022 року, коли Росія бойкотувала всі засідання міжнародних органів, на яких обговорювалися, зокрема, питання гібридної війни. Тому й в Бюргенштоці, від якого Росія в шоці, її і не буде.

«Інциденти» в Європі, з яких стирчать російські вуха

А в цей час у країнах Європи, що підтримують Україну, продовжує відбуватися те, що дипломатичною мовою називається «інцидентами», але за всіма ознаками є диверсіями. Останній стався на оборонному заводі Mesko у місті Скаржиско-Камєнна на півдні Польщі.

НАСПРАВДІ, це «могла бути російська диверсія, скоєна для послаблення наших оборонних можливостей», – заявив 11 червня в коментарі Укрінформу ексміністр національної оборони Польщі Януш Онишкевич. А видання «Agentstvo.Multimedia» зібрало список із 14 подій двох останніх років, що схожі на диверсії, з яких стирчать російські вуха. Особливо цікава їх географія.

 
  • 5 червня поліція Праги затримала вихідця з Південної Америки, який спробував підпалити міські автобуси. Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що атака може бути «організована та профінансована з Росії». Того ж дня DDoS-атаки зазнала іспанська оборонна компанія Santa Barbara Systems, яка відновлює танки Leopard для України. Відповідальність на себе взяло проросійське хакерське угруповання NoName057(16).
  • 22 травня у Варшаві спалахнув торговий центр Marywilska, один з найбільших у місті. Будівля практично повністю згоріла. Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск повідомив, що «за пожежею, ймовірно, стояла Росія».
  • 7 травня хакери NoName057(16) влаштували DDoS-атаку на сайти прем’єр-міністра Італії Джорджії Мелоні, міністерств економічного розвитку та інфраструктури та розвитку, а також фінансової поліції.
  • Наприкінці квітня Литва, Латвія та Естонія зіштовхнулися з проблемами із сигналом GPS у районі Балтійського моря. Глава МЗС Естонії Маргус Цахкна назвав це «гібридною атакою Росії».
  • 26 квітня у Лондоні чотирьох осіб заарештували за підозрою у підпалі складу компанії Meest (пізніше спалахнув склад цієї організації в Іспанії), яка постачає гуманітарну допомогу Україні. Прокуратура Великої Британії вважає, що «заарештовані діяли на користь Росії».
  • 18 квітня в німецькому місті Байройт заарештували двох чоловіків. Один із них, як повідомили в офісі федерального прокурора країни, контактував з людиною, пов’язаною з розвідкою РФ і сказав їй, що готовий влаштовувати вибухи та підпали військових та промислових об’єктів ФРН.
  • 5 квітня міністр транспорту Чехії Мартін Купка розповів, що «Росія зробила тисячі спроб здійснити кібератаки на європейські залізничні мережі». Одна з таких атак вивела з ладу квиткову систему країни. А 1 листопада 2023 року NoName057(16) атакувала сайти німецької залізниці.
  • 5 березня NoName057(16) провела серію DDoS-атак на шведські урядові ресурси.
  • Мінімум тричі з початку 2024 року пов’язані з ГРУ хакери з «Кіберармії відродження Росії» атакували інфраструктурні об’єкти. Під удар потрапили ГЕС Курлон-сюр-Йонн у Франції та підприємства водопостачання у США та Польщі.
  • У червні 2023 року в Болгарії стався вибух на складі зброї компанії Emco. Власник підприємства Еміліян Гебрев сказав, що «на 100% впевнений, що за цим стоять спецслужби Росії». Міністр економіки країни Богдан Богданов також натякнув на причетність до Москви.
  • В травні 2023 року кібератак зазнали 22 енергетичні компанії Данії. Організація SektorCERT у звіті пише, що до атаки «причетне пов’язане з ГРУ угруповання Sandworm». А в січні 2023 року NoName057(16) обвалила сайт Мінфіну та атакувала найбільші банки країни.

Навіщо Москві мігранти з Талібану

11 червня Румунія, Польща й Латвія заявили, що «глибоко стурбовані» гібридними операціями РФ в країнах НАТО. Як йдеться в заяві, оприлюдненій під час зустрічі країн-учасниць «Бухарестської дев’ятки», Росія вдається до тактики, починаючи від диверсій і кібератак до нелегальної міграції, щоб дестабілізувати країни Альянсу. 

НАСПРАВДІ, на цьому «інцидентному» тлі дуже «цікаво» пролунала заява голови «талібанського» Мінпраці Афганістану Абдул-Манан Омарі про те, що «Росія зобов’язалася прийняти наших трудових мігрантів».

За його словами, про це він домовився з головою Мінпраці РФ Котяковим на Петербурзькому міжнародному економічному форумі. 

Залучаючи до себе афганських мігрантів, Росія сама відчиняє ворота для потенційних терористів. «Талібан» (й досі офіційно заборонений у Росії) буде дуже зацікавлений витіснити з Афганістану під виглядом трудових мігрантів якнайбільше дійсних та потенційних представників ІДІЛ (також заборонена у РФ), які не просто складають їм конкуренцію, а й загрожують існуючому режиму. Кремль явно не усвідомлює повною мірою загрозу, яку несе ІДІЛ, а спецслужби не готуються їм протидіяти.

Про це, наприклад, свідчить заява директора ФСБ Бортнікова від 11 червня про чергове «встановлення причетності української розвідки до теракту у «Крокусі». Також, за його словами, «Україна вербує виконавців злочинів у Росії серед трудових мігрантів… із Центральної Азії».

Жодних доказів, звісно, знову не надав. Але при цьому Бортніков вперто нічого не каже про справжніх виконавців теракту з боку «Вілаят Хорасан» (афганської філії ІДІЛ), які бачать саме Росію головною опорою своїх двох головних ворогів: режиму аятол в Ірані і «Талібану» в Афганістані. 

На тлі тих самих європейських «інцидентів» не важко уявити, до чого може призвести подібна інтеграція з афганською «міграцією». І вже не тільки для Росії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
«Центр стратегічних комунікацій»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
386
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду